Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera HIR 3 - brodski dnevnik

Bored Ape Yacht Club - Kriptovalute, NFT-ovi, majmuni…

Kakve veze imaju majmuni kojima je dosadno s jedrenjem???
Objava 02. svibnja 2022. 0 komentara 84 prikaza
Bored Ape Yacht Club
Bored Ape Yacht Club
Klub za majmune kojima je dosadno

Prvi yacht club u metaverseu pun majmuna koji se dosađuju???

Što je Bored Ape Yacht Club?

Četvorica prijatelja prošle godine počeli su crtati majmune, napravili Bored Ape Yacht Club s 10.000 primata koji se dosađuju i počeli ih prodavati kao NFT-ove. U prva 24 sata zaradili su 2.8 milijuna dolara! Svaki majmun je drugačiji, trenutno najjeftiniji je US$295.000, jedan sa zlatnim krznom nedavno je prodan za 3.4 milijuna dolara, a do sada ih je prodano u vrijednosti većoj od milijarde dolara!!!

Što je uopće NFT???

Jedan bitcoin lako se može zamijeniti za novac ili za drugi bitcoin, i pritom svaki vrijedi jednako. dok je svaki NFT jedinstven, i ne može se zamijeniti drugim. NFTovi (non-fungible token) su nezamjenjivi tokeni stvoreni kao sredstvo za čuvanje vrijednosti i kao provjerljivi dokaz vlasništva nad imovinom poput umjetničkih djela, kolekcionarskih predmeta i slično. Obično su kao jedinstveni zapisi stvoreni na bazi ethereum blockchaina. To zapravo znači da su majmuni nešto kao sličice s kojima smo se igrali kao klinci, samo što od svake postoji samo jedna, cijena im je kao da ih je nacrtao Picasso, a zapravo su kompjuterski generirani od gotovih elemenata koje je napravilo 200 anonimaca.

Majmun broj 8817 (na slici) prodan je na dražbi Sotheby'sa za 3.4 milijuna dolara

Što sad s majmunima???

Kažu da su NFT-ovi su početak neke nove ere za umjetnike i kolekcionare koji sad putem tokena mogu kupovati i prodavati svoja djela, direktno i bez posrednika. Vrijednost im je definirana zakonom ponude i potražnje što znači da majmun vrijedi onoliko koliko ga je kupac spreman platiti. Trenutno su svi ludi za majmunima koji se dosađuju, pa sad sličice ovih primata vrijede više od umjetnina najvećih svjetskih slikara.

Imaju li majmuni budućnost?

Porast popularnosti NFT-ova i sve veći iznosi koje ljudi za njih plaćaju daju naslutiti da bi ovaj oblik digitalne imovine mogao biti budućnost kolekcionarstva u virtualnom svijetu. Naravno, isto tako je sasvim moguće da se radi o najnovijem ‘balonu’ i rezultatu špekulacija potaknutih popularnošću kriptovaluta i da će se brzo ispuhati. Drugim riječima, još se ne zna hoće li majmuni iz kluba zavladati svijetom.

Kakve veze imaju dosadni majmuni s jedrenjem???

Tvorcima je Yacht Club kao pojam zajednice vjerojatno dobro zvučao. Članstvo u ovom ekskluzivnom klubu punom majmuna plaća se skuplje nego u Yacht Clubu de Monaco. Jer onima koji novac imaju važan je status. A u Bored Ape Yacht Club ušli su već neke poznate face. Kažu da je zadnji u nizu Justin Bieber (ako njega smatrate facom?). On je kupio majmuna za 1.29 milijuna dolara i tako se učlanio u klub (znači li to da je i on postao mamjun?). Počeli su se okupljati i uživo, a čak su imali i party na jahti usidrenoj ispred Manhattana.

Oni koji su sve pokrenuli, kao i oni koji sad kupuju dosadne majmune zasigurno već imaju dovoljno novaca da kupe brod, odjedre prema zalasku sunca sa cigarom u ruci dok polako ispijaju Cuba Libre...

Trebate li i vi postati majmun?

Možda. Ako imate previše novaca, i vjerujete da je budućnost život u Metaverseu. U suprotnom postanite clan našeg Jedriličarskog plemena! Jer svi članovi imaju priliku jedriti na HIRu 3! Smještaj na HIRu je sasvim stvaran, a svugdje smo prepoznati i dobrodošli. Povremeno dobijemo besplatan vez, a dobri nas domaćini često počaste pivom, rakijicom pa čak i večerom. I zato ne morate ići u Metaverse. Postanite dio našeg jedriličarskog plemena;)! Jer ipak ima nade. NFT prvog tweeta koji je prošle godine plaćen 2.9 milijuna dolara možda više nikad neće biti prodan nakon što je vlasniku nedavno ponuđeno samo 6.200 dolara, odnosno 2% od njegove vrijednosti od prije godinu dana...

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.