Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Priče jedne obične mame

Svi kažu 'budi drukčiji, budi svoj' - a onda shvatiš da to nikad nisu htjeli

Dok je različito zemljopisno dovoljno udaljeno od nas ili, još bolje, predstavlja samo romantičan teoretski koncept, svima djeluje privlačno. Ali kad sam se približi, nerijetko nam se pali alarm.
Objava 06. ožujka 2020. 0 komentara 490 prikaza
pixabay.com
pixabay.com
Dovoljan je par naočala da te obilježi kao 'drukčijeg'.

Svijet u kojem živimo godinama nam opetovano poručuje iste mantre.

'Različito je lijepo'.
'Slavimo različitost'.
'Najvažnije je ostati svoj.'

Usudila se pojaviti s naočalama na pozornici
A onda se, na pozornici jednog glazbenog festivala za kojeg sam izgubila interes još tamo negdje na prijelazu između dva stoljeća pojavila djevojka koja je upravo takva.

Različita.
Svoja.

I to je izazvalo opću konsternaciju u medijima koji su brzo pohitali prenijeti puku mudre misli samoprozvanih stručnjaka za estradni modni izričaj i (ne) primjerenost odijevanja jedne sedamnaestogodišnjakinje. Mia Negovetić, mlada pjevačka nada iznimnih glasovnih sposobnosti i simpatične osobnosti, usudila se pojaviti na pozornici Dore s dioptrijskim naočalama i noseći odjeću u kojoj, za razliku od hrpe estradnih klonova, ne izgleda poput fufe s beogradskih splavova već...

Različito.
Svoje.

I eto paljbe. Njen glas odjednom više nikog nije zanimao, a ta različitost i originalnost koje se inače deklarativno slavi i gura nam ih se niz grlo odjednom su postali predmetni smutnje, sumnje i kritike.

Koja je poruka poslana djevojčicama koje moraju nositi naočale?
Moje kćeri Doru nisu gledale i čitava strka oko Mijinih dioptrijskih naočala ih je zaobišla. I drago mi je da je to tako. Ni Prvoj ni Drugoj (za sad) nisu potrebne dioptrijske naočale. No što da jesu? I što je sa svim onim djevojčicama i mladim djevojkama koje moraju nositi naočale i koje su vidjele kako se Mijino pojavljivanje s njima na sceni smatra neprimjerenim? Kako su se one osjećale kad su to vidjele? Umjesto da im se pošalje poruka 'nositi naočale je normalno' pa čak i 'možeš biti cool i nastupati na pozornici pred cijelom državom čak i ako nosiš cvike' naši mediji i samoprozvani stručnjaci su, neki izravno, a neki između redova, poslali poruku da su naočale 'ono što nije baš tako loše al' bolje da ljudi ne vide.' Nešto poput onog ludog strica kojeg svi imamo u obitelji. Ono, dobar je on momak al' možda bolje da nije tu kad dođu gosti. Da nas ne sramoti.

Moja osebujna mlada osoba
I tako se u tili čas priča o ljepoti različitosti rasplinula poput mjehurića od sapunice. Motiv da tome posvetim ovaj blog je ponajviše moja starija djevojčica. Kako već rekoh, ne, ne nosi naočale. Ali, za nju nerijetko govore da je – posebna. Drugačija. Splet karakternih osobina koje je krase stvorio je osebujnu mladu osobu koja se često ne uklapa u tipične, unaprijed zamišljene kalupe. Neupućenom i samo ovlaš zainteresiranom promatraču teško je reći što je 'to' točno što je čini posebnom.

Voli se igrati Barbikama.
Voli slikati i crtati.
Voli gledati crtiće.
Voli nositi haljinice sa šljokicama.
Voli čitati (ajde, da budemo pošteni, više listati) slikovnice o princezama.
Voli se igrati kuhanja pa i pomagati meni u pravom kuhanju.
Užasno puno brblja.

Tipična djevojčica
Onako, rekao bi čovjek, 'tipična djevojčica'. I jest. A opet, u njoj postoji 'ono nešto', atipično, što su opazile i tete u vrtiću. Ta neka njena neovisnost u razmišljanju. Povremena potreba za samoćom. Snažan umjetnički nagon uparen s naletima perfekcionizma koji nadilazi njenu dob, ali uz potpuni nedostatak kompetitivnosti koja bi se manifestirala kroz usporedbu s drugima. Neobuzdana vrckavost u paru s nepresušnom intelektualnom radoznalošću. Paket osobina od kojih svaka za sebe možda i nije tako upečatljiva, ali u nekakvom zajedničkom koktelu čine je posebnom. Drugačijom.

Ponekad se pitam, trebam li tu njenu 'drukčijost' poticati ili je zatirati? I onda se nađem na razmeđi. Biti ukalupljen i slijediti trendove pouzdan je put koji donosi prihvaćenost i sigurnost. No što kada je cijena te sigurnosti odmak od samog sebe i onog što istinski jesi? Je li onda ipak bolje ostati svoj? Zadržati neovisnost? Svoju 'drukčijost'?

Svi će reći 'da, budi svoj'. A onda se sjetim Mije i njenih naočala. Taj sasvim maleni, beznačajan odmak od (estradno) tipičnog uzburkao je vode. Skrenuo fokus s njenog prekrasnog glasa na njen (tobožnji) nedostatak smisla za odijevanje. Paljba sa svih strana. Što bi tek bilo da je stvarno u nečemu pogriješila? Da je istaknula svoju 'drukčijost' na neki drastičniji, revolucionarniji način od nošenja dioptrijskih naočala na sceni? Mediji i javnost bi je požderali, sve se bojim.

Lako je aplaudirati različitome dok je to različito tamo negdje daleko od nas, na sigurnoj zemljopisnoj udaljenosti ili, još bolje, u sferama nekakve romantične teorije. Ali kad nam se ta ista različitost približi, onda se u nama pali neka vrsta alarma. I tada romantike često nestaje, a licemjerje se razotkriva. 

'Želim biti Elsa'
I zato već sada na jedan suptilan način pokušavam podučiti svoju curicu. Da, vrijedi biti svoj. Vrijedi zadržati vlastitu osobnost i prigrliti svoju 'drukčijost', posebno kada je tako prekrasna poput njene. Ali, jednako tako, postoje trenuci kad treba zagristi gorku pilulu i prepustiti se stihiji. Slijediti trendove. Poštovati pravila. Ukalupiti se. Balansirati između želje za isticanjem i one za prihvaćanjem u sigurnom okrilju zajednice.

- Znaš, mama, ja bih na vrtićkom maskenbalu rado bila Elsa – rekla mi je par dana uoči fašnika.
- Znam, dušo. Ali teta je rekla da se tvoja grupa prerušava u rokere...
- Je, je, znam. Moram biti maskirana kao grupa. Poštovati njihova pravila.

Otišla je na maskenbal. I oduševila imidžem koji je bio neka vrsta odavanja počasti Freddieju Mercuryju. No kad je došla kući, izula je cipele, ubacila ih u ormar, pustila da jakna sklizne s nje i dok je ulazila u kupaonicu oprati ruke, usput mi je dobacila:
- A sada želim biti Elsa.

I bila je.
Toliko o konformizmu za taj dan.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.