Blogosfera Iz sjevernoatlantske perspektive

Pravi razlog zašto su konzervativci zadovoljni novom hrvatskom vladom

Objava 07. listopada 2016. 7 komentara 3300 prikaza
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Kolumna 2016/10/07

Dogovor je izgleda postignut te će HDZ i Most formirati novu saborsku većinu i vladu. Evo nekih preliminarnih opservacija.

Sudjelovanje u izvršnoj vlasti u ovom času najbitnije je za sam Most. Iako nije direktno srušio niti Karamarka niti Milanovića, upravo je Most bio presudan čimbenik svih onih procesa nakon kojih možemo - uz ogroman uzdah olakšanja - ponoviti već čuveno “oba su pala”. Sposobnost (pozitivne) destrukcije Most je dakle pokazao, no ako želi (p)ostati značajna politička snaga, mora pokazati i mogućnost konstruktivnog djelovanja. Za ovo nema alternative participiranju u izvršnoj vlasti, te proširenju iskustva, kadrova i sl. koje kroz to dolazi.

Plenkoviću pak koalicija s Mostom daje ne samo matematički, već i svjetonazorski najstabilniju većinu. U toj kombinaciji on može imati slobodnije ruke u unutarstranačkim nadmetanjima u HDZ-u, gdje će se utoliko manje morati dokazivati da je dovoljno konzervativan. To mu, ako takvu inklinaciju bude imao, otvara dodatni prostor za kadrovske i druge promjene u stranci.

Tek ćemo vidjeti kako će se Most postaviti u vezi pitanja koja se direktno ili indirektno tiču (i) vanjske politike. Dosadašnje indikacije, od pregovora oko formiranja vlade do Mostovog zahtjeva za proglašenje gospodarskog pojasa, pokazuju da bi Most mogao biti izuzetno čvrst u zastupanju hrvatskih interesa, od BiH do Bruxellesa. Cinici će odmah reći da se to čini samo zato jer Most još takvo iskustvo nije imao, i u tome ima mnogo istine. No, ne treba zaboraviti da su hrvatski interesi često bili iznevjereni zbog koruptivnih radnji pojedinaca, gdje je Sanader samo najpoznatiji primjer. Međunarodna zajednica HDZ-ove vlade mogla je pritiskati u vezi odnosa sa Srbijom i BiH upravo zbog “putra na glavi” koje je ova stranka kao vladajuća imala, npr. zbog događaja nakon Oluje. Ako ti je obraz čist, možeš se u bilo kojem - pa tako i u međunarodnom - pregovaranju postaviti mnogo odlučnije, i u tom smislu obraz zaista nema cijenu.

Bez obzira na gore navedeno, bit će zanimljivo vidjeti odnos nove hrvatske vlasti prema Bruxellesu. Samim radom u središtu EU, a i nekim svojim izjavama, Plenković daje naslutiti da je sklon europskim federalistima. Čini nam se međutim da je većina desno orijentiranog biračkog tijela u Hrvatskoj ipak sklonija stavovima Višegradske skupine: EU konfederacija uz - novo - europsku vojsku, nesumnjivo zbog obrane vanjskih granica od migranata. Ove će se razlike na hrvatskoj političkoj sceni dodatno artikulirati ukoliko se migrantska kriza na balkanskoj ruti aktualizira.

Svi su izgledi da će Bosna i Hercegovina biti prioritet hrvatske vanjske politike, sto je zakašnjelo, neophodno i dobro. Davor Ivo Stier imat će oko BiH mnogo izazova kao vjerojatni ministar vanjskih poslova, ali tu su zbog vakuuma koji je nastao zamorom velikih angažmanu Hrvatske zapravo širom otvorena vrata. Umjesto isprazne mantre da “BiH treba što prije u EU” koja sama po sebi neće riješiti ništa, djelovati treba po principu analogije: i EU i BiH imaju zapravo sličnu dilemu - koliko centralizacije je moguće odnosno optimalno. Odgovor je u oba slučaja neka vrsta konfederalnog ustroja, jer je bilo što više u ovom času nasilje nad demokratskom voljom pojedinih naroda - bilo u EU, bilo u BiH.

Za demokratsku edukaciju hrvatske javnosti jedan od najkorisnijih aspekata pregovaranja HDZ-a i Mosta bio je naglasak stavljen na funkciju predsjednika Sabora. Formula 2+2 vjerojatno će ući u anale hrvatske politike kao klasičan primjer kompromisa, no još je važniji širi aspekt ove priče. Prečesto se - a Hrvatska u tome nipošto nije iznimka - gubi iz vida da je upravo Sabor vrhovno tijelo koje zakone donosi, dok bi se druge dvije grane vlasti trebale baviti isključivo provođenjem odnosno ocjenjivanjem ustavnosti već donijetih zakona. To što u Hrvatskoj vlada često djeluje i kao de facto zakonodavac ne znači da je tako i zamišljeno.

Derogiranje ustavnih prerogativa Kongresa prisutno je već desetljećima i u Sjedinjenim Državama koje, iako imaju predsjednički sustav, također - ne slučajno - navode upravo Kongres kao prvu granu vlasti u svojem Ustavu. Razlozi ovog trenda su mnogi: od lakšeg fokusiranja modernih medija na jednu osobu nego na veliku skupinu, do hladnoratovskog naglaska na izvršnu vlast zbog prirode tog sukoba. Konzervativci su očekivali da će, završetkom potonjeg, Kongres povratiti dio svojeg autoriteta. To se međutim nije dogodilo, a Donald Trump je oličenje predsjedničke funkcije kao de facto imperijalne. Sama ova činjenica trebala bi biti dovoljna da svakome tko Ustav tumači izvorno - a što je jedna od definicija konzervativizma - Trumpa automatski diskvalificira za tu funkciju.

Za kraj, osvrnut ćemo se na česta lamentiranja koja se čuju u hrvatskoj javnosti, čak i od predsjednice, kako sve treba “ubrzati”: od međustranačkih pregovora o koaliciji, do donošenja raznih odluka. Demokratski politički proces nije zamišljen, niti se može mjeriti, efikasnošću proizvodne trake. Prethodna vlada po tom je aršinu bila izuzetno neefikasna, pa ipak Hrvatska ima sve bolje makroekonomske pokazatelje - za koje, uvjereni smo, nije zaslužna isključivo povoljnija ekonomska situacija u okruženju. Konzervativci - koji znaju da svaka vlast može učiniti potencijalno mnogo više štete nego koristi - stoga kontrole i blokade unutar sustava vlasti smatraju neophodnima, a rezultirajuću sporost procesa kao demokratsku vrlinu.

Ovo potonje bi, mnogo više nego konkretni stavovi o pojedinim pitanjima, trebao biti glavni razlog konzervativcima da pozdrave formiranje nove hrvatske vlade.

  • Rizlman:

    Zašto bi HDZ imao "putra na glavu zbog događaja nakon Oluje"? Već u nepravomoćnoj presudi, u paragrafima 2203. 2313. i 2321. jasno stoji da Republika Hrvatska i njena skužbena vlast nemaju nikakve veze s događajima nakon Oluje, pa shodno tome ... prikaži još!e ni stranka koja je obnašala vlast ne može imati veze s tim. Osim toga, HDZ je u optužnici naveden kao do UZP-a a pravomoćnom presudom je dokazano da uopće nije bilo UZP-a, i prema tome HDZ nema nikakvog "putra na glavi" što se tiče pojedinačnih incidenata nakon Oluje. Kao drugo, otkad je Donald Trump "oličenje predsjedničke funkcije kao imperijalne"? To je totalna inverzija. Bushevi, Clintoni, Obame i ostale Soroseve marionete su oličenje imperijalizma a Domald Trump je negacija takve politike i čisti antipod iste. I kao treće, otkad je izvorno tumačenje bilo kojeg Ustava odlika konzervativizma? Svaki Ustav je temeljni dokument države, i on mora biti napisan jasno, čitko i nedvosmisleno upravo iz razloga jer se Ustav nema što interpretirati, nego dosljedno tumačiti. To nije nikakva odlika konzervativizma, nego čistog i zdravog razuma, jer ne možemo doći u situaciju, npr. glede Ustava RH da se netko poziva na jednu od 13 izvorišnih osnova i kaže "HRvatska je utemeljena na antifašizmu" što jednostavno nije činjenica nego obična interpretacija, a ne uzima neku drugu izvorišnu osnovu, na primjer onu pod brojem 3 u kojoj stoji "- u nastanku hrvatrskog kraljevstva u X stoljeću" pa onda to ne interpretira na način da je "Hrvatska između ostalog nastala i na monarhizmu"? Je li sad jasnije zašto se Ustav ne može interpretirati nego doslovno i dosljedno tumačiti i provoditi? Ne može se dogoditi da netko poput recimo nekakvog Stazića kaže "U preambuli hrvatskog Ustava stoji da je Hrvatska nastala na antifašizmu" kad je notorna i neoboriva činjenica, koja nema nikakve veze s konzervatizmom, da u Ustavu RH ne postoji ni riječ "preambula" ni riječ "antifašizam".

  • ????:

    Autor tvrdi: "Ako ti je obraz čist, možeš se u bilo kojem - pa tako i u međunarodnom - pregovaranju postaviti mnogo odlučnije, i u tom smislu obraz zaista nema cijenu." ..... ja se ne bih složio s tim, već ... prikaži još! bi rekao da se odlučno možeš postaviti ako imaš kompromitirajuće podatke o drugoj strani, ili ako imaš vojnu silu iza sebe, ako kontroliraš međunardoni tok novca ili ako imaš npr. nuklearno oružje.

  • pp:

    Gluposti, svaka zapadna zemlja ima škaf putra na glavi u usporedbi s Hrvatskom. A za EU federalizam se slažem. Plenković zvuči kao barokni čovjek, govori stvari koje su davno izašle iz mode. Federalna EU je promašena ideja i nema šanse ... prikaži još! za uspjeh ali bi inzistiranjem na tome mogli do te mjere ogaditi EU ljudima da će se početi raspadati. EU establisment je autističan i samodopadan, a RH ako je time impresionirana se samo pokazuje kao becki konjusar u doba kad Bec nije relevantan za ništa, osim kao turistička destinacija...