Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Priče jedne obične mame

Mačka može pomoći vašem djetetu u učenju čitanja!

Dvoumite se trebate li djetetu nabaviti kućnog ljubimca ili ne? Razlozi zašto bi vaš odgovor na ovo pitanje trebao biti 'da' su mnogobrojni!
Objava 19. veljače 2021. 0 komentara 279 prikaza
pixabay.com
pixabay.com
Veza ljubimca i djeteta uvijek je posebna...

 'Mama, kad je bilo Valentinovo, teta u vrtiću nam je rekla da nacrtamo onog koga najviše volimo - rekla mi je Prva. 
-    I koga si ti nacrtala? – upitala sam je. 
-    Našu mačku. 

Moram priznati, bilo mi je to prilično simpatično. Naša mačka je, inače, domaća prugasta ljepotica sive boje koju smo udomili prije nekih sedam godina, dok je još bila mače. Od Prve je starija nešto više od godinu dana  i prema njoj je od samog početka razvila jedan prekrasan, vrlo brižan odnos. Kada nam se pridružila Druga neko je vrijeme na nju bila ljubomorna no, srećom, tu ljubomoru nije iskazivala agresijom već vrlo nametljivim, otvorenim ignoriranjem. Mlada prugasta dama ponašala se doslovno kao da Druga ne postoji i, vjerujte mi, vrlo jasno je to davala do znanja. Ako ste ikad u životu imali mačku onda sigurno znati da na ovom svijetu ne postoji biće koji na adekvatniji način zna pokazati svoju uvrijeđenost. Srećom, njen mačji ego se brzo oporavio pa je nakon nekoliko tjedana durenja prihvatila i našu mlađu kćerkicu te potom i prema njoj razvila lijep odnos. 

Jesam li ikad požalila što imamo kućnu ljubimicu? Da pitate mog muža – koji je, usput rečeno, istinski mačkoljubac – vjerojatno bi vam rekao da je došao u iskušenje na to pitanje odgovoriti potvrdno onog dana kad je shvatio da se naša prugasta ljepotica kreativno izrazila na našim lijepim zavjesama u dnevnoj sobi.  Kod djece i kod mene tog trenutka nikad nije bilo. 

Drago mi je da je maca s nama iz više razloga. I mislim da bi svako dijete trebalo imati kućnog ljubimca. 

Djeca se tako uče osobnoj odgovornosti i navikavaju na obveze kao dio životne svakodnevice. Macu redovno treba hraniti, davati joj vodu, čistiti joj pijesak za nuždu, voditi računa o njenom zdravlju te je po potrebi voditi veterinaru. Jasno, dijete vrtićke dobi ne može samostalno preuzeti sve te dužnosti ali bilo kakva razina participacije u njima, uz roditeljski nadzor, može biti itekako korisna. Dijete na taj način uči – život nije samo igra, ovdje negdje postoji biće o kojem moramo brinuti i za koje smo odgovorni. 

Da, imati ljubimca znači brinuti za nekoga pa tako maca, pas, ribica, zeko ili neka druga životinjica pomažu djetetu razviti empatiju. Ako vam dijete nije budući Jeffrey Dahmer, budite sigurni da će vrlo brzo, i bez nekakve vaše posebne poduke, shvatiti da mu je stalo do životinje koja s vama živi i da će htjeti da se ona osjeća dobro. Spoznaja da osjeća brigu za ljubimca djetetu će pomoći razviti osjećaj brige i za bliske ljude oko sebe. 

Ljubimac može pomoći u dizanju djetetova samopouzdanja. Djeca vole biti korisna pa se tako, na primjer, moje cure odlično osjećaju nakon što nahrane macu. Za Drugu tih pola minute koliko traje otvaranje mačje posudice i stavljanje dvije žlice mačjih keksića u zdjelicu predstavlja kratak, ali značajan ulazak u svijet odraslih. Ona sebi u tom trenutku postaje važna. 

Vjerovali ili ne, ali ustanovljeno je i da posjedovanje ljubimca pomaže djeci u učenju čitanja. Kada su u početnoj fazi čitanja, djeci ono često predstavlja nelagodu i srame se čitati pred odraslima, uključivši i roditelje. Ali zato će bez problema vježbati čitanje u društvu svoje mace ili psa. Djeca, naime, jako vole komunicirati sa svojim kućnim ljubimcima, a za razliku od odnosa s roditeljima gdje su potonji u ulozi zapovjednika i tješitelja, ovdje oni preuzimaju tu ulogu u odnosu na životinju. Čitajući pred mamom dijete će se možda i sramiti svojih pogrešaka jer očekuje mamino odobravanje no čitanje pred kućnim ljubimcem ga smiruje jer dijete kućnog ljubimca percipira u podređenoj poziciji u odnosu na sebe pa se pred njim osjeća opuštenije.

Ljubimci djeci pomažu i prihvatiti pojam mortaliteta. Tko god je doživio smrt svog kućnog ljubimca zna da se radi o vrlo bolnom životnom iskustvu. Možda ćete pomisliti da je bolje dijete poštedjeti takve boli i jednostavno sve elegantno izbjeći tako što ljubimca nikad nećete dovesti u kuću. Nije bolje. Da, vaše dijete će biti jako tužno i plakat će kad kućni ljubimac dođe k svom kraju. No zahvaljujući tom traumatičnom iskustvu približit će sebi neizbježnu spoznaju da niti jedan život nije vječan i to ružno iskustvo pomoći će mu lakše se nositi s drugim životnim nedaćama koje kad tad, htjeli ne htjeli, neminovno slijede. 

Trebam li uopće pisati da su djeci ljubimci zabavni i da im podižu raspoloženje? Naša maca i komad tankog konopca ili loptica dovoljni su za izazivanje zarazno dobre dječje cike i ushita u našem stanu. Mačke same po sebi znaju biti urnebesno smiješne, posebno djeci  pa će djeci biti zabavne i kada se s njima ne igraju. Moja Druga zna prasnuti od smijeha samo na pogled naše ljubimice koja leži na leđima. 

Životinja u kući potiče i zdravu komunikaciju među ukućanima. Moje cure će nam za stolom uvijek vrlo rado ispričati što je maca ranije napravila, na koji način ih je iznenadila, nasmijala... Kroz te razgovore djeca mogu nešto naučiti i o planiranju budućih akcija,na primjer, kroz dogovore kada i kako voditi ljubimca veterinaru. 

Da, imati kućnog ljubimca predstavlja brigu i obvezu, a s vremena na vrijeme i suočavanje s problemima koje nismo očekivali. Nedjelja je, tri sata ujutro, a mačka ne prestaje povraćati. Što sada? Kuda s mačkom? Kuda s djecom u to doba? Uzeli ste dva tjedna godišnjeg odmora i spremate se djecu odvesti na more. A onda vam sine... Tko će nam čuvati mačku? (ooooogrooooomno hvala našoj divnoj susjedi koja taj zadatak uvijek rado preuzme) Evo, mi se uskoro spremamo brusiti i lakirati parket u stanu što automatski znači izgnanstvo od nekoliko dana. Nas četvero će negdje naći privremeni smještaj ali... što s mačkom? 

Zapravo... ni takve nepredvidive stresne situacije nisu sasvim loše. Uče djecu spoznaji da postoje – pogađate – nepredvidive i stresne situacije. Da nekad morate brzo odlučiti što dalje. Smisliti nešto u hodu. Improvizirati. Biti kreativni. 

U konačnici, trenuci radosti i užitka s kućnim ljubimcem uvijek nadmaše trenutke žalosti, stresa i brige. I zato svakome, a posebno roditeljima predškolske djece, preporučujem – nabavite kućnog ljubimca ako već niste. Ako ikako možete, udomite napuštenu životinju. Ona sama će vam, vjerujte mi, biti itekako zahvalna i znat će to pokazati, a djecu ćete usrećiti i pomoći im svladati važne životne lekcije. Što još čekate? 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.