Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Priče jedne obične mame

Uvijek možete računati na pojavu Autentičnog Idiota

Inače postoji ta neka... neću reći 'uzročno-posljedična' već kauzalna veza između kvarova na mom automobilu i bolesti moje djece.  Barem jedna od njih će zakuriti, dobiti proljev ili čudan osip najviše dan nakon što moj Enterprise završi na servisu.
Objava 07. svibnja 2021. 0 komentara 294 prikaza
unsplash.com
unsplash.com
Ovo su izazovna vremena i za djecu...

Loš tajming. To je ono kad vas nešto potrefi u krivo vrijeme. 

Recimo, menga koja vam dođe baš na početku godišnjeg odmora. 
Vodene kozice koje izbiju dan prije odlaska na prvi novogodišnji tulum bez staraca u životu (nda... dogodilo mi se). 
Gosti koji vam jave da su 'evo tu blizu i malo bi navratili', a vama je stan u kaosu. 
Plaća koja dođe dan nakon što je istekao popust za proizvod koji vam fakat treba, a preskup vam je bez popusta. 
Super ideja za tekst koja vam padne na pamet dok ste vani i nemate je gdje zapisati, a onda je zaboravite kad sjednete za komp. 
Šupak koji vam nožem zareže gumu automobila koji je regularno parkiran i to dok još niste otplatili gume do kraja. 
Auto koji odluči crknuti pola sata nakon što su vam stavili rezervnu gumu. 
Dijete koje se odluči razboljeti baš kad ste vi bez auta i čiji dijelovi će se 'malo dulje čekati'... 

Dobro, nije se ODLUČILA razboljeti. Jednostavno se dogodilo. Inače postoji ta neka... neću reći 'uzročno-posljedična' već kauzalna veza između kvarova na mom automobilu i bolesti moje djece.  Barem jedna od njih će zakuriti, dobiti proljev ili čudan osip najviše dan nakon što moj Enterprise završi na servisu. Tako je i ovaj put bilo s Drugom. Zakurila je. Iznenada. Kad kažem 'iznenada' onda mislim na ovo: 

Subota, 11:58 – igra se sa sestrom, veselo ciči i trči po stanu. Lijepo je vrijeme pa ja planiram izlazak s njih dvije. Smišljam kuda bismo mogle... Možda u šetnju Jarunom? 

11:59 – plače. Njurgava je. Ljuta na cijeli svijet. Muž je uzima u naručje da je umiri, ona se otima. 

-    Hej, pa dijete nam gori! – dobacuje mi on. 
-    Ma nema šanse. Pa SAD je bila dobro. 
-    Vjeruj mi. Gori. 
-    Joj, daj, ti uvijek paničiš oko klinki... 

12:00 – muž joj mjeri temperaturu. 

12:01. – pokazuje mi toplomjer. 38,9 pod pazuhom.

Muk. 

 Cijeli vikend smo joj bezuspješno pokušavali spustiti temperaturu. Bolje rečeno, spustili bi je ali nikad do te mjere da ode u normalu. Drugi simptomi? Nije ih bilo. Samo vražja vrućica. 

Ponedjeljak ujutro, zovem pedijatra. 

-    Kašlje li? 
-    Ne, nema nikakvih drugih simptoma. Samo temperaturu.
-    Curi li joj iz nosa?
-    Ne, ne, velim Vam, nema drugih simptoma... 
-    A je l' ima proljev? Povraća?
-    Ne, nema drug... Ne. Nema proljev. Ne povraća. 
-    Je li netko u obitelji ove dane bio bolestan?
-    Ja. Užasna glavobolja, hunjavica, umor... bez temperature. 
-    Testirali ste se na Covid?
-    Da. Negativna sam. Imam nal...
-    Dobro bi bilo da se i dijete testira. 

I tako je moja Druga završila na testiranju na koronu. Odvezle smo se taksijem jer, kako rekoh, meni je auto uvijek na servisu kad su klinke bolesne. A mi živimo izvan tramvajske zone. Probala sam joj objasniti što je čeka. Volim djecu pripremiti na sve vrste medicinskih zahvata koji ih čekaju. Da ne bude poslije 'mama, lagala si mi'. Ili 'mama, nisi mi rekla'. Uglavnom, rekla sam joj da će je pogledati doktorica koja će joj staviti jedan štapić u nos. Druga je na to stavila vlastiti prst u nos da mi pokaže da me razumije. 

Očekivala sam će urlati iz petnih žila tijekom testiranja. Ili nakon njega. Ili oboje. I psihički se počela pripremati na tješenje. 

Kad tamo – ona obavila testiranje hladna ko špricer. Ko Michael Caine u Get Carter. Ni glasa nije pustila. Ali čak i kad vas dijete učini ponosnima, možete računati na pojavu Autentičnog Idiota. Pojavio se i ovaj put. Kako moja Druga ima samo dvije godine, ima prednost u redu za testiranje. Ljudi koji su stajali u njemu gledali su je sa simpatijama i pustili je ispred. Svi osim gospodina Autentičnog Idiota.  On nas je prijekorno pogledao i rekao mi:

-    Ali ONA ima prednost, ne Vi – a onda dodao slavodobitno, kao da me je uhvatio u nekom prekršaju: - A vi ste tu DVIJE. 
-    Ona ima dvije godine. Da joj kažem da sama ode na šalter jer SAMO ONA ima prednost? – uzvratila sam. 

Da. Na pojavu Autentičnog Idiota uvijek možete računati. Samo se ne mogu odlučiti koji je autentičniji. Ovaj koji misli da se dvogodišnjakinja treba sama prijaviti za testiranje na koronu ili onaj koji mi je zarezao gumu na polovnom autu iz 2003.  

No da skratim priču... Druga je negativna. 

Ali temperaturu svejedno nismo uspjeli spustiti punih pet dana. Pa je završila i kod pedijatra. Opet taksijem jer Enterprise i dalje čeka dijelove. Da tako moram stalno, bankrotirala bih. Lako se Tomaševiću okolo vozikati na biciklu kad ne mora furati bolesnu klinku na pregled. A ne mora ni voziti veliki paket pelena u onoj prednjoj košarici. Ni pijesak za mačku. Jer nema ni klince ni mačku. Zato valjda ima vremena plakati za magnolijama. 

Drugoj su izvadili krv (i tu je bila skulirana). Dijagnoza? 
-    Razina CRP-a pokazuje da nije u pitanju bakterijska infekcija pa stoga antibiotik za sad nije potreban. Sve ukazuje na virozu. 

Da, moja mlađa kćerkica je izgleda pobrala nekakav virus, samo što taj virus nije SARS-CoV-2 već nekakav drugi. Neki koji nije tako fensi pa se o njemu ne piše u medijima i nije na društvenim mrežama posvađao epidemiologe, virologe, molekularne biologe, sociologe, matematičare, novinare i teoretičare zavjera. I nikog nije briga je l' se broj onih koji od njega obolijevaju broji u postocima ili promilima i trebamo li držati međusobni razmak da ga jedni drugima ne prenesemo. Ne znamo ni kako se zove. 'Virus'. Nekakav. Drugoj je za sada samo preostalo izboriti se protiv njega vlastitim imunitetom. 

Danas je šesti dan. Konačno bez temperature. Nadajmo se da će tako i ostati. I da ćemo konačno otići u onu planiranu šetnju Jarunom... 
 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.