Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera HIR 3 - brodski dnevnik

Formula 1 na vodi - America's Cup

10. ožujka u Aucklandu na Novom Zelandu počinje 36. America’s Cup.
Objava 02. ožujka 2021. 1 komentara 1080 prikaza
36. America's Cup
36. America's Cup
Formula 1 na vodi

Sve je počelo davne 1851. kad je William Paget, Markiz od Angleseyja donirao kičasti srebrni vrč Royal Yacht Squadronu za godišnju regatu oko Isle of Wighta. Trofej je visok 1.1 metar, težak 14 kg i zvao se ‘R.Y.S. £100 Cup’, jer vrijedio je 100 funti.

1851. godine, škuna ‘America’ uvjerljivo je pobijedila 14 najbržih Britanskih jedrenjaka i odnijela trofej u Ameriku. Amerikanci su na trofej greškom ugravirali ‘100 Guinea Cup’ (Guinea ima vrijednost jedne funte i jednog šilinga), ali preimenovan je u ‘America’s Cup', a sam trofej je poznat pod imenom ‘The Auld Mug’.

Trofej putuje avionom na sjedalu u prvoj klasi u posebnom Louis Vuitton koferu.

Trofej je doniran New York Yacht Clubu ugovorom ‘The Deed of Gift’ po kojemu klub organizira regate u kojima se može osvojiti ovaj danas neprocjenjiva nagrada. Aspiranti moraju ‘izazvati’ klub koji je u posjedu trofeja. Amerikanci su prvi put obranili Kup 1870. kada je izazivač bio Britanski ‘željeznički tajkun’ James Lloyd Ashbury sa škunom ‘Cambria’.

 

Sve do 1967. na regatama je bio samo po jedan izazivač New York Yacht Clubu. Od tnda, organizira se serija regata između više izazivača. Jedri svatko protiv svakoga (Round Robin), a pobjednik te serije regata jedri protiv onoga koji je u posjedu trofeja.

 

America’s Cup nikad nije bila ‘poštena’ regata, budući da pobjednik određuje pravila po kojima će se jedriti sljedeća regatta (gdje, kada i na kakvim brodovima će se jedriti). Poznat je citat Sir Francka Packera koji je nakon odbijenog protesta izjavio: 'Protestirati New York Yacht Clubu je isto kao žaliti se majici svoje žene na njezinu kćer'. Činjenica da su Europljani prvo morali preploviti Atlantik, pa tek onda regatavati u obalnoj regati dalo je Amerikancima veliku prednost, jer su mogli imati puno lakše i brže brodove koji nisu morali biti sposobni za prelazak oceana. Sve to omogučilo je da Amerikancima da održavaju najdulji niz nepobjednivosti u povijesti sporta – pune 132 godine.

 

Kad su Australci 1983. godine pobijedili Dennisa Connera, Amerikanci se nisu mirili s porazom. Pokušali su sve kako bi zadržali trofej. Čak su tužili Australce pokušavajući dokazati da brod nije sagrađen po pravilima regate. Ali bilo je uzalud.

1987. godine Dennis Conner je s lakoćom pobijedio Australce u Perthu i vratio America’s Cup u Ameriku.

 

 

Najpoznatiji gubitnik bio je Sir Thomas Lipton (vlasnik Lipton čaja) koji je sa svojim lijepim brodovima ‘Shamrock’ čak pet puta gubio od Amerikanaca od 1899., pa sve do smrti 1931. godine. Proglasili su ga 'najboljim gubitnikom na svijetu'. Ali talijanski miljarder, vlasnik PradePatrizio Bertelli koji financira tim Luna Rossa od 2000. godine, ako ovako nastavi će ga još malo i prestići.

America’s Cup oduvijek je ragata rezervirana za najbogatije. Harold Vanderbilt obranio je naslov 1930, Ted Turner 1980. godine, a predsjednik John F. Kennedy je 1962. Prije regate održao govor iz kojega je zauvijek ostao zapisan poznati citat: ‘We are tied to the ocean. And when we go back to the sea, whether it is to sail or to watch it we are going back from whence we came.’

(Svi smo vezani uz ocean. Kad idemo na more, bilo da jedrimo ili da ga samo gledamo, mi se vraćmo od kud smo došli)

U novijoj povijesti, America’s Cup je postao igralište miljardera. Kad 2003. Švicarski tajkun Ernesto Bertarelli osvojio America’s Cup, s tim se nije pomirio vlasnik Oraclea, Larry Ellison koji je pokrenuo sudski proces i izazvao Švicarce na duel ispred Valencije 2010 godine. Najveći trimaran ikad sagrađen – ‘BMW Oracle’ s lakoćom je pobijedio Švicarski katamaran Alinghi.

 

America’s Cup se jedrio na katamaranima u San Franciscu 2013. i na Bermudi 2017. godine kad su pobijedili Novozelanđani.

 

Talijanima se nisu svidjeli katamarani, pa su pomogli Novozelanđanima u njihovom nastupu kako bi oni pristali ponovno organizirati regatu na jednotrupcima. Čak je i serija regata izazivača preimenovana u Prada Cup (jer do sada je dugogodišnji sponzor bio konkurentski Louis Vuitton).

Novozelanđani su smislili novu AC75 klasu. Brodovi bez kobilice, samo s krilima koji lete iznad vode luđe je od svega do sada i nije baš ono što je stari Bertelli zamišljao. Osim Emirates Team New Zealanda, još su samo Prada Luna Rossa, INEOS Team UK i American Magic bili sposobni isfinancirati kampanje koje vrijede preko 100 milijuna dolara svaka.

 

 

Pobjednik Prada Cupa - Prada Luna Rossa u Aucklandu će jedriti će protiv Novozelanđana u seriji regata. Potrebno je 7 pobjeda za osvojiti America’s Cup…

36. America's CupFoto: 36. America's Cup 1 / 8

  • primarijus:

    Dragi intelektualni proleterče! Kad već pišeš o nečemu barem se probaj malo informirati! Još prošlog tjedna je objavljeno da se regate odgađaju zbog Covid-19 Probaj! Nije teško! Ako ne znaš kako pitaj Googleta