Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Priče jedne obične mame

Želite postati mama poslije 40? Imajte na umu ove stvari...

Unatoč životnim planovima, postala sam starija mama. Dva puta. To me je suočilo s nekim jedinstvenim izazovima...
Objava 29. ožujka 2019. 0 komentara 3185 prikaza
Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com
Beba je radost u svakoj životnoj dobi.

Nekoć davno, dok sam još bila klinkica u osnovnoj školi, bila sam čvrsto uvjerena da ću svoje četvero djece, nebitno kojeg spola, roditi između svog dvadeset i četvrtog i tridesetog rođendana. To je bio moj plan. Naravno, kada u životu pravite planove, on vam se nasmije u lice. Nisam ih rodila četvero već njih dvije, i to obje u petom desetljeću života.

Vi ste službeno ‘starija rodilja’
Unatoč dobi (41), prvu trudnoću uredno mi je vodio moj ginekolog sve do njenog posljednjeg mjeseca kada sam, po uobičajenoj proceduri u Hrvatskoj, krenula odlaziti na redovne preglede u bolnicu u kojoj ću roditi. S drugom trudnoćom stvari su se promijenile. Spletom okolnosti dobila sam novu ginekologicu koja me, čim je čula da mi je 44, promptno poslala na vođenje trudnoće u bolnici, unatoč tome što sam se odlično osjećala.

Nije me htjela ni pogledati.

- Ovo se mora od početka voditi u bolnici - bio je njen zaključak, uz napomenu na uputnici:

'Rizična trudnoća'. Samo zbog dobi.

Ne, ne mora značiti da ćete imati tešku trudnoću
Što se tiče podnošenja same trudnoće, moje osobno iskustvo u oba slučaja mi govori - ništa posebno. U oba navrata radila sam do početka obveznog zakonskog roka za odlazak na porodiljni. Osim što sam s Drugom imala jutarnje mučnine, osjećala sam se dobro i mogla sam normalno obavljati svoje dnevne obveze. S bebom je u oba slučaja bilo sve u redu. Osim u vrlo kratkom razdoblju s Prvom kada mi je pukao jedan miom, nije bilo nikakvog razloga za mirovanje. Sve ko po špagi.

Prave promjene zapravo osjetite tek kad vam djeca dođu na svijet.

Morate ostati u formi – i oko toga se morate malo jače potruditi
Da se ne lažemo, kao starija mama se nešto brže umarate. Ne ustajete više iz fotelje i kreveta tako brzo. Lakše se ukočite. I zato vas majčinstvo tjera da se održavate u formi. Jer dijete nije briga što ste vi prešli četrdesetu i počinjete osjećati određene dijelove tijela za koje prije niste znali da postoje.

Postajete bolno svjesni vremena koje vam je preostalo
Kao stariju mamu često vas mori briga hoćete li stići othraniti svoju djecu. Nah, ne mislite nužno da ćete otići bogu na istinu prije no što odrastu ali se zato često pitate hoće li biti dovoljno vitalni dok se osamostale. Hoćete li još uvijek biti u stanju raditi i zarađivati? Puno računate. Kalkulirate. I jako ste svjesni činjenice da će vaša djeca rano morati početi zarađivati vlastiti novac. Jer vaš jednog dana više neće biti dovoljan.

Igre s vršnjacima se ne podrazumijevaju
Djeca starijih mama mogu, jasno, ići u vrtić kao i sva ostala, i tamo se dobro uklopiti. Moja Prva, štoviše, uživa u vrtiću i veseli se odlasku na druženje s drugom djecom. No kad rodite u starijoj dobi morate računati na to da na eventualnim druženjima s prijateljima u slobodno vrijeme vaše dijete neće baš susretati djecu svoje dobi. Djeca naših prijatelja već su odrasla, ili su barem tinejdžeri. U svakom slučaju, nisu baš adekvatno društvo za Prvu i Drugu, i zato se one više moraju oslanjati na stvaranje prijateljstava kroz institucije poput vrtića i škole te na susjedstvo.

Teže je doći do dodatnih kvadrata
Ako već ne živite u nekretnini dostatnih dimenzija, kao starijoj mami bit će vam teže djeci osigurati adekvatan, veći, dom. Razlog je okrutno jednostavan - broj godina koje vi i suprug imate na raspolaganju za otplatu kredita je manji. Dakle, mjesečna rata opako raste. Imate veće opterećenje na primanja. U slučaju nemogućnosti otplate gore spomenute rate, morate smišljati nadasve kreativna rješenja u sklopu onih kvadrata koje u tom trenutku imate na raspolaganju.

Baka servis se ne podrazumijeva
Kad ste starija mama, šansa da ćete imati adekvatan baka servis značajno pada. To što ste vi i suprug stariji također znači da su i vaši roditelji stariji. Manje pokretni. Možda čak i bolesni. A u toj dobi već ih muče tipično starački cinizam i bezvoljnost pa vam se lako može dogoditi da ćete ih teže nagovoriti da vam pričuvaju djecu, čak i ako su to fizički u stanju. Zato, u slučaju potrebe za čuvanjem, više morate računati na pomoć raznih teta čuvalica te se ponajviše osloniti na vlastite snage.

Na razmeđi ste između svojih osobnih vrijednosti i suvremenih trendova
Biti starija mama znači i malo više brinuti o sustavu vrijednosti koji ćete usaditi djeci. Zbog dobi ste u situaciji da sve češće razmišljate kako su 'vaše pjesme' one od prije 20, 30 godina.'Vaši' filmovi su isto tako stari. Način na koji razmišljate o svijetu oko sebe, o odnosima među ljudima, o trendovima, o društvenim pitanjima, nije uvijek totalno suvremen. Ponekad se razlikuje od načina na koji razmišljaju ostali, mlađi roditelji djece u čijem društvu se kreću vaša djeca.

Da se razumijemo, nije tu u pitanju samo nekakva politika. U pitanju mogu biti i sasvim svakodnevne stvari. Recimo, u moje doba bilo je sasvim normalno da djeca voze bicikl bez kacige i štitnika za koljena i da paze kako voze. Danas se takva praksa smatra nemarom prema djeci. U moje doba bilo je normalno da djeca sama idu pješice u školu.Danas ih sve češće voze roditelji. I tako se, htjeli ne htjeli, nađete na svojevrsnom raskrižju. Želite prenijeti djeci vlastite vrijednosti u koje vjerujete i koje smatrate dobrima, a opet, ne želite ih pretvoriti u društvene izopćenike. U čudake koje će drugi poprijeko gledati ispod obrva. Rugati im se da su 'zadrti'. I zato već od ranih dana morate razviti čarobno umijeće balansiranja. Vjerojatno ćete ga prakticirati dok ste živi.

Iskustvo je dvosjekli mač
Majčinstvo u starijoj dobi znači i da imate više životnog iskustva. S jedne strane, to znači da o nekim stvarima više brinete. Jer ste ih sami probali. S druge strane, iskustvo vam donosi određenu razinu sigurnosti koju mlađe, manje iskusne, mame nemaju. Znate, na temelju tog iskustva, udijeliti bolji savjet. Doduše, nemojte baš biti sigurni da će ga vaša djeca nužno i poslušati.

Prva i Druga još nisu svjesne toga da su djeca 'starijih roditelja'. One zapravo nemaju pojma koliko muž i ja imamo godina. Kako će reagirati jednog dana kad shvate da su time obilježene, nemam pojma. Voljela bih da razumiju da su godine ipak samo broj i da ih roditelji puno vole. I da je za jednu i drugu dobro da imaju sestru. Da imaju jedna drugu i da se jednog dana mogu jedna na drugu osloniti. Onda kad na roditelje više ne budu mogle.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.