Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Iz sjevernoatlantske perspektive

Dobitnici manje jasni, gubitnici i Bernardić i Plenković

Peto mjesto službenog HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika metropole ne može se gledati drugačije nego kao pljuska Andreju Plenkoviću. Tim više što je dobar dio samih HDZ-ovih članova i aktivista dao glas jednom (ili jednoj) od drugih kandidata. ... SDP je u Zagrebu jednako loše prošao. Prije dvadesetak godina samostalno je osvajao otprilike 19% glasova, a sada u koaliciji s pet stranaka osvaja jedva koji postotak više.
Objava 23. svibnja 2017. 0 komentara 0 prikaza
Kolumna 2017/05/23
Kolumna 2017/05/23
Foto: Nel Pavletić, Sanjin Strukić/Pixsell

Neki od značajnih dobitnika prvog kruga nedjeljnih lokalnih izbora su Ivan Čehok u Varaždinu te Željko Kerum u Splitu. Milan Bandić u Zagrebu također se (očekivano) dobro plasirao, kao i Radimir Čačić, koji ulazi u drugi krug izbora za varaždinskog župana.

Teško je davati općenite procjene na temelju gore navedenih, uglavnom individualnih, uspjeha. No mnogi su neuspjesi zato jasno vidljivi: u dva najveća hrvatska grada obje velike stranke doživjele su potop. Peto mjesto službenog HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika metropole ne može se gledati drugačije nego kao pljuska Andreju Plenkoviću. Tim više što je dobar dio samih HDZ-ovih članova i aktivista dao glas jednom (ili jednoj) od drugih kandidata. Loš rezultat stranačke liste HDZ-a šlag je na tortu najgorem izbornom plasmanu ove stranke u Zagrebu, što svoje korijene vuče još iz HDZ-ovih postizbornih manipulacija u glavnom gradu kasnih 1990-ih. 

SDP je u Zagrebu jednako loše prošao. Prije dvadesetak godina samostalno je osvajao otprilike 19% glasova, a sada u koaliciji s pet stranaka osvaja jedva koji postotak više. I kao takva, SDP-ova lista više nije najjača u metropoli: pretekao ih je Milan Bandić sa svojom listom. Da se i ne govori o činjenici da SDP u Zagrebu nije niti imao vlastitog kandidata za gradonačelnika. Zaključak koji se nameće je iznimno loše vođenje gradske organizacije ove stranke, za što je odgovoran sadašnji čelni čovjek SDP-a. Znamo već duže vrijeme da Davor Bernardić nema karizmu političkog lidera, ali sada su se - u svojoj odsutnosti - pokazale i njegove organizacijske sposobnosti te rezultat rada na terenu.

Socijaldemokrati nisu osvojili niti jedan novi veći grad, niti nekog novog župana. Split se pokazao kao potpuni debakl. Da je SDP u tom gradu podržao Pametno i Marijanu Puljak, ona bi imala šanse ući u drugi krug. Ne treba zaboraviti i da je Čehokov neočekivan uspjeh u Varaždinu bio prije svega na uštrb SDP-ovog Alena Kišića. 

Zbog svega ovoga mogu se očekivati dalje turbulencije unutar najveće stranke hrvatske ljevice. Do neke mjere to je i prirodno jer ljevica je poznata po manjoj političkoj disciplini od desnice. Prisjetit ćemo se Amerikanaca koji kažu: “Ja nisam član niti jedne organizirane političke skupine. Ja sam Demokrat.” Zamjena posljednje riječi pojmom socijaldemokrat čini ovaj navod primjenjivim u hrvatskoj tj. SDP-ovoj sadašnjoj situaciji. S tom razlikom da je u domaćem slučaju upitan i sam politički opstanak čelnika stranke. 

Najveća politička grupacija, HDZ, suočava se s nekoliko izazova. Njezina neobičnost u hrvatskom miljeu - za razliku od američkog, iako se u tom pogledu Amerika već prilično europeizirala - jest da je zapravo “kišobran” širokog dijapazona. Na izborima za zagrebačkog gradonačelnika mogla su se razlučiti četiri tipa HDZ-ovih glasača: oni kojima je politika prije svega praktičan deal making (glasali za Milana Bandića); ideološki konzervativci (glasali za Brunu Esih); oni bliže centru, uvjetno rečeno demokršćani (glasali za Sandru Švaljek); te oni koji bespogovorno slijede šefa stranke i stranačku listu (glasali za Dragu Prgometa). Činjenica da je broj ovih potonjih najmanji odslikava ozbiljne probleme Andreja Plenkovića.

U drugom krugu gradonačelničkih izbora u Zagrebu Milan Bandić gotovo sigurno pobjeđuje Anku Mrak-Taritaš. Mrak-Taritaš trenutačno je druga najpopularnija političarka u zemlji, i najtemeljitije se pripremila za ovu kampanju. No, klijentelistički imidž njezine stranke te ideološka upitnost nje same u HNS-u utezi su joj oko nogu. Ovo će imati reperkusije na eventualno formiranje nove saborske većine nakon drugog kruga lokalnih izbora. 

Uz Mrak-Taritaš kao gubitnicu, drastično se smanjuju šanse za koaliranje HNS-a i HDZ-a. To će još više zakomplicirati opstanak Plenkovićeve vlade te posredno i njegov položaj u stranci. Njemu glavna dobra vijest drugog kruga može biti dobitak Splita, ali to ne sakriva šire probleme kojima je čelnik HDZ-a izložen. S jedne strane konzervativna desnica - oličena u Zlatku Hasanbegoviću i Bruni Esih - prigovara mu da je stranku skrenuo previše prema centru tj. ulijevo. S druge, Davor Ivo Stier (a on sigurno nije jedini) žali zbog razlaza s Mostom tj. ideološki manje rigidnim dijelom biračkog tijela. Plenković bi se lako mogao naći u procjepu između ove dvije skupine, i posrnuti ako izgubi podršku obje. 

Glavna podjela na domaćem političkom terenu u ovom času ipak nije ideološka, već na ustoličene stranke koje prakticiraju politics as usual (a što može simbolizirati vječiti - čini se i budući - zagrebački gradonačelnik) te novonastale stranke i grupacije. Živi zid, Pametno, Most, Zagreb je naš, te mnoge druge nezavisne liste imaju između sebe različite, nekad i dijametralno suprotne, stavove o tome što napraviti. Ali se slažu u tome kako to napraviti - transparentno i drugačije nego što se politika vodila u posljednjih četvrt stoljeća.

Logičan obrambeni mehanizam ustoličenih stranaka međusobno je koaliranje, ali njega sputava ideološka profilacija tih stranaka. Izvorno određena stvarnim i “velikim” temama poput odnosa prema Jugoslaviji, jednopartijskom sustavu te Domovinskom ratu, s vremenom je ideologija u dobroj mjeri postala paravan za politički (i drugi) business iza kulisa. Da bi se taj paravan održao, i sakrilo ono što je iza njega, ideološke podjele namjerno su zadržavane, čak i pojačavane. Sada se to vraća kao bumerang čelnicima obje velike stranke koji su, svatko iz svojih razloga, ideologiju željeli gurnuti u drugi plan. 
 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.