Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera HIR 3 - brodski dnevnik

Klub Cape Hornera

International Association of Cape Horners: Oploviti rt Horn je za jedriličare kao popeti se na Mount Everest za planinare.
Objava 21. kolovoza 2020. 0 komentara 735 prikaza
Rt Horn
Rt Horn
Legendarni rt Horn izbliza

Rt Horn (španjolski Cabo de Hornos, engleski Cape Horn), se nalazi na otoku Horn u Ognjenoj Zemlji (Tierra del Fuego) u Čileu. Rt su na 55°59′ otkrili Nizozemci Jakob Le Maire i W. C. Schouten 1616. i nazvali ga Kaap Hoorn po Schoutenovu rodnom gradu Hoornu.

Horn je uz Magellanov prolaz bio jedini plovni put  između Pacifika i Atlantika sve do izgradnje Panamskog kanala koji je dovršen 1914. godine. Danas tamo prolaze samo rijetki supertankeri koji su preveliki za proći kroz Panamu i ekstremne jedriličarske regate poput Vendee Globe, The Ocean Race, Golden Globe. Ta ruta nije niti spomenuta u knjizi 'World Cruising Routes' Jimmyja Cornella koja opisuje sve 'normalne' svjetske jedriličarske puteve. 

U sezoni 2019/20 posada HIRa 3 bila je jedina koja je uspjela prejedriti Južni ocean i oploviti Rt Horn od zapada prema istoku.

Oplovljavanje rta Horn oduvijek je bilo iznimno teško. Vjetrovi južnije od 40 paralele pušu gotovo uvijek sa zapada, a valovi koji ne nailaze na nikakvu zapreku (u tim širinama nema nikakvog kopna da ih ublaži) mogu doseći neslućene visine. Područje između 40. i 50. paralele zbog toga je dobilo naziv 'Urlajuće četrdesete' (Roaring Forties), a južnije od 50. paralele naziva se još i 'Vrišteće pedesete' (Screaming Fifties).

Kako bi se oplovio Horn, mora se spustiti sve do 56. paralele gdje se pojavljuje i opasnost od ledenjaka, a u plitkom oceanu oko rta valovi postaju još strmiji i opasniji.

Opasnosti takve plovidbe izvrsno je opisao Jack London u noveli 'Make Westing' iz 1909. U toj mračnoj priči, cinični kapetan Dan Cullen, nakon što je sedam tjedana bezuspješno pokušavao oploviti rt Horn, obećao je svoju dušu svim vragovima ovog svijeta samo da mu daju dobar vjetar.

Od naših pomoraca prvi ga je oplovio 1843. godine lošinjski kapetan Petar Leva, na austrijskom brodu 'Ferdinando V. Re d’Ungheria'. Prvi hrvatski jedriličari na Hornu bili su 1989. Mladen Šutej i Ozren Bakrač, baš na HIRu 3. Oni su ga oplovili u smjeru zapad-istok, a prvi Hrvat koji je prejedrio Južni ocean i oplovio Horn na svojoj 15 metara dugačkoj jedrilici 'Amica' pod Kanadskom zastavom bio je Vojan Lukatela prije 10 godina, a Živko Matutinović oplovio ga je kao član posade na regati Whitbread Round the World Race (danas The Ocean Race).

1937. godine u Saint Malou osnovano je društvo pod imenom 'Association Amicale Internationale des Capitanes au Long Cours Cap-Horniers' (međunarodno bratstvo pomoraca Cape Hornera). Čanovi društva (počasni naziv Albatross) bili su u početku samo kapetani brodova, a poslije i posade brodova koji su oplovili rt.

Nije dovoljno samo oploviti Horn da bi se postalo članom kluba, potrebno ga je obići pod jedrima (bez korištenja motora) non-stop plovidbom od najmanje 3.000 milja, od 50. paralele u Pacifiku, do 50. paralele u Atlantiku (ili obrnuto).

Engleska podružnica - International Association of Cape Horners je preuzela vođenje društva, pokrovitelj je Vojvoda od Edinburgha, a neki od najpoznatijih članova su Sir Robin Knox-Johnston, Tracy Edwards, Pete Goss, Sir Chay Blyth..., a vijest da sam i ja primljen u to ekskluzivno društvo dobio sam nedugo nakon isplovljavanja iz Salvadora na treći prelazak Atlantika. Bio je to idealan povod da otvorimo bocu za posebne prilike. Shackleton whiskey koji je Marina donijela na brod u Mar Del Platu bio je savršen za nazdraviti.

Pomorci koji su na jedrenjacima oplovili legendarni rt stekli su pravo istetovirati brod pod punim jedrima, probušiti uho i staviti zlatni gambet na onu stranu s koje im je ostao Horn, smjeli su jesti za stolom s nogom na stolu (oni koji su oplovili i rt Dobre Nade mogli su imati obje noge na stolu), a taj podvig navodno im je dao i nadljudsku snagu da mogu pišati u vjetar.

Ja nisam probao ništa od navedenog. Mi smo samo nazdravili sa Skenderbeg konjakom kojeg mi je poklonio moj dobar prijatelj (i član posade na etapi od Nove Kaledonije do Fidžija). Boca je bila zapljenjena prije 40 godina na Pulskoj carini i čekala do sada da ju otvorimo i podijelimo s Neptunom.

'Horn nije neprijatelj. Nije čak niti protivnik u sportskom smislu. Više je simbol - simbol nečega što je teško, puno boli i straha koji se mora savladati, velike nagrade za osvojiti. Korak po korak. Predstavlja više od individualne pobjede. Dio je nasljeđa koje se mora prihvatiti i sačuvati. Generacije pomoraca su se borile, i ponekad umirale ovdje. Iako se mi kao amateri ne možemo pretvarati da se možemo uspoređivati s njima, privilegirani smo da možemo nastaviti njihovom rutom. Legenda Cape Horna mora se održati. Ako se nitko više neće usuditi suočiti rtu, on neće biti ništa više od crne točkice na zemljopisnim kartama. Mora se doživjeti da bi bio stvaran.' - Alain Colas

Pratite nas na Patreonu: https://www.patreon.com/sailingtribe

Rt HornFoto: Rt Horn 1 / 15

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.