Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Priče jedne obične mame

Patrijarhat vlada i u karanteni

Tata vodi na fora mjesta, jer tata je fora, a mama se podrazumijeva
Objava 24. travnja 2020. 0 komentara 262 prikaza
pexels.com
pexels.com
Nekako se podrazumijeva da mame njeguju djecu kad obole...

Trenutno na lijevu nogu ne mogu navući ni papuču. Prije nekoliko dana doživjela sam poprilično bizarnu nesreću. Dok sam rezuckala povrće za nekakvo sklepaj-nešto-od-ostataka-iz-hladnjaka varivo velika drvena daska koja stoji na kuhinjskom pultu nekako se izmaknula iz svog ležišta i pala ravno na moje boso stopalo. Čuo se nekakav ‘kvrc’, osjetila sam snažnu bol i… da skratim priču, bol nije prolazila, a noga je otekla pa sam završila na traumi. Nalaz? Niti jedna kost nije polomljena ali je gadno napuklo na jednom mjestu. Preporuka – mirovanje.

'Odmorila si se'
Svatko kome sam ovo obznanila prvo je izgovorio otprilike ovo:
- Ajme, kako ćeš sad s djecom?

Evo, odmah da vam kažem – mirovanje je utopija. Bolje rečeno, bilo kakvo mirovanje koje traje dulje od pet minuta.

Istina, Prva se zbilja trudi. Jučer mi je, dok sam sjedila u fotelji držeći ozlijeđenu nogu ispruženu na stolcu ispred sebe, donijela jastuk na koji ću položiti tu nogu i čašu vode. Onda mi je, na moju zamolbu, dodala daljinski. Iskreno brine za mene i svako malo mi govori:
- Mama, ja ću ti pomagati da ti noga bude bolje.

Ali, ne zaboravimo da je njoj samo pet godina. I zato je jučer, oko minutu nakon što mi je dodala onaj daljinski, rekla:
- Mama, gladna sam. Možeš li mi skuhati jaje?
- Ali Prva, morala bih se malo odmoriti.
- Pa evo, donijela sam ti jastuk, vodu i daljinski. Odmorila si se!

Rekoh, pet godina joj je...

'Mama 'gili', mama 'digi'
Kako Druga, kojoj je tek godinu i pol, doživljava moju potrebu za mirovanjem, ne moram vam ni pričati. Za nju je sve uobičajeno.
Pelena.
Voda.
Keksić.
Mama 'gili' (grli).
Mama 'digi' (digni, nosi).
Druga 'papa'...

Ali zašto vam ja sve ovo pričam?

Ova situacija mi je, uz brojna druga svjedočanstva prijateljica, poznanica i nepoznatih žena putem raznih (domaćih i stranih) medija i društvenih mreža, pokazala da se briga o djeci primarno smatra majčinim zadatkom. Pa ako je majka (djelomično) onesposobljena, kao ja sad, onda ima problem jer joj je taj zadatak teže obavljati.

Tata je onaj roditelj koji 'mami pomaže'. Uskače po potrebi.
Mama je onaj roditelj koji se – podrazumijeva.

Podrazumijeva se da je mama na bolovanju
Podrazumijeva se da mama pazi kad su djeca gladna i da im priprema obroke.
Podrazumijeva se da mama kupa.
Podrazumijeva se da mama mijenja pelene.
Podrazumijeva se da mama pripremi robicu za djecu. Jer još se nije rodio muškarac na planetu koji uspijeva upamtiti gdje što od dječje odjeće stoji.
Podrazumijeva se da mama daje lijek. I da vodi računa kada ga treba dati.

Podrazumijeva se da mama ode ranije s posla da pokupi dijete u vrtiću. I da bude stigmatizirana kao 'ona koja uvijek ide ranije doma', unatoč tome što i ranije dolazi na posao. Ali tko to vidi. To se ne ferma. Ako to učini tata, kolege će ga pitati: 'A, žena ti nije mogla otići po malu?'

Podrazumijeva se da je mama na bolovanju kad je dijete bolesno. Ako je tata na bolovanju, čudno je to nekako. 'Eh, očito mu jadnom žena nije mogla.'

Podrazumijeva se, naravno, i da mama bude ta koja će ostati doma kad zbog korone zatvore vrtiće i škole.

Podrazumijeva se i da mama bude ta koja će u karanteni nekako probati uskladiti obveze prema poslu i prema djeci. Bez namjera da ovdje isfuravam onaj nabrušeni muško-mrzački feminizam, usudim se napisati da je patrijarhat prevladao u ovoj karanteni. Dovoljno je reći da mog muža nitko nije pitao uspjeva li normalno uskladiti posao i brigu o klinkama. Ne zato jer nikog za njega nije briga već zato jer se podrazumijeva da ja kao majka to uskladim. 

Sve u svemu, podrazumijeva se da mama radi puno stvari, a ako ih tata radi, onda se to ne podrazumijeva već je, eto, super je on pomaže. Ako ne pomaže, a šta'š, mogla je pitati. Reći da joj treba.

Tata koji kuha je smiješan prizor
Ako živite u (ne)bračnoj zajednici u kojoj oba roditelja - cica na stranu - u brizi oko djece sudjeluju ravnopravno, u smislu da im oboje posvećuju otprilike jednako vrijeme, onda ste, u najmanju ruku... zanimljivi.

U nas je tata koji premata pelene ili kuha za klince još uvijek u očima mnogih smiješan prizor.

Sjećam se, jednom sam onako usput, u sklopu neke druge teme na Facebooku, spomenula da sam nabavila neke fine namirnice za spremanje jela bebi na što je jedan mudrijaš odgovorio nešto u stilu: 'Haha, to će sigurno tvoj muž skuhati', što je trebao biti odraz njegovo urnebesnog smisla za humor, a to je prihvatila i njegova ekipa koja se okupila na statusu.

Haha, muž kuha.
Za krepati od smijeha.
Urnebesno.

I onda se ja nađem između čekića i nakovnja jer ne znam je li gore držati ih u lažnom uvjerenju da moj muž ne zna ni jaje sfrigati kako bih mu zadržala imidž 'pravog frajera koji zna da je ženi mjesto u kuhinji' ili reći istinu da on sjajno kuha čime ga dovodim u kretensku poziciju 'da ga žena brani'.

Pa takve gluposti ignoriram.

Krpa-četka-metla
No kako god u takvoj situaciji reagirali ili ne, činjenica je da se u našem društvu još uvelike podrazumijeva da će se majka brinuti o djeci puno više od oca.
S karantenom i bez nje.
A u karanteni posebno.

S druge strane, očinska briga se, u boljim slučajevima, promatra s određenom dozom podsmijeha, a u boljima kao nekakav superherojski čin pomaganja na kojem mi žene, mame, moramo biti zahvalne jer su oni superturbozauzeti al', eto, našli su vremena da nam pomognu u svemu tome.

I djeca nas zato gledaju drugačije.

Mama je krpa-četka-metla osoba.

To jest, ona koja o njima brine.
Ako padnu i raskrvare koljeno, otići će plakati mami.
Mama će dati pusu tamo gdje boli i mama će pošpricati ranu.
Mama će paziti da dovoljno pojedu i da pojedu dovoljno raznoliko, a ako ne ide, mama će se s njima natezati da pojedu.
Mama je tu za sve one svakodnevne, dosadne stvari. Zato djeca, kad im nešto treba, dozivaju 'mama'. Jer očekuju da im mama to da.

Tata je tu za zabavu.
Za one fora stvari. Zato se po tati skače.
Zato tata baca visoko u zrak.
Zato se s tatom ispucava lopta.
Zato tata vodi na fora mjesta.

Jer tata je fora.
Mama se podrazumijeva.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.