Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Iz sjevernoatlantske perspektive

Novac ne kupuje sreću - niti glasove

Objava 11. veljače 2016. 0 komentara 457 prikaza
Foto: Reuters/Pixsell
Foto: Reuters/Pixsell
Kolumna 2016/02/11

U posljednjoj debati američke stranke desnice prije ovotjednih izbora u New Hampshireu nije se - kao niti u dobrom dijelu kampanje - slijedila Reaganova “jedanaesta zapovijed” (ne kritiziraj druge Republikance). Nakon neočekivano dobrog plasmana Marca Rubia u Iowi, nekoliko kandidata kojima je New Hampshire bio druga, a možda i posljednja šansa, okomilo se na senatora iz Floride. Chris Christie bio je najdirektniji, opisujući Rubiove odgovore kao programirane, “iz konzerve” (djelomično točno). Guverner New Jerseyja i bivši državni tužilac posebno je oštro kritizirao nedostatak iskustva Rubia, kojem je ovo tek prvi mandat u Senatu. Christie je Rubia u tom pogledu usporedio s Obamom, također senatorom koji se odmah tijekom prvog mandata kandidirao - i postao - američki predsjednik.

Sudeći po izbornim rezultatima, Christijev napad imao je uspjeha u obaranju Rubijeve popularnosti - završio je tek peti s 11% glasova - ali nije pomogao samom Christiju koji je završio šesti sa svega 7% podrške. Christie je u debati pokazao svoje prilično grube manire - neophodne za državnog tužioca, ali očevidno ne previše primjerene (barem ne anti-Trumpovom) biračkom tijelu u New Hampshireu - te je danas suspendirao svoju kampanju.

Pobjednici u (stogodišnjim) izborima za kandidata u “granitnoj državi” - prvi su održani 1916. - kod Republikanaca su Donald Trump s 35% glasova (neugodno iznenađenje), te John Kasich sa 16% (ugodno iznenađenje). Ted Cruz, Jeb Bush i Marco Rubio su svaki osvojili otprilike 11% glasova. Tako utrka nije niti blizu razrješenju: John Kasich pokazao je da se može dobro plasirati, i primarni mu je cilj ojačati do sada slabu financijsku podršku za kampanju u državama koje slijede. Ted Cruz nije niti očekivao posebno dobar plasman u ne previše konzervativnom New Hampshireu, te je njegov rezultat u skladu s prognozama. Jeb Bush je postigao taman takav (ocjena: dovoljan) rezultat da može nastaviti kampanju, ali sigurno mnogo manje od onoga čemu se nadao.

Kod Demokrata većih iznenađenja nije bilo: Bernie Sanders je (očekivan) pobjednik nad Hillary Clinton, sa 60% naspram 38% glasova. Najveći izazov za Sandersa bit će nastavak kampanje, a velika razlika u rezultatu trebala bi mu pomoći kod prikupljanja financijskih sredstava i širenju entuzijazma u bazi - a što je u dobroj mjeri vezano jedno s drugim.

Jedno od pitanja u američkim predsjedničkim izborima je da li je bolje da kandidat ima iskustvo - ako je iskustvo uopće bitno: Trump - izvršne vlasti (kao guverner savezne države) ili iskustvo vlasti - makar i zakonodavne - na federalnom nivou (kao senator). U prošlosti su guverneri bili mnogo uspješniji kao predsjednički kandidati: Carter, Reagan, (Bill) Clinton te (George W.) Bush (“mlađi”) su svi došli na predsjedničke funkcije iz izvršne vlasti.

Barack Obama pokazuje da se taj trend u posljednje vrijeme mijenja, a sa svojim bivšim (Clinton) odnosno sadašnjim (Sanders) mandatom senatora, oba demokratska kandidata ove godine dolaze s iskustvom zakonodavne vlasti - uz napomenu da Clinton kao bivša državna tajnica ima i iskustvo izvršne vlasti, ali ovdje se prije svega misli na izabrane funkcije. Kod Republikanaca se niti ovo pitanje još nije iskristaliziralo: Kasich, Bush i Christie imaju guvernersko, a Cruz i Rubio senatorsko iskustvo.

Za one na ljevici (s obje strane Atlantika) koje brine “prevelik utjecaj novca u politici”: Jeb Bush potrošio je 2.800 $ po glasu u Iowi, a 1.150 $ u New Hampshireu. Rezultate smo (jedva) vidjeli. Chris Christie sa svojih 850 $ po glasu nije pokazao mnogo bolju efikasnost. Za Donalda Trumpa može se reći da dobro koristi (svoj vlastiti) novac - potrošio je svega 40 $ po glasu. Najefikasniji od svih je Ted Cruz sa samo 18 $ po glasu.

Kad se kod republikanskih kandidata u New Hampshireu usporede ukupno potrošene svote s osvojenim glasovima, koeficijent korelacije je 0,44 (44%). U znanosti se takav koeficijent dalje niti ne razmatra.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.