Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Iz sjevernoatlantske perspektive

Počelo je...

Objava 04. veljače 2016. 0 komentara 357 prikaza
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kolumna 2016/02/04

Prvi američki izbori za kandidate stranaka održali su se u državi čiji demografski sastav (bijelci 89%, Hispanici 5%, crnci 3%) nipošto ne odslikava demografski sastav Amerike kao cjeline (odgovarajući postoci: 64, 16, 12). Iowa - koja čini manje od 1% pučanstva Sjedinjenih Država - postala je prominentna po svojim izborima nakon što je 1976. prethodno slabo poznat guverner Georgije završio na drugom mjestu, odmah iza “neopredijeljenih”. Tako je Jimmy Carter u najvećoj mjeri zaslužan da se političkom izboru pučanstva ove države pridaje neproporcionalno velik značaj.

Činjenica je da se procjene uspjeha na prvim izborima ne analiziraju toliko u apsolutnim rezultatima, već relativno - u odnosu prema rezultatima očekivanim putem predizbornih anketa i/li ciljanim od strane samih kandidata. U tom pogledu, kod Demokrata je u ponedjeljak pobjednik bio Bernie Sanders, a kod Republikanaca Ted Cruz i Marco Rubio.

Demokratska utrka između Hillary Clinton i Bernie Sandersa vodi se u Iowi već mjesecima, a usprkos trendovima, malo tko je očekivao da će de facto socijalistički - što u Americi znači marginalni - kandidat praktički izjednačiti u krajnjem ishodu (49,8% Clinton naspram 49,6% Sanders). Popularnost Sandersa među demokratskim biračima u Iowi konstantno je rasla tijekom 2015: od 5% u siječnju, 15% u svibnju (kad je i formalno objavio kandidaturu), 35% u kolovozu, do 45% u prosincu. Sandersova kampanja financirala se uglavnom manjim individualnim donacijama, i 2015. bila je prva koja ih je uspjela prikupiti milijun.

Iako je sa svoje 74 godine šest godina stariji od Clinton, Sanders je uspio privući mlađe biračko tijelo: demokratski birači ispod 45 godina u velikoj su mjeri podržali senatora iz države Vermont, dok su oni stariji ostali vjerni bivšoj državnoj tajnici. Clinton je imala relativno slabu podršku u mlađem biračkom tijelu i 2008, kada je taj segment demokratske populacije podržao - i bio presudan - da Barack Obama postane demokratski kandidat. Tijek vremena, a posebno afere - koje uvijek prate Clintone - oko Benghazija te emailova koje je kao državna tajnica imala na neosiguranom serveru, iznova otvaraju pitanje da li je Hillary Clinton i ove godine optimalan predsjednički kandidat.

Kao senator iz susjedne države, Sanders je očekivani pobjednik na sljedećim izborima za nekoliko dana u New Hampshireu. Nakon toga dolaze na red Nevada i Južna Karolina, gdje Clinton ima prednost - u Nevadi zbog podrške Hispanika i sindikata Las Vegasa, a u Južnoj Karolini zbog podrške crnaca koji su ogromnom većinom demokratski birači. Osim ako se na temelju rezultata FBI-ove istrage ministarstvo pravosuđa ne odluči za podizanje optužnice (a što se u ovom času još uvijek čini prilično malo vjerojatno), Clinton je i dalje favorit za nominaciju. Sandersov uspjeh u Iowi pokazuje međutim da to neće - kao što i ne bi smjela - biti puka krunidba.

Prvi pobjednik kod Republikanaca, Ted Cruz, osvojio je 28% glasova. Njegov dobar plasman nije neočekivan, obzirom da je kao najkonzervativniji od kandidata imao veliku podršku među evangelistima koji čine značajan dio republikanskih glasača u Iowi. Cruz - koji za razliku od drugoplasiranog (24%) i u tom smislu gubitnika Trumpa - ima jasne stavove s kojima se netko može ili ne mora složiti, pokazao je političku hrabrost (i principijelnost) određujući se protiv subvencija za etanol kao gorivo, a koje su u kukuruzom bogatoj Iowi i te kako popularne.

Marco Rubio s 23% osvojenih glasova također je pobjednik u Iowi. On se u ovom času iskristalizirao kao alternativa vodećem dvojcu, od kojih niti jedan gotovo sigurno ne može biti izabran za predsjednika: Cruz zbog toga što ima stavove koji su u mnogočemu prekonzervativni za većinu američkih birača, a Trump zbog toga što nikakve smisleno artikulirane stavove niti nema. Rubio, koji je u ovim tekstovima već spomenut kao mogući alternativni kandidat, ima u svojem nastupu nešto od pozitivnog ozračja koje je bilo karakteristika Ronalda Reagana.

Iako su u ovom času gurnuti na margine, ne treba smetnuti s uma i neke od ostalih kandidata u neobično širokom rasponu Republikanaca. New York Times u nedavnom izdanju piše (točno) da je John Kasich “prihvatljiv” kao kandidat, ali dodaje i (netočno) da je on među Republikancima jedini takav. Pohvala novine koja je simbol liberalizma u Americi Kasichu u ovom času može samo naškoditi, ali je činjenica da on ostavlja dojam najmudrijeg među kandidatima. Chris Christie i Marco Rubio još su međutim dva Republikanca koji bi svakako mogli biti izabrani na općim izborima u studenome. Jeb Bush je ovdje izostavljen ne toliko zbog njegovih stavova - koji su u mnogim pitanjima umjereni - nego zato što je za nadati se da se dinastički princip neće uvriježiti u jednoj od najvećih republika svijeta.

U ovom času izabrano je oko 1% delegata za konvencije dvaju velikih stranaka. Utrka je tek počela i iznenađenja su ne samo moguća, nego i vjerojatna.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.