Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Priče jedne obične mame

Ove svakodnevne vještine dobro dođu svakoj mami – svladajte ih što prije

Imati mogućnost odvesti svoje bolesno dijete vlastitim autom je u takvim situacijama neprocjenjivo. Taksi? Da, možete ga pozvati ali imajte na umu da svi taxi operateri u Zagrebu osim jednog iz sigurnosnih razloga insistiraju na specijalnom sjedalu za djecu u automobilu. Tako opremljen taxi morate naručiti barem sat vremena unaprijed. Dijete gori pod temperaturom, vrišti od bolova... Stvarno vam se čeka minimalno sat vremena?
Objava 03. srpnja 2020. 0 komentara 553 prikaza
pexels.com
pexels.com
Kolači koje peče mama možda nisu najljepši na svijetu ali su najveći gušt.

Opet sam napravila istu grešku za koju sam se prije točno tjedan dana zaklinjala da je nikad više neću napraviti – pišem blog u posljednji trenutak, samo nekoliko sati prije objave. Opravdanje jalovo poput Jandrokovićevog predizbornog spota u kojem glumata fakina koji voli rukomet – pardon, ništa ipak nije TAKO loše – je to da su me Prva i Druga poslije posla odvukle do dječjeg igrališta u blizini. Pa smo se tamo zadržale i došle kasno doma... 

Nauči reći 'ne' 
Što da velim, nisam imala snage curama reći 'ne'. Objasniti im da mama žuri doma jer mora pisati. 

Reći 'ne' djeci – i k tome se pobrinuti da ga ona POSLUŠAJU – je hvale vrijedna vještina. Još uvijek je učim. Pogotovo kad me Druga pogleda svojim velikim tužnim okicama kad joj kažem 'ne, ne smiješ dobiti više niti jedan bombon.' Ili kad se Prvoj sruši cijeli svijet jer nema više crtića i treba poći u krevet... 

Jednom kad dobijete dijete, brzo ćete shvatiti da postoje još neke svakodnevne životne vještine koje vam fakat dobro dođu. 

Nauči voziti auto 
Na primjer, vožnja auta. U nekakvom idealnom svijetu u kojem vas ne pritišće breme financijskih obveza dobro je imati svoj auto. Da, baš svoj. Vaš. Onaj na vaše ime, a ne na suprugovo. Onaj kojeg ćete moći odvesti kuda kod želite, kad god želite. 

U stvarnom, malo manje idealnom svijetu u kojem je super ako možete plaćati i jednu registraciju godišnje, poslužit će i mužev auto. 

'A zašto je uopće jednoj mami važno znati voziti?', pitate se, možda i pomalo sumnjičavo. 'Mogu se djeca voziti i tramvajem'. 
Da, mogu. Ali probajte vući u tramvaju dijete koje kuri skoro 40 i drhti od glave do pete. 
Ili dijete koje muči proljev epskih razmjera. 
Ili dijete koje ne prestaje urlati jer ga rastura upala uha. 

Imati mogućnost odvesti svoje bolesno dijete vlastitim autom je u takvim situacijama neprocjenjivo. Taksi? Da, možete ga pozvati ali imajte na umu da svi taxi operateri u Zagrebu osim jednog iz sigurnosnih razloga insistiraju na specijalnom sjedalu za djecu u automobilu. Tako opremljen taxi morate naručiti barem sat vremena unaprijed. Dijete gori pod temperaturom, vrišti od bolova... Stvarno vam se čeka minimalno sat vremena? 

Autom je lakše odvesti djecu i do šoping centra kad im treba kupiti, na primjer, nove papučice za vrtić, rukaviće za plivanje, šeširiće za ljetne vrućine ili 'njihov' poklon za tatin rođendan. 
Možete se odvesti i na izlet u prirodu. 
Na piknik. 
Na zimsko sanjkanje (ako sljedeće zime konačno bude snijega). 
U zoološki vrt. 
Bilo gdje. 

Vaš auto – vaša sloboda. 

Nauči peći torte i kolače 
Još jedna vještina koju je korisno svladati kad postanete mama je pečenje kolača i torti. Da, znam, mogu se kupiti u slastičarni ili supermarketu. Ali, ako mene pitate, nije to to. Kad vidite koliko se djeca ozare na pomisao da im je mama spekla njihov omiljen kolač, ili rođendansku tortu, shvatit ćete da je svaka minuta uloženog napora u taj pothvat itekako vrijedila. Ne izgleda onako spektakularno kao slastičarski uradci profesionalaca? Nije važno. Vašoj djeci će upravo vaša torta biti najljepša na svijetu. 

Osim toga, pravljenje kolača kod kuće znači da djeca mogu peći s vama. Pomoći razbiti jaja. Prosijati brašno. Pjenjačom umutiti žumanjke i šećer. Dodati prašak za pecivo. Oblikovati keksiće pomoću simpatičnih kalupa... I tako osim kolača dobijete i tzv. 'kvalitetno vrijeme' provedeno s djecom. Da ne pričam da vam puno puta jednostavno NEĆE biti zgodno otići u slastičarnu po nešto slatko i morat ćete se osloniti na ono što imate u smočnici i u hladnjaku.

Uz pečenje torti i kolača, novopečenoj mami je, općenito rečeno, dobro izbrusiti kulinarske vještine. Nije da baš morate postati ženska verzija Gordona Ramseya ili Alaina Ducassa, ali barem se potrudite naučiti skuhati pokoje fino varivo, dobru juhicu, speći pile, složiti nekakav dobar umak za tjesteninu... Da, možete djeci kupovati i gotovu hranu ali pretpostavit ćemo da ipak želite da jedu fino, a zdravo. Trebam li reći da nema zdravije hrane od one pripremljene kod kuće? 

Nauči skidati mrlje 
Majčinstvo će vas natjerati na svladavanje još jedne vještine o kojoj prethodno možda niste vodili toliko računa, a to je ovladavanje čarobnom vještinom skidanja mrlja s odjeće. Da, da, znam, vaša se odjeća nikad ne zamrlja jer vi fakat pazite. Ne jedete ko svinja. Pazite da se ne pokapate. I ne šarate po sebi. 

E, vidite, klinci se zasvinje do jedu. Pa onda poslije po mrljama na njihovoj odjeći možete skužiti što su jeli čak i ako niste bili u blizini. 
Bolonjez. 
Ćufte u umaku od rajčice. 
Sir i vrhnje. 
Sladoled od čokolade. 
Jagode... 

Osim što umrljaju odjeću hranom i pićem, djeca je nerijetko išaraju flomasterima, kemijskom olovkom ili vodenim bojama. Pa tu sad stupa na snagu vaša novosvladana vještina skidanja mrlja raznim čudotvornim sredstvima...

Da, VAMA možda nikad ne bi palo na pamet nacrtati kućicu Peppe Pig na novoj novcatoj haljinici ali vašoj djeci bi. I zato, da skratimo priču, naučite uklanjati mrlje. 

Nauči brzo i učinkovito čistiti 
Dobro bi bilo i svladati vještinama učinkovitog i brzog održavanja domaćinstva. Da, da, znam, i žene koje nisu rodile čiste. E, ali ne čiste ZA DJECOM. I kad odluče obaviti neki kućanski posao, na primjer, oprati prozore, odvoje lijepo vremena za to i obave posao. Kad ja čistim staklenu stijenu u svojoj dnevnoj sobi, onda me prvo prekine Prva koja BAŠ TADA mora na WC i treba je obrisati. Pa me, par minuta kasnije, Druga dozove jer bi soka, a ne zna još sama otvoriti hladnjak. Pa su onda, minutu, dvije kasnije obje gladne i jele bi kruha i sirnog namaza. Pa ja nekako uspijem skoro očistiti staklenu stijenu dok one pojedu. A onda dođe Druga i umrlja je prstićima prepunima sirnog namaza...

Mhmda, osim što morate dobro naučiti organizirati čišćenje vašeg domaćinstva prije nego ga mali nevaljalci pretvore u kaos, morate naučiti, u određenim trenucima, i sačuvati živce. Jer puno puta će vam se dogoditi da, kao u gore opisanom slučaju čišćenja staklene stijene, shvatite da ste 'džaba krečili'. 

Nauči pružiti liječničku pomoć 
Trebam li uopće reći da svaka mama koja drži do sebe mora svladati neke osnovne vještine vezane uz pružanje medicinske pomoći? 

Dati lijek pomoću šprice. 
Omotati rukicu ili nogicu zavojem. 
Očistiti ranu. 
Izvaditi trn iz prstića. 
Staviti hladni oblog.
Utješiti. 
Odagnati paniku... 

Liječničke vještine svake mame podrazumijevaju ne samo svladavanje praktičnih zadataka kao što je motanje zavoja ili nanošenje dezinfekcijskog sredstva već posebnu pažnju morate posvetiti i komunikacijskim vještinama. 

Ako vaš muž slučajno raskrvari ruku na ružin trn u vrtu, ne morate mu ni reći da mora staviti dezinfekcijsko sredstvo na ranu. 
Djeca će se, s druge strane, možda bojati. Jer peče. Pa ćete morati upotrijebiti visoko sofisticirane komunikacijske vještine da ih uvjerite da treba pošpricati ranicu. Pomoći im da shvate da morate odbiti njihov zahtjev kad kažu 'mama, mooooolim te, nemoj diraaaaati'. 

I eto, tako smo se vratili na ono 'naučiti reći ne'. Za njihovo dobro... 

Nauči šivati
Sve u svemu, jedna mama puno toga mora naučiti. 
Ili možda baš ne MORA ali joj je zgodno. 
Recimo, brzo smisliti priču. 
Nešto lijepo nacrtati. 
Napraviti nešto od kolaža ili plastelina. 
Otpjevati pokoju pjesmicu. 
Naučiti šivati... 

Evo, priznajem, ovo posljednje je vještina koja meni nedostaje. Imam fakat 'dvije lijeve' za šivanje. I dugo sam sama sebi govorila 'ajde, koga briga, danas se dječja robica ionako da jeftino kupiti'. Istina. Ali onda shvatiš, recimo, da se svako malo nekoj Barbiki popara haljinica. Tebi kao odrasloj osobi to možda nije strašno ali klinki od pet jest. Pa ona želi da se to sašije ODMAH. A tebi baš ne ide. Pa moraš klinki objašnjavati da ćemo čekati da se baka vrati s mora i da će onda ona to... Uh, blamaža. Ne ko Jandrokovićev spot ali ipak blamaža... 

U posljednje vrijeme me Prva nagovara da naučim šivati. Kad sam joj probala reći da to baš nije za mene, moja mudrica mi je ovako odgovorila: 
-    Mama, kad sam ja prvi put otišla na ritmiku, nisam bila dobra u tome. Nije mi baš išlo. Ali onda sam otišla opet i puno sam vježbala pa mi je išlo bolje. I onda sam i nastupila s grupom i ti i tata ste me gledali. Tako i ti trebaš sa šivanjem. Prvo ćeš biti loša ali onda ćeš vježbati pa će ti ići.

Hm, možda bih je trebala poslušati... 
 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.