Blogosfera Iz sjevernoatlantske perspektive

Zdravko Marić definitivno nije Superhik - osim u jednom

Objava 02. studenoga 2016. 2 komentara 4010 prikaza
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Kolumna 2016/11/02

Predložena porezna reforma ministra Marića uglavnom ide u pravom smjeru i možemo je samo pozdraviti. U nekim aspektima je i vrlo hrabra, posebice glede povećanja - točnije rečeno: ukidanja povlaštene stope - PDV-a na ugostiteljske usluge. Da bi ministar financija u potpunosti sprao sa sebe usporedbe s junakom iz stripa Alan Ford (kojeg smo kao metaforu porezne politike koristili upravo na ovim stranicama), potreban je samo još jedan odvažan korak. No krenimo redom.

Svaka porezna politika ima barem dva cilja: prvi i osnovni je prikupljanje sredstava za funkcioniranje države ili nekog njezinog dijela, a drugi je - kao posljedica prvog - stimulacija odnosno destimulacija određenih ekonomskih aktivnosti ili čak načina ponašanja. Najjednostavnije rečeno, ono što oporezuješ više, toga će biti manje, i obrnuto.

Hrvatskoj je u ovom času prije svega potrebno mnogo novih radnih mjesta, dakle njihovo se otvaranje treba stimulirati, ili barem ne priječiti. Smanjivanje poreza na dohodak korak je u tom smjeru jer smanjuje porezno opterećenje rada. Tu će u prvom času profitirati oni s većim primanjima - koji, ne zaboravimo, i plaćaju neproporcionalno veće iznose tog poreza. (Stoga su lamentiranja ljevice da je ovo superhikovska mjera potpuno bespredmetna: radi se samo o manjem odbijanju sredstava iz nečijeg bruto dohotka.) Dugoročnije, ova bi mjera trebala omogućiti poslodavcima da, uz isti bruto trošak, otvore više radnih mjesta. To implicira da neto plaće ne bi rasle, što se u doglednoj budućnosti čini realno s obzirom na visoku nezaposlenost.

Smanjivanje poreza na dobit od 20% na 12% manjim, a na 18% svim ostalim poduzetnicima također je pozitivna mjera u oživljavanju gospodarstva. Time Hrvatska po ovoj poreznoj stopi postaje konkurentnija u odnosu na okruženje. Svjesni smo da u stvaranju pozitivne poslovne klime porezne stope čine samo jednu stavku: učinkovitost pravnog sustava u najmanju ruku jednako je bitna. No, ova reforma barem svoj djelokrug usmjerava u poželjnom pravcu, te bi navedena mjera trebala direktno utjecati na gospodarski rast i smanjenje nezaposlenosti.

Najveći dio prihoda državnog proračuna dolazi od PDV-a, te je logično da se promjene u tom porezu prate s posebnom pozornošću. Kao porez na potrošnju, PDV je po prirodi regresivan jer siromašniji slojevi stanovništva veći dio - ili u Hrvatskoj često čitav - dohodak troše na životne potrepštine. Zato je povlaštena stopa PDV-a neophodna. Ona se sada primjenjuje na kruh i mlijeko (5%), no trebalo bi je proširiti - kao novu povlaštenu stopu od 12% što se predviđa od 2018. - na sve prehrambene proizvode.

Posljedični gubitak proračunskih prihoda mogao bi se dijelom nadoknaditi zadržavanjem sadašnje opće stope PDV-a od 25% umjesto smanjivanja iste - kao što je predviđeno - na 24%. Iako se dugoročno gledano možemo samo složiti s činjenicom da nam je država preskupa, smanjivanje opće stope PDV-a treba doći tek na kraju, kad se pod kontrolu stavi državni i javni dug. Psihološki gledano također sa smanjivanjem opće stope PDV-a ne treba žuriti: time se potiče potrošnja, a ako ima nešto što u Hrvata ne treba poticati, to je potrošnja.

Ovdje dolazimo do najhrabrije mjere ministra Marića, a to je ukidanje povlaštene stope PDV-a od 13% za usluge u ugostiteljstvu. Prosvjedi ugostitelja već su počeli, no pravo je pitanje da li se u Hrvatskoj treba dodatno stimulirati otvaranje i rad kafića, restorana i sl: odgovor je nedvosmisleno NE. Ista je situacija i u hotelijerstvu, o čemu smo pisali proljetos:

...Trinaest je u Hrvatskoj - barem za neke: imućnije te strane posjetioce - sretan broj. To je naime stopa PDV-a koju gosti plaćaju na hotelski smještaj te prehranu u restoranima. Iz ovoga slijedi da umirovljenici, nezaposleni, te oni na minimalcu - između ostalih - nabavkom proizvoda za puko preživljavanje (ah, da: kruh i mlijeko još uvijek su iznimka) subvencioniraju prvospomenute kategorije. Nije čudno da socijalizam ima podršku u društvima s ovakvom - alanfordovsko-superhikovskom (“uzmi siromašnima i daj bogatima”) - preraspodjelom dohotka.

Ukoliko PDV na hotelski smještaj ostane pri povlaštenoj stopi, to će de facto značiti smanjenje sa sadašnjih 13% na predviđenih 12% u 2018. godini. Davati bilo kakve - a kamoli dodatne - povlastice grani koja je u ovom času u takvom zamahu da se nove investicije mjere stotinama milijuna eura - apsurdno je. Turistički lobi (Udruga poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske) neprekidno ponavlja da hrvatski turizam ima najviše stope PDV-a na Mediteranu, a da je svjetski rangiran na 109. mjestu od 141 države. Kao odgovor na ovo, možemo samo navesti još jedan dio već citiranog teksta:

...Zanimljivi argumenti, ali krivo postavljeni. Jedino što kod navedenog svjetskog ranga Hrvatske iznenađuje jest da on nije i viši. Hrvatska je mala zemlja, a broj za nju zainteresiranih posjetilaca u svijetu višestruko premašuje njezine kapacitete. Jedini tržišni način da se ovaj nesrazmjer regulira je cijena: Dubrovnik je samo ekstreman primjer. (Što je krivo u činjenici da ljetna cijena dnevnog parkiranja u gradu ispod Srđa - od 600 do 800 kn - premašuje svjetski najskuplji London, o Manhattanu da se i ne govori? Apsolutno ništa.)

Prema deviznom prihodu turizam čini gotovo 20% hrvatskog BDP-a, što je najviša vrijednost u Europskoj uniji. Nemamo apsolutno ništa protiv turizma i želimo mu kao grani sve najbolje, samo ne smatramo da su mu potrebni dodatni poticaji. Time se samo povećava već postojeća opasnost pretvaranja Hrvatske u turističku “monokulturu”. Posljedice ovoga ilustrirat ćemo primjerom iz daleke 1989: te su godine prihodi grada Poreča pali za 30%. Razlog? Cvjetanje mora.

Svjesni smo da ministar Marić nije taj koji je omogućio neopravdane ugostiteljske i hotelijerske PDV povlastice, i u slučaju ugostitelja učinio je hrabar i nepopularan korak. Sada treba napraviti i sljedećeg, inače će - kupnjom osnovnih životnih potrepština - nezaposleni i umirovljenici i dalje PDV-om subvencionirati strane (ili hrvatske) goste u dubrovačkim hotelima s pet zvjezdica. Toga se ne bi posramio niti Superhik.

  • Avatar neidemdalje
    neidemdalje:

    Povećanje poreza za ugostitelje i nije tako bitna stvar jer ta branša je ujedno i najveći utajivač prometa a time i poreza... rad na crno, neizdavanje računa i fiktivni troškovi ostavljaju milione u đepovima vlasnika... pa otvorite oči i pogledajte samo što voze...

  • Blatina19:

    Gomila gluposti. Sta je s ljudima koji rade u ugostiteljstvu i kako ce se ovo odraziti na njihove place. Kako netko moze podrazavati 98% povecanje poreza bilo kome pa i ugostiteljima. Nevjerojatno da se tako lako jednoj grani gospodarstva promjene ... prikaži još! uvjeti poslovanja. Imat cemo 20 tisuca novih iseljenika.