Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Priče jedne obične mame

Koliko košta dijete?

U vrtiću vaše dijete dobiva doručak, jutarnju užinu, ručak s predjelom, glavnim jelom i prilogom te popodnevnu užinu. Uz to dobiva i nešto za prigristi tijekom jutarnjeg i popodnevnog dežurstva, ako tada boravi u vrtiću. Sada izračunajte koliko bi vas koštalo sve te obroke pripremati kod kuće pa to usporedite s troškom vrtića.
Objava 08. svibnja 2020. 0 komentara 559 prikaza
pixabay.com
pixabay.com
Kad imate djecu, sa svakim novčićem morate promišljeno...

'Dijete košta.' Ovo je jedan od najučestalijih argumenata koje ćete čuti kada vam netko odgovara na pitanje zašto ne želi imati (više) djece.

Da bih vam odgovorila je li ovo točno ili ne morat ću napisati daleko najdulji tekst kojeg sam ikad napisala na ovom blogu.

Porodiljska naknada
U prvih šest mjeseci porodiljskog dopusta u obje trudnoće primala sam naknadu u visini prosjeka posljednje tri mjesečne plaće dok je suprug zarađivao kao i inače pa tu nije bilo nekog posebnog udara na financije.

Svakako vam preporučam da opremu za bebu, poput dječjeg krevetića, dekice, kolica i sjedalice za automobil kupite, ako je ikako moguće, tijekom tih šest mjeseci. Naime, tijekom narednih šest mjeseci porodiljskog dopusta naknada koju ćete primati za boravak s bebom kod kuće pada, što vaš kućni budžet već itekako može osjetiti, posebno ako inače imate plaću iznad nekakvog prosjeka. Tijekom porodiljskog s Prvom meni je ta naknada iznosila oko 2.500 kuna mjesečno, a tijekom onog s Drugom oko 4.000 kuna. Sada bi u tu istu svrhu trebali dobiti mjesečni iznos od oko 5.500 kuna. Naravno, sve ovo vrijedi samo ako ste zaposleni.

Vodite računa o tome da vam ovakvo smanjenje primanja ruši kreditnu sposobnost, a također može dovesti i do automatskog smanjenja dozvoljenog minusa u banci, ako ga koristite.

Robica
Jednom kada beba dođe na svijet, potrebna joj je nekakva odjeća. Bodiji, potkošuljice, majice, hlačice, haljinice, overallovi, kapice... Kada se rodila Prva, upala je u procjep između generacija unutar suprugove i moje obitelji pa nismo baš mogli računati na onaj sistem 'naslijedi robicu'. Nešto je naslijedila od svog godinu dana starijeg rođaka no dobar dio odjeće morali smo joj kupiti sami. Posebno haljinice koje rođak, jasno, nije nosio. Obitelj mi nije toliko liberalna.

Loša vijest, koju vjerojatno već znate, je ta da djeca, posebno bebe, svoju robicu prerastaju brzo pa im često morate kupovati novu (ako ne nasljeđuju).
Dobra vijest je – za dječju robicu zbilja ne morate davati puno novca. Osim ako niste snob pa patite na to da vaši klinci i klinceze nose markirano.

Evo, reći ću vam iskreno, Prva i Druga se uglavnom odijevaju u H&M-u. Tamo se haljinice daju kupiti za cijenu od 30, 40 do 200 kuna, za dječje traperice odvojit ćete oko 200, a za majicu između 50 i 100 kuna.

Kad se rodila Druga, kupovina robice za nju nije nam baš opteretila budžet jer je mogla puno toga naslijediti od sestre. Na taj način mi je srušena zabluda koju sam do tada imala da će 'drugo dijete povećati troškove odjeće.'

Cipelice
Za razliku od robice gdje se možete osloniti na donacije kada su cipelice u pitanju, nasljeđivanje se nikako ne preporuča jer se cipelice formiraju u skladu s dječjom nogicom.

Da stvar bude gora, na dječjim cipelicama će vas pošteno opljačkati, naročito ako želite svome zlatu kupiti nešto kvalitetnije (ne marku!). Uz to računajte i da nogica bebe brzo raste pa ćete tako, od trenutka kad vaše dijete prohoda, morati kupovati mu obuću svakih nekoliko mjeseci. Barem.

Tek tamo negdje kad vam dijete napuni tri godine će rast njegovih nožica malo usporiti pa će se time i troškovi za njegovu obuću malkice smanjiti. Malkice.

Vrtić
Ako ste zaposleni i ne možete (a možda i ne želite!) koristiti usluge baka servisa, djeca će vam završiti u vrtiću. Kada se Prva trebala upisati u gradski vrtić nije bila dovoljno stara da bi upala pa smo je, u nedostatku baka servisa, upisali u privatni vrtić kojeg je pohađala devet mjeseci, do otvaranja mjesta u gradskom. U slučaju da je Vaš izbor privatni vrtić, minimalna cijena koju ćete, uz subvencioniranje grada, platiti u Zagrebu, iznosi 750 kuna. Maksimalna je, čini mi se, oko 2.500 kuna no za preciznije informacije morat ćete se obratiti onom vrtiću koji vas interesira.

Najniža cijena gradskog vrtića iznosi 150 kuna po djetetu za cjelodnevni, desetosatni program, a potom slijede cijene od 300 i 600 kuna, ovisno o tome kojem platnom razredu pripada vaša obitelj. Drugo dijete plaća dvije trećine cijene prvog djeteta ako pohađa isti vrtić.

Neki će možda reći da je ovo skupo. Oni s malim primanjima osjete svaki izdatak, pa čak i onaj naoko malen. Ipak, uzmite u obzir ovo...

U vrtiću vaše dijete dobiva doručak, jutarnju užinu, ručak s predjelom, glavnim jelom i prilogom te popodnevnu užinu. Uz to dobiva i nešto za prigristi tijekom jutarnjeg i popodnevnog dežurstva, ako tada boravi u vrtiću.
Sada izračunajte koliko bi vas koštalo sve te obroke pripremati kod kuće pa to usporedite s troškom vrtića.
Nemojte se iznenaditi ako vam računica u konačnici pokaže da vas vrtić zapravo košta manje.
Sada, kada su djeca s vama kod kuće u koroni, prilika vam je to izračunati.

Igračke
Trošak kojeg sigurno nećete moći izbjeći je onaj za igračke. Koliko ćete se tu isprsiti ovisi o vama.
O vašim financijskim mogućnostima.
O vašim odgojnim metodama.

Ali pazite – kada su igračke u pitanju, osim na vlastito dijete, u jednom trenutku počet ćete trošiti i na tuđu.

Mi smo se s tim troškom suočili tamo negdje kad je Prva napunila četiri godine i krenula na rođendanske zabave svojih malih prijatelja. Svakako vam savjetujem nekakav zajednički roditeljski dogovor oko maksimalne visine troška za rođendanski poklon po djetetu.

Dobra vijest za vas – lijepih igračaka uvijek se da naći na popustu. Tako sam, na primjer, svojedobno Prvoj za iznos od oko 40 kuna kupila jednu barbiku za koju bih po punoj cijeni dala oko 200.

Rođendan, Božić, Sveti Nikola..
Kad smo već kod poklona, jasno vam je da ne možete izbjeći troškove na te neke datume kad djeca jednostavno očekuju da im nešto kupite.

Mi tamo negdje početkom godine redovno doživljavamo financijske šokove.

Prvo su tu nekakvi mali pokloni simboličkih vrijednosti za Svetog Nikolu. Da, simboličkih jer se ne prezivamo Windsor, Gates ili Beckham.
Onda dajemo lovu za poklone koje Prva i Druga dobivaju prilikom susreta sa Svetim Nikolom na jednoj kazališnoj predstavi na koju tradicionalno idemo. OK, ni tu ne glumimo bogataše ali ovdje već morate posegnuti pinkicu dublje u džep. Pinkicu.
Onda još jednom posežemo u džep kako bi cure nešto ugledale ispod bora...

Obzirom da je Prva rođena u siječnju, tada nas čeka još jedan poklon za nju.

Srećom, Druga je bila toliko uviđajna da na svijet dođe krajem lipnja pa nas je barem ona poštedjela još jednog zimskog troška.

Šalu na stranu, teško mi je ovdje dati neki precizan odgovor na pitanje 'koliko će vas koštati pokloni za djecu?' Možete potrošiti malo, a možete i doslovno sebe otjerati u bankrot.
Dobra vijest za vas – radost koju će dijete pokazati kada dobije poklon nije nužno proporcionalna visine njegove cijene.

Pelene
Dio novca morat ćete odvojiti na pelene. Kako beba raste, tako cijena po peleni postaje viša ali mjesečni trošak za 'punjenje tereta' dođe vam otprilike na isto jer se smanjuje broj pelena koje dijete nosi po danu.

S obje djevojčice isprobali smo razne vrste pelena i na kraju došli do zaključka da nam idealan omjer cijene i kvalitete predstavljaju BabyLove pelene iz DM-a (ne, nisam plaćena da ih reklamiram!). Violeta također nije nimalo loša, a za njom smo znali posegnuti kada bi bila na popustu. Razvikani Pampers nije loš ali, ako mene pitate, ne vrijedi cijene. Jednostavno nije u toj mjeri bolji koliko više košta. Čak bih rekla da su BabyLove i Violeta bolji.

Slobodne aktivnosti
Ubrzo nakon što se riješite troška za pelene, a to je negdje između drugog i trećeg rođendana, suočit ćete se s troškom za slobodne aktivnosti.

Vrtić kojeg pohađaju Prva i Druga organizira nekoliko dodatnih aktivnosti u koje se vaše dijete može uključiti kada napuni tri godine. Primjera radi, mjesečni trošak ritmike je 250 kuna, a engleskog jezika 200.

Naravno, dijete se može baviti i određenom vrstom slobodne aktivnosti i izvan vrtića.Tako, na primjer, Prva ide na plivanje jednom tjedno i to plaćamo 200 kuna mjesečno.

Sada, tijekom korone, sve te aktivnosti su stale pa trenutno ne plaćamo ništa. Ali jasno, to je samo privremeno stanje...

Smještaj
Postoji, doduše, jedno područje gdje možete doživjeti financijski šok.
Smještaj.
Ako imate sreće da je nekretnina u kojoj živite već dovoljno prostrana za jedno dijete ili čak više njih, na konju ste.
Ali ako nije, onda je moguće da ćete se morati suočiti s nekakvim kreditom za kupiti nešto veće.

Ako ste zaposleni i kreditno sposobni, tu ste u prednosti ako ste mlađi jer imate pred sobom veći broj godina za otplatu stambenog kredita.
Ako ste djecu dobili u poznijoj dobi, a morate kupiti veću nekretninu, računajte na viši iznos mjesečne rate. Da, u tom smislu djeca doista koštaju...

I za kraj...
I na kraju, podvucimo crtu.

Svesti djecu na nekakvu troškovnu stavku koja će vam biti isplativa ili ne je meni osobno monstruozno hladan pristup. Vrijednost koju dijete sa svojom bezuvjetnom ljubavlju donosi u vaš život daleko nadilazi bilo kakav financijski trošak kojem vas može izložiti.

Istovremeno, ipak, trebate biti realni te svjesni što vaš novčanik može očekivati jednom kad postanete roditelji.

Savjet – kad god možete, planirajte troškove unaprijed. Ako treba, i mjesecima.
Pristup internetu omogućuje vam da cijenu više manje svega možete pronaći sjedeći za računalom.
Pa se lakše možete pripremiti.
Rasporediti troškove.
Rasteretiti se.

I svakako upamtite - svojoj djeci nikada ne pokušavajte izazvati osjećaj krivnje jer vas koštaju. Ona vašu ljubav ne mjere novcem i argumente kao što su 'za ovog plišanca sam ti potrošila ovoliko' ili 'za tvoju ritmiku dajem toliko' neće shvatiti onako kako bi shvatili mi odrasli.

Djeca vašu ljubav mjere vremenom koje provedete s njima. A to niti jedan novac ne može kupiti.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.