Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Iz sjevernoatlantske perspektive

Trump, mediji i demokracija

Objava 06. travnja 2016. 0 komentara 311 prikaza
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kolumna 2016/04/06

Večerašnji rezultati republikanskih izbora u Wisconsinu - koji pristižu dok ovo pišemo - potvrđuju ono što se uočava posljednjih desetak dana: podrška Donaldu Trumpu počela je opadati. Na upravo završenim izborima pobijedio je Ted Cruz s oko 50% glasova, dok je Trump osvojio otprilike 34%. John Kasich na trećem je mjestu, sa 14% glasova. Više je razloga za Trumpov pad popularnosti, ali mnogi uključuju i donekle promijenjen medijski pristup prema njemu.

Najprije je Corey Lewandowski, menadžer Trumpove kampanje, optužen da je fizički nasrnuo na reporterku prilikom jednog of Trumpovih skupova. Trump je dva dana tvrdio da je čitava priča lažna, sve dok nisu prikazani snimci sigurnosne kamere gdje se jasno vidi da je Lewandowski prvi dotičnu reporterku zgrabio za ruku. Čak ni medijski mogul Trump nije mogao nastaviti s prethodnim objašnjenjima u svjetlu objavljenih činjenica.

Zatim je Trump, u intervjuu MSNBC-u, rekao da bi u slučaju zabrane pobačaja žene koje bi se na to ipak odlučile trebalo kazniti. Time je na sebe uspio navući gnjev obje strane: čak i protivnici prava na pobačaj ne zagovaraju kažnjavanje žena već isključivo liječnika, o pobornicima da se i ne govori. Trumpov odgovor odnosno stav glede pobačaja pokazuje tipičnu nadobudnost recentnog konvertita (još je 2000. javno izjavljivao da podržava to pravo), ali istovremeno i potpunu neinformiranost o tome kako zaista razmišljaju oni koji se pobačaju protive.

Elementarno neznanje Donalda Trumpa o temama bitnim za predsjedničku funkciju nije ništa novo: njegovo nepoznavanje termina “nuklearna trijada” - o kopnu, moru i zraku kao tri medija odakle se mogu lansirati nuklearni projektili - bilo je očevidno još prilikom republikanske debate u prosincu prošle godine. Konkretno pitanje postavio je voditelj Hugh Hewitt:

Hewitt: “Gospodine Trump, Dr. Carson (op. aut: bivši predsjednički kandidat Ben Carson, koji kao ni Trump nema iskustva u politici) je upravo spomenuo najvažniju dužnost predsjednika - komandiranje, kontrolu i čuvanje naših nuklearnih snaga. I spomenuo je trijadu. B-52 su stariji od mene. Rakete su stare. Podmornice se približavaju svojem vijeku trajanja. Odluke po tim pitanjima su u domeni izvršne vlasti, odnosno vrhovnog zapovjednika. Koji je Vaš prioritet glede naše nuklearne trijade?”

Trump: “Prije svega, mislim da nam apsolutno treba netko kome možemo vjerovati, tko je potpuno odgovoran, tko zaista zna što radi. To je tako značajno i tako važno.”

Nakon općih fraza kojima nije rekao ništa, Trump nastavlja o tome da se “odlučno protivio” invaziji Iraka 2003. što niti je istina, niti ima veze s postavljenim pitanjem. Zatim se vraća nuklearnom oružju:

“Ali moramo biti vrlo budni i oprezni kad se radi o nuklearnom oružju. Nuklearno oružje mijenja čitavu igru. Iskreno, ja bih bio rekao da se povučemo iz Sirije; povucimo se - kad ne bismo imali snagu današnjeg oružja. Snaga je tako masivna da ne možemo samo ostaviti područja o kojima prije 50 ili 75 godina ne bismo vodili računa. To je (tada) bila borba prsa o prsa.”

Trump - koji još uvijek nije niti počeo odgovarati na pitanje - nastavlja:

“Najveći problem svijeta danas nije predsjednik Obama s globalnim zatopljenjem (...) Najveći problem je širenje nuklearnog naoružanja i neki manijak, neki luđak koji bi došao do nuklearnog oružja. To je po mojem mišljenju najveći pojedinačni problem s kojim je naša zemlja ovog časa suočena.”

Hewittov posljednji pokušaj postavljanja pitanja:

“Od tri noge trijade, imate li prioritet? Želio bih nakon Vas pitati senatora Rubia.”

Trump:

“Mislim - mislim, za mene, nuklearno je sila, devastacija mi je vrlo važna.”

Kontekst postavljenog pitanja mogao je Trumpu - čak i ne znajući o čemu se točno radi - pružiti dovoljno informacija za neobavezujući odgovor tipa “zalažem se za modernizaciju i održavanje borbene gotovosti svih naših nuklearnih oružja”. Umjesto toga, infantilni Trumpovi komentari sami po sebi bi ga trebali diskvalificirati za funkciju vrhovnog zapovjednika najjače svjetske vojne sile. Nema nažalost zakona koji bi tako nešto direktno spriječio, obzirom da je u moderno doba općeg prava glasa pretpostavka da će biračko tijelo donijeti optimalnu odluku. Stoga je uloga medija izuzetno važna.

Hewitt se u gore navedenom intervjuu ponašao u skladu s uvriježenim voditeljskim normama: Trumpa nije želio prekidati, a propitkivanje odnosno ponavljanje neodgovorenog pitanja sveo je na minimum. U takvoj situaciji Trump - sa svojim medijskim iskustvom i arogancijom - pobjeđuje. Tek čitanjem transkripta, a bez prisustva Trumpove persone, dolazi do izražaja sva šupljina njegovih izjava.

Dva nedavna intervjua pružila su nam priliku vidjeti drugačiji - nekonvencionalan - moderatorski pristup Trumpu: Chris Matthews, voditelj MSNBC-a, do Trumpove izjave o pobačaju došao je tek nakon što je - ne uspijevajući dobiti konkretan odgovor - zamijenio uloge i sam počeo odgovarati na nekoliko Trumpovih pitanja. U nedavnom intervjuu na CNN-u, voditelj Anderson Cooper nije se libio prekidati Trumpa svaki puta kad bi ovaj rekao nešto što ne stoji. Rezultat je bio potpuno, ali neophodno i poučno, isjeckan dijalog s ni manje ni više nego 18 Trumpovih polu-ljutitih “excuse me” u jednom satu.

Opasnost Donalda Trumpa za američku demokraciju leži upravo u tome što kombinira diletantizam u onome o čemu bi, obzirom na funkciju za koju se kandidira, trebao znati neusporedivo više, s velikim iskustvom u medijima kao sredstvu komunikacije. Zbog toga sami mediji imaju posebnu odgovornost ne dozvoliti da budu iskorištavani: nakon mnogih mjeseci, izgleda da su neki od njih to napokon i shvatili. Rezultati se počinju ukazivati.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.