Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Priče jedne obične mame

Pripreme za upis u školu – drugi dio (pregled liječnika školske medicine)

Drugi nastavak priče koja obuhvaća detaljne informacije o pripremama djeteta koje je po dobi školski obveznik za upis u prvi razred...
Objava 25. ožujka 2021. 0 komentara 1100 prikaza
unsplash.com
unsplash.com
Cjepljenje je obvezno prije polaska školu.

Ovaj put nastavljam s pričom koju sam počela prije tjedan dana – što sve obuhvaćaju pripreme za polazak u školu djeteta koje do prvog travnja ove godine puni šest godina i time se po zakonu smatra školskim obveznikom. 

Prvo mali podsjetnik… 

Ako idu u vrtić, takva djeca u sklopu svog redovnog boravka u vrtiću prolaze predškolski program gdje je primarni cilj vidjeti kolika je razina emocionalne zrelosti djeteta, a tek onda s kolikim znanjem raspolaže. 

Dijete koje je školski obveznik uz to mora obaviti i pregled kod pripadajućeg liječnika ili liječnice školske medicine, a za što se prijavljuje putem liječnikovog telefona ili putem mrežne stranice terminko.hr. Na pregled je obvezno donijeti: 

•    ispunjen Obrazac za izabranog liječnika djeteta kojeg ispunjava djetetov pedijatar
•    nalaz krvi i urina ne stariji od tri dana 
•    zubnu putovnicu koju izdaje djetetov stomatolog
•    djetetovu knjižicu cijepljenja. 

Detalji kako sve to obaviti nalaze se u prvom nastavku, a sada slijedi nastavak priče… 

Prije točno tjedan dana vodila sam Prvu na zakazani pregled liječnici školske medicine u domu zdravlja. Točno u osam sati, kada nam je zakazan pregled, otvorila su se vrata ordinacije i prišla nam je iznimno ljubazna i susretljiva medicinska sestra. Meni je predala dva obrasca A4 formata s pitanjima koja se odnose na izloženost korona virusu i zamolila me da to ispunim. Radi se o uobičajenim pitanjima kao što su 'jeste li u posljednjih toliko i toliko dana bili u bliskom kontaktu s osobom koja je zaražena korona virusom', 'jesu li vam propisane mjere samoizolacije', jeste li u posljednjih toliko i toliko dana imali povišenu temperaturu/respiratorne smetnje', itd. Sve to ispunjavala sam dva puta, jednom za sebe, drugi put za Prvu. 

Dok sam ja ispunjavala obrasce, sestra je uvela Prvu u ordinaciju i zatvorila vrata za sobom. Dakle, da, dijete pregled odrađuje samo, bez roditelja. 

Sve što se dalje dogodilo, do trenutka mog ulaska u ordinaciju, znam isključivo na temelju onog što mi je Prva kasnije ispričala pa je moguće da je koji detalj ispustila, ali ovako je to izgledalo… 

Sestra joj je prvo izmjerila temperaturu, a onda joj dala komad papira i rekla joj da na njemu nacrta trokut, kvadrat i krug. Onda je morala nacrtati djevojčicu unutar kruga te sovu pored njega. Mislim da sam načula da je trebala nacrtati još nešto, ali ona to nije spomenula, a moje vještine prisluškivanja su zakazale zahvaljujući debelim vratima. 

Uslijedilo je testiranje vida. Prva čita no kako se od djeteta njene dobi to ne očekuje trebala je s određene udaljenosti prepoznati neke oblike. Rekla mi je da nije mogla jasno vidjeti one najsitnije ali nitko me kasnije nije upozorio na to kao neki problem, a i sama Prva je ispričala da je za taj dio pregleda dobila pohvalu kao i za crtanje. 

Potom je sestra mojoj djevojčici izmjerila tlak, a Prva je sama stiskala pumpicu, a onda joj je izmjerila visinu i težinu te je poslala doktorici na pregled u prostoriju do svoje. 
Doktorica je Prvoj pregledala kralježnicu i poslušala je stetoskopom

Onda je od nje tražila da navodi suprotne pojmove onima koje spomene. Na primjer, pitala bi 'što je suprotno do mokrog?' pa bi Prva odgovorila 'suho'. Prva mi nije znala reći koliko je takvih pojmova točno bilo, ali iz onog što mi je ispričala zaključila bih da ih je bilo između pet i deset. 

Nakon toga je porazgovarala s njom i pitala je s kim sve živi, na što je Prva spomenula svog tatu, mene, mlađu seku i macu. Slutim da joj je tijekom tog razgovora možda postavljeno još koje pitanje, ali nisam uspjela doznati je li to točno. 

Ja sam u međuvremenu ispunila svoje obrasce, a onda me sestra pozvala k sebi te me također, dok je Prva bila kod doktorice, pitala s kim ona živi te spava li sama u krevetu ili s roditeljima, a potom se raspitivala o obiteljskoj anamnezi s muževe i moje strane koja je obuhvaćala podatke o mužu i njegovim roditeljima te o meni i mojim roditeljima. Cijeli moj razgovor sa sestrom trajao je oko pet minuta, a onda sam upućena doktorici. 

Ona me je još jednom, pred Prvom, pitala gdje i s kim dijete živi, a onda je najavila dva obvezna cijepljenja – jedno protiv ospica, zaušnjaka i rubeole te drugo protiv dječje paralize. Pritom mi je napomenuto da se djeca koja imaju povišenu tjelesnu temperaturu ili se na bilo koji način osjećaju loše ne cijepe tijekom pregleda već naknadno. Prije samog cijepljenja doktorica me je također pitala je li Prva ikad imala bilo kakve nuspojave na neko od cjepiva koje je do tada primila na što sam ja odgovorila niječno. 

Mojoj djevojčici je potom ponuđen izbor – sjesti meni u krilo tijekom cijepljenja ili sjediti sama, a ona je odabrala potonje. Prvo cjepivo (na žalost, zaboravila sam koje je od dva navedena prvo) je bilo vrlo blago i Prva se ni na što nije požalila. Kod dobivanja drugog je osjetila bol tijekom uboda pa je malo jauknula ali smirila se već nakon manje od pola minute i dalje je normalno razgovarala i s doktoricom i sa sestrom i sa mnom. Dakle, nije bilo nikakve frke. Ni kasnije nije imala ama baš nikakve nuspojave. Sestra nam je rekla da je bol koju je osjetila tijekom primanja drugog cjepiva potpuno normalna, da je osjećaju sva djeca i da je upravo to razlog zašto kronološki prvo daju ono cjepivo koje je bezbolno, kako se djeca ne bi prestrašila i odbila ono drugo cjepivo. 

Time je pregled koji je trajao oko pedeset minuta završio. Doktorica mi je ljubazno rekla da je prema njenoj procjeni Prva spremna za upis u školu ali nisam dobila nikakav papir. Na moj izravan upit hoću li dobiti bilo kakav nalaz, mišljenje ili nešto treće rečeno mi je da neću ali da će sve biti poslano u školu koju bi Prva trebala upisati po svom mjestu stanovanja. 

Prije odlaska iz ordinacije pitali su me hoće li Prva definitivno pohađati baš tu osnovnu školu na što sam ja odgovorila da postoji mogućnost da će upisati drugu jer njen otac i ja razgovaramo o mogućnosti preseljenja na drugi kraj Zagreba. Na to sam samo upozorena da su upisi u prve razrede osnovnih škola oko prvog lipnja i da će u slučaju preseljenja biti 'nešto više papirologije' no nisam primijetila da su moju najavu eventualnog preseljenja percipirali kao neki problem. 

Na moje pitanje ostaje li Prva i dalje kod svog pedijatra odgovorili su potvrdno. Kada dosegne godine koje više nisu za pedijatra Prva će prijeći liječniku opće prakse kojeg ćemo sami odabrati. Liječnica školske medicine tu je za davanje cjepiva te za propisivanje mjera izolacije u slučaju izloženosti same Prve ili nekog iz njenog budućeg razreda korona virusu no ona ne postaje njena osobna liječnica. 

Nakon pregleda koji Prvoj nije bio nimalo neprijatan, ako izuzmemo onih par sekundi neugode kod druge pikice, za nas je uslijedila još jedna formalnost – obaviti razgovor sa stručnim povjerenstvom škole koju bi po mjestu stanovanja trebala upisati. 

Tri dana nakon obavljenog liječničkog pregleda kontaktirala sam, putem telefona, tu osnovnu školu. Spojili su me s pedagoginjom koja mi je dala točan termin susreta. Prva na njega mora doći u pratnji jednog roditelja (nije bilo potrebno unaprijed navesti tko će to biti) te donijeti kopiju svog rodnog lista. 

Iz razgovora s pedagoginjom nisam, na žalost, shvatila hoćemo li Prva i ja voditi razgovor samo s njom ili će tu biti prisutni i neki drugi članovi osoblja škole. Sve to doznat ćemo uskoro i to ćete moći pročitati u sljedećem nastavku… 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.