Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera HIR 3 - brodski dnevnik

Barba Mladen Šutej

Objava 15. rujna 2014. 0 komentara 1036 prikaza
Cape Horn
Cape Horn
Hir 3 na Cape Hornu - Foto: Mladen Šutej

Mladen Šutej je u svojoj jedriličarskoj karijeri prejedrio 6 puta Atlantik (jednom solo), dva puta Pacifik (jednom solo) , jednom Indijski ocean i tri puta Labradorsko more. Zatim dva je puta bio na Rtu Cape Horn, jednom prošao rt Dobre Nade i bio na svim svjetskim kontinentima uključujući i Antarktiku. Ukupno u brazdi ima oko 208.000 prejedrenih milja. Član je prestižnog kluba IACH (International Association of Cape Horners) iz St. Maloa i Hermandad de la costa iz Santiaga de Chile. O svojim plovidbama napisao je  šest knjiga i stotinjak reportaža, a u suradnji s televizijama snimio i realizirao 35 dokumentarnih emisija o jedrenju i zanimljivim krajevima svijeta.

1982. godine je sa HIR-om 3 jedrio preko Atlantika do karipskih otoka, zatim Floride i natrag. Ukupno 12 mjeseci vrlo zahtijevne plovidbe. Novi projekt zove se Ekspedicija Cape Horn. U zimi 1987. godine prejedren je u ARC regati Atlantik. U Rio de Janeiru Šuteju se pridružuje Ozren Bakrač i zajedno u siječnju 1989. godine osvajaju Cape Horn. U nastavku plovidbe prejedren je Tihi ocean, Indijski ocean i kroz Crveno more HIR 3 se vratio  kući. U suradnji s nekoliko prijatelja Šutej 1993. godine osniva Hrvatski oceanski jedriličarski klub. Za realizaciju projekta  Ekspedicija Arktik-Antarktika. U Brodogradilištu Kraljevica, silnim entuzijazmom i suradnjom čak 700 osoba, u rekordnom je roku od 10 mjeseci sagrađena i opremljena jedrilica Hrvatska Čigra, a plovidba započinje 1994. godine. Objedren je svijet, i to meridionalnim rutama, prošlo se kroz područje Arktika, dojerilo do Antarktike i nakon 37 mjeseci jedrilica se vratila u Kraljevicu. Od tada Šutej  vodi Klub, brine se o Čigri i vodi škole jedrenja. S tom svrhom organizirao je još jednu plovidbu, Čigrom oko svijeta, u periodu od 2000-2002. godine. Put je podijeljen u 25 etapa i promijena posade, tako da je u jedrenju sudjelovalo 183 osoba.

Barba također podržava rojekt obnove HIR-a i u tu svrhu donirao je svoju knjigu ‘Jedrilicom oko Cape Horna’ koju sada možete dobiti za samo 100kn, a sav prihod ide za obnovu broda!

Knjigu možete kupiti u jedriličarskom klubu Dobro More ili naručiti pouzećem - jk.dobromore@gmail.com

HVALA na podršci!!

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.