Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Priče jedne obične mame

Kad si mama tvoj cijeli svijet postaje bolji

Jednom kad postaneš mama, u životu ti se mnoge stvari spontano promijene. Unatoč umoru, teškoćama i strahovima, vrlo brzo shvatiš da proživljavaš najljepše razdoblje u životu.
Objava 12. svibnja 2019. 0 komentara 691 prikaza
pixabay.com
pixabay.com
Svaki trenutak majčinstva svojevrsna je avantura.

'Teta, stigla je mama od Prve! – jedna od djevojčica koja pohađa vrtićku grupu moje kćerkice dozvala je danas odgojiteljicu dok sam ja stajala na vratima usput istežući vrat kako bih vidjela gdje je Prva i poručila joj da je vrijeme za odlazak kući.

‘Mama od Prve’. To je titula koju su mi prišili vrlo brzo nakon što je moje starije dijete krenulo u jaslice prije neke tri godine. Po njoj me znaju, osim u vrtiću, i u dva kvartovska dućana, u kvartovskoj mesnici, u pekari i među susjedima. Pravo ime me malo tko pita. Nije važno. Ja sam Mama od Prve. Jedan je to od brojnih promjena do kojih je spontano došlo od kako sam postala mama. Na neke od njih se još navikavam.

Kad si mama, guglaš ko nikad u životu
Jednom kad dobiješ dijete, pogotovo prvo, Google postaje tvoj vrlo blizak prijatelj. Ponekad ga koristiš iz straha, ponekad iz čiste radoznalosti, a ponekad jednostavno ne možeš odoljeti navici.

'Psihomotorički razvoj bebe po mjesecima.'
'Kad moja beba smije sjediti.'
'Kalendar dohrane.'
'Dvogodišnjakinja ne sluša.'
'Trogodišnje dijete izbirljivo u jelu.'
'Dijete ima proljev.'

... itd, itd.

Kad si mama često ti je dosadno
Da, mogla bih vam sad ovdje prodavati priču kako je majčinstvo jedno blaženstvo u kojem beskrajno uživate 24 sata dnevno ali nije uvijek baš tako. Ma koliko mi moje cure bile preslatke i drage, u određenim trenucima s njima doslovno umirem od dosade.

Recimo, kad moram gledati epizodu Psića u ophodnji koju sam u proteklih nekoliko dana već vidjela sedam puta.
Kad nekih trideset puta za redom moram s Prvom igrati istu igru.

'Ja ću imati plišanu curu, ti mama plišanog krokodila koji je želi pojesti.' '
Ja ću biti princeza na balu i ispast će mi cipelica pa mi je ti donesi da je probam.' '
Ja ću imati ovu Barbie, a i ovu drugu pa neka idu kupiti sastojke za tortu.'

Prvi put je simpatično, drugi put isto ali tamo negdje trideseti put već želite iskočiti iz vlastite kože. Naravno, djetetu to nećete reći da ne slomite njegovo malo srce. 

Kad si mama pretvaraš se u kantu za smeće
- Prva, hoćeš sad jesti faširanac i kelj?
- Daaaaa, daaaaaa, daaaaa!

Pola sata kasnije: ona napušta stol nakon dva na jedvite jade pojedena zalogaja, a ja jedem njene ostatke, 'da se ne baci.'

Naravno, kanta za smeće sam i Drugoj – ako joj nešto ostane u njenoj omiljenoj plavoj zdjelici. Srećom po mene i moju sad ne baš laskavu liniju, to se ne događa prečesto.

Kad si mama nosiš vezanu kosu - ako ista već nije ošišana
S majčinstvom ćete se vrlo brzo suočiti s okrutnom istinom - bebe vuku za kosu. I to vraški jako.

Dok sam još bila s Drugom u rodilištu, nakratko sam pričuvala kćerkicu od cimerice dok je ona bila na toaletu. Ta bebica, tada stara samo dva dana, zgrabila me je za kosu i počupala iznenađujuće bolno. To mi je bilo prvo upozorenje: 'Ne drži puštenu kosu kad ideš nositi bebu.'

Druga mi je to još nekoliko puta potvrdila. I tako ja kao mama više manje stalno nosim rep. Usprkos svom dragom suprugu koji me s vremena na vrijeme uvjerava da mi puštena kosa bolje stoji (znam!) i da je to što me beba čupa 'slatko'. Nda.

Kad si mama uglavnom razgovaraš samo o djeci
Da, lijepo zvuči ono 'sad kad si na porodiljnom, naći ćeš vremena i za sebe i neke svoje interese.' 'Možeš se intelektualno uzdizati, učiti nešto za svoju dušu.'

Ma vraga.

Dođem s klinkama u parkić, sretnem tamo druge mame i... što mislite, da raspravljamo o Hegelu i Kantu? Dobro je i ako ovlaš dotaknemo neku vijest s dnevno-političkih portala. Teme su uglavnom čija je beba koliko dugo na cici, kad se krenulo s dohranom, koliko često beba kaka, čija je beba prohodala, kako se nose s jesenskim virozama, 'znate, čula sam da su u vrtiću opet vodene kozice... da, da, bolje da to prebole mali...'

U određenim trenucima ste toliko okupirani djecom da niti ne stignete pratiti što se događa u svijetu oko vas, osim što na brzinu možete preletjeti preko nečijeg Facebook zida. Ako imate bebu koja je samo na cici, niste baš u mogućnosti ni izlaziti van, u nekakvo kino ili kazalište pa onda niste ni u mogućnosti komentirati aktualne filmove i predstave.

Kad si mama, daješ puse u čudne dijelove tijela, 'da manje boli' 

Kad ste mama, u ozbiljnoj ste opasnosti pasti u neku vrstu društvene izolacije koja onda za posljedicu ima i ograničene mogućnosti vođenja rasprava o raznim aktualnostima - osim ako aktualnošću ne smatrate nešto poput 'moje zlato je danas prvi put zagugutalo' i 'moje srčeko se danas obilato pokakalo'.

Kad si mama, često ti radi veš mašina.
Često kuhaš jedan te isti obrok u etapama.
Često jedeš u kasne noćne sate jer ranije nije bilo prilike.
Često brineš.
Često daješ puse u čudne dijelove tijela, 'da manje boli.'
Često nemaš blage veze što radiš.
Često se oduševiš ko što nikad nisi.
Često se i razočaraš.
Često fotografiraš svoje klince.
Često prekidaš to što radiš jer te djeca trebaju.
Često se nerviraš ali isto tako i često uživaš. ...

i puno, puno voliš i veseliš se nadolazećem Majčinom danu znajući da je baš to tvoj dan. Dan koji te podsjeća da ti je, unatoč kroničnom umoru, strahovima, frustracijama i nedoumicama, u životu predivno. Kad si mama tvoj cijeli svijet postaje bolji.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.