Blogosfera HIR 3 - brodski dnevnik

10 legendarnih hrvatskih oceanskih jedriličara

Objava 30. prosinca 2015. 0 komentara 2600 prikaza
Besa
Besa
Besa

Lista 10 legendarnih hrvatskih jedriličara koji su ostvarili svoje snove, preplovili oceane, uzori su i inspiriraju sve nas koji sanjamo o zovu dalekih mora…

1. Joža Horvat


Renata i Joža Horvat prvi su Hrvati koji su oplovili Svijet, a Horvatova knjiga ‘Besa’ u formi brodskog dnevnika inspirira i danas. Nakon Bese, plovio je oceanima i sa 17-metarskom Modrom Lastom i 10 metara dugačkom jedrilicom Marko koju je Francuskim kanalima doveo do Sredozemlja. Joža Horvat umro je 2012. u 98. godini života.

2. Mladen Šutej


Prvi je Hrvat koji je s jedrilicom Hir 3 sam preplovio Atlantik i Pacifik i prvi je s Ozrenom Bakračem obišao zloglasni rt Horn, a njegova Hrvatska Čigra prva je oplovila Svijet od Arktika do Antarktika. Mladen Šutej živi u Zagrebu i dalje jedri.

3. Ozren Bakrač


Oplovio je Cape Horn sa Mladenom Šutejom na Hiru 3, bio je skiper i jedan od najvažnijih ljudi na Hrvatskoj Čigri na ekspediciji Arktik-Antarktik i Čigrom oko Svijeta. Ozren Bakrač živi u Zagrebu i radi kao skiper na jednoj privatnoj jedrilci.

4. Miro Muhek


Jedini član posade, odnosno skiper Hrvatske Čigre koji je bio na brodu od gradnje do kraja ekspedicije Arktik-Antarktik. Nažalost, Miro je 2005. godine prerano, u 46. godini izgubio bitku s rakom kože.

5. Damir Miloš


Književnik i skiper maxija ACY No.1 na regatama preko Atlatnika Columbs 500, Quebrc-St. Malo, kao i na seriji regata za maxije, bio je prvi voditelj škole jedrenja ANA i napisao je knjigu ACY No.1 o oceanskom regatnom jedrenju na maxi krstašu. Damir Miloš živi Vodicama, vodi instruktorske tečajeve u školi jedrenja ANA i predaje na Filozofskom fakultetu u Rijeci.

6. Živko Matutinović


Član posade i kuhar na maxiju ACY No.1 i jedrini Hrvat koji je sudjelovao na Whitbread round the World Raceu 1993/94 (danas Volvo Ocean Race), član kluba Cape Hornovaca. Živko danas vodi našu najstariju školu jedrenja ANA u Jezerima na Murteru.

7. Nenad Vlahović


Sam je deset godina gradio 10-metarsku jedrilicu Jana s kojom je bez puno prethodnog iskustva oplovio Svijet od 2001-2004. godine i napisao knjigu Zov dalekih obala. Nenad živi u Zagrebu, vodi plesnu školu i dalje plovi sa svojim brodom.

8. Ivo Orlić


Oplovio je Svijet na svojoj jedrilici Fiu od 2003-2006. godine - FIU Sailing Adventure, jedini je Hrvat koji je sa svojim brodom sudjelovao na prestižnoj regati Sydney to Hobart Yacht Race. Danas živi u Rijeci, predaje na fakultetu i razmišlja o kupnji novog broda.

9. Šime Stipaničev


Prvi Hrvat koji je solo prejedrio Atlantik u regati Mini Transat 2007. godine. Napisao je knjigu Ocean i sam - Preko Atlantika s bocom maslinovog ulja i snimio film Solo. Šime živi u Tribunju, vodi RYA tečajeve u školi jedrenja ANA i voditelj je baze Emergensea koja spašava nautičare na Jadranu.

10. Vojan Lukatela


Sam je sagradio 15 metarsku aluminijsku jedrilicu Amica s kojom je kao prvi (i jedini) Hrvat oplovio Svijet istočnom rutom oko tri zloglasna rta (rt Dobre Nade, rt Leeuwin i rt Horn). Vojan Lukatela živi u Kanadi i planira jedrenje solo oko Svijeta bez stajanja.

11. Tihomir Predović

Na regati preko Atlantika 'America 500' povodom petstote obljetnice Kolumbovog otkrića Amerike, Tihomir Predović je s jedrilicom Elan 33 'Runaway' osvojio 1. mjesto u ukupnom poretku u konkurenciji 64 jedrilice.

 

Neki novi ‘klinci’…
Treba spomenuti i Pavela Cara koji je 2013. prejedrio Atlantik u oba smjera sa svojom drvenom jedrilicom Nausikaa i tako postao najmlađi hrvatski skiper koji je prešao ocean. 

Leo Lemešić već pet godina plovi oko Svijeta na jedrilici Dora s kojom je pobijedio na Atlantic Rally for Cruisers.

Vedran Kabalin i Dado Velikić kupili su jedrilice klase Mini 6.50 i pripremaju se za regatu Mini Transat 2017

Na kraju, i ja se sa svojom posadom pripremam za put oko Svijeta s jedrilicom HIR 3…

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.