Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Priče jedne obične mame

Ne, nije vam potreban SUV ili karavan za odlazak na more s djecom!

Često gledam roditelje koji odlazeći na more s djecom trpaju 'tone' stvari u svoje automobile. Je li takvo što doista potrebno? Moje iskustvo s dvoje djece kaže mi da nije.
Objava 19. srpnja 2019. 0 komentara 1304 prikaza
Pixabay.com
Pixabay.com
Prva će sama odabrati što će staviti u svoj kofer, a što će ostaviti kući. Bit će to dobra vježba u postavljanju prioriteta.

Još malo i krećemo na more. Autom. Uobičajena ruta. Malo kod mojih, malo kod njegovih, plaža, sokić, sladoled, noćna šetnja do mjesnog svjetionika, pokoja na štandu strateški postavljena igračka s likom nekog od Prvoj omiljenih likova iz crtića i puno muke s parkingom, a cijela ta avantura počet će pakiranjem kofera i punjenjem gepeka.

Što uopće ponijeti na ljetovanje s jednom curicom od četiri i pol godine i bebom od godinu dana? I kako uopće izgleda putovati s bebom na more?

Bebi su dovoljni cica, pelena i hlad
Odgovor na potonje pitanje dobila sam još prošle godine kad je Drugoj bilo svega šest tjedana. Odmah ću vam da dati, bez odugovlačenja: lakše no što vjerojatno mislite. Tako malenoj bebici potrebne su samo cica (te eventualno bočica, ako imate bebu koja nije isključeno dojena), hlad te dovoljan broj pelena i lagane, prozračne, ljetne odjeće.

Mi smo prošle godine na desetak kilometara od mjesta na kojem uobičajeno ljetujemo pronašli zgodnu pješčanu plažu s parkingom na pedesetak metara od obale uz koju se nalazi beach bar s malim bazenom i smiješno jeftinom cugom. Dok je muž s Prvom gradio dvorce od pijeska na plaži i kupao se s njom u moru, ja sam pijuckala jeftine sokiće u hladu u društvu Druge. Nakon nekog vremena bi se zamijenili i to je funkcioniralo vrlo glatko, bez ikakvih problema. Kad se Prva skompala s grupom malih Nijemaca u beach baru i s plaže se preorijentirala na bazenić provodili smo i više vremena zajedno, učetvero.

Beba nije radila nikakve probleme. Čitavo vrijeme je bila u hladu, prikačila bi se na cicu po potrebi, spavala je u svojim velikim kolicima, a u njima smo joj i presvlačili pelenice. Ništa lakše. Ove godine, iskreno, očekujem da će biti puno teže jer je, naravno, puno pokretnija i samo što nije samostalno prohodala bez držanja za namještaj. Već se vidim kako trčim za njom po plaži...

No vratimo se pakiranju. Što ponijeti sa sobom ako imate djecu dobi kao što su moja?

Voda, keksić, voće – bez preseravanja
Prvo i osnovno – vodu. Ili barem nekakav čaj ili sok, po mogućnosti bez šećera kako ne bi izazivao još jači osjećaj žeđi. Bebi u bočici, a starijem djetetu najbolje u nekakvoj manjoj termosici s poklopcem ili barem u bočici od pola litre s čvrsto zatvorenim poklopcem. Ako je bebica mlađa od šest mjeseci, iz iskustva mogu reći da joj je dovoljno majčino mlijeko, čak i na velikim vrućinama, ali za svu djecu stariju od te dobi svakako ponesite sa sobom nešto vode. Da, putem ćete stati u nekom kafiću ili restoranu ali djeca često ožedne i tijekom vožnje, a i nikad ne znate kakve nepredvidive okolnosti vas mogu čekati.

Uz vodu je dobro ponijeti i nekakvu voćku (banane su idealne jer se lako čiste) i pokoji keksić ili kreker. Nisam pobornica gozbi i bakanalija u autu ali nemam ništa protiv da djetetu dam da nešto sitno prigrize tijekom puta. Bitno je samo da uzmete ono što zauzima malo mjesta i što djeca vole. Moja je logika: 'Bolje i keksić kojeg će mi sigurno pojesti nego preseravanje s nekakvim zdravim čipsom od jabuke ako će to sve skupa završiti njenim cendranjem kako joj je to odvratno, a ona je i dalje gladna.' Ima vremena jesti zdravo. Sad ste na putu.

Spakirajte pelene i robicu – ali ne pretjerujte
Naravno, ne smijete zaboraviti ni pelene – ako putujete s pelenašem poput mene. Koliko ponijeti? Ovisi o tome kuda idete. Ako znate da dolazite na mjesto gdje ćete bez problema moći kupovati pelene koje vaša beba koristi, ne morate krcati gepek hrpama pelena. U tom slučaju uzmite koliko mislite da će potrošiti tijekom same vožnje i još, recimo, trećinu, u slučaju nepredvidivih pelenaških 'nezgoda'. Ako, pak, odlazite na ljetovanje na mjesto gdje je nabava adekvatnih pelena dubiozna – na primjer, na neki od slabije naseljenih jadranskih otoka na kojem možete prakticirati neku vrstu polu-robinzonskog turizma, e, onda se pobrinite da sa sobom uzmete dovoljan broj pelena. I, naravno, svega ostalog što vam je potrebno za održavanje higijene bebe.

Djeci treba uzeti i dovoljno odjeće. Što znači 'dovoljno'? Sama sam dugi niz godina patila od tipično ženske boljke. Kad god sam negdje putovala nosila sam daleko previše odjeće. Za svaki slučaj.

'Možda naglo zahladi.'
'Možda naglo zatopli.'
'Možda mi bude trebalo za neku posebnu priliku.'
'Možda smršavim pa uspijem ovo obući do kraja godišnjeg'...

Nalazila sam hrpu različitih isprika, a na kraju pola toga ne bih nikad stavila na sebe. Spasila me je poznanica koja mi je dala odličan savjet:
- Kad sve spakiraš, izvadi jednu trećinu. I imat ćeš taman koliko ti treba. Isti princip vrijedi za djecu i njihovu odjeću.

Drugi savjet kojeg mi je ta poznanica, inače osoba s velikim iskustvom s putovanjima, a time i s pakiranjem, dala, bio je ovaj:
- Ako ideš na dulje vrijeme, uzmi odjeće za tjedan dana. U roku od sedam dana uvijek ćeš stići negdje oprati i osušiti te, ako treba, popeglati.

OK, djeci, posebno bebama, uzmete ipak koji komad odjeće više jer su je oni skloni brže zaprljati.

Bijegom 'tereta' iz pelene.
Sladoledom.
Čokoladom.
Bolonjez umakom.
Pijeskom...

Ali ni tu ne morate pretjerivati s ekscesnim količinama odjeće. Uostalom, više-manje svugdje možete, ako je baš potrebno, kupiti pokoji bodi, haljinicu, par kratkih hlačica ili što vam je već potrebno za vaše klince. Ako baš ustreba.

Sve može postati igračka
I konačno dolazimo do onoga što je djeci najvažnije.

Igračke.

Poznajem pozamašan broj parova koji je, kad su dobili potomstvo, posegnuo za kupovinom karavana ili SUV-a 'da im sve stane'. I onda odlaze na ljetovanja, zimovanja, praznike, posjete baki na selo i slično sa zastrašujuće velikim hrpama prtljage.

Ja kažem: 'Ne dolazi u obzir'.

Čvrsto vjerujem da djeci treba postaviti jasno ograničenje u količini igračaka koje će ponijeti sa sobom. Druga je, jasno, sa svojom jednom godinom još premlada da bi sama odlučila što će ponijeti pa ćemo njena starija seka, suprug i ja odlučiti za nju. Sigurna sam da ćemo uzeti njenog omiljenog plišanog zeku s kojim spava, još jednog plišanca, zvečkicu i neku igračkicu za koju procijenimo da joj privlači najviše pažnje neposredno prije odlaska na godišnji.

Prva je već velika cura i ona će sama odabrati što će ponijeti. Poznavajući nju, to će biti vodene boje ili flomasteri, bunt papira za crtanje, jedan plišanac, lopta za plažu te igračka, dvije po želji. Ostalo sve ostaje kod kuće.

Ne treba previše strahovati da će dijete biti frustrirano jer će tamo negdje na pola trotjednog ljetovanja shvatiti da mu je omiljena igračka ostala kod kuće. Ionako će većinu vremena provoditi na plaži gdje su mu dovoljni vlastite ruke, pijesak ili kamenčići s plaže i kantice i lopatice koje možete nabaviti na štandu. A računajte i na to da nema djeteta kojem tijekom ljetovanja nećete kupiti barem jednu igračkicu pa će se zabaviti i time. Osim toga, djeca jasličke i vrtićke dobi imaju i nevjerojatan talent pretvoriti i u igračku sve što im dođe po ruku. Sjećam se kad je Prva bila s nama na ljetovanju kod bake kad je imala dvije i pol godine. Ono malo igračaka što je ponijela od kuće jedva je pogledala. Većinu vremena koje nije provodila na plaži igrala se s bakinim prastarim limenim lončićima i kvačicama za odjeću.

Na ljetovanje s djecom svakako je dobro ponijeti kolica za bebu (umorit ćete se nositi je) i pokoju slikovnicu koja će ih zabaviti tijekom ljetnih pljuskova koji vas mogu zarobiti unutar četiri zida (dobra vijest – zauzimaju malo mjesta), a svakako morate uzeti dezinfekcijski sprej, flastere i lijek za snižavanje temperature. Zlu ne trebalo.

Sve u svemu, iskustvo me je naučilo – prije putovanja s djecom spakirati se treba vrlo promišljeno ali ne treba panično pretjerivati s količinama prtljage. A ako vas baš veseli imati nešto poput SUV-a (i imate love za njega), kupite ga ali nemojte to činiti iz prozaičnih razloga kao što je: 'Imam djecu pa moram puno toga nositi sa sobom.' Ne morate.

Djecu od svega ionako najviše zanimaju more i plaža. Sve ostalo je – sporedno.

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.