Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera HIR 3 - brodski dnevnik

Dobar posao u škveru

Objava 17. kolovoza 2014. 0 komentara 1824 prikaza
skver - vracanje u more
skver - vracanje u more
skver - vracanje broda u more

Napokon je došlo vrijeme da Hir izađe iz mora na škver. Čekao sam ljeto da prođe gužva na suhom vezu, da skupim nešto novaca i da se vrijeme popravi. 

Brod je prvo trebalo otegliti od veza do dizalice, buduči da je motor izvađen i servisira se. Dva mornara došla su na gumenjaku odmah u 8:00h i na brzinu odvukili brod do marine, ali kad smo stigli počeo je pljusak. Kada je kiša prestala, morao sam još malo pričekati da dođemo na red dok napokon brod nije izvađen iz mora. Tužno je bilo vidjeti sve te školjke i alge na podvodnom dijelu trupa, ali ekipa iz servisa brzo ga je ošistila i stavila na stalak. 

Prvo sam detaljno pregledao trup i odmah sam počeo s brušenjem a bilo je veliko olakšanje kada sam ustanovio da je trup u dobrom stanju i bez osmoze. Ubrzo su došli Maja i Elvis. Malo su mi pomogli, a onda smo se odlučili počastiti pizzom i pivom kako bi sutra bili spremni za ozbiljno prionuti poslu.

Ujutro smo Elvis i ja odmah nakon kave i bureka krenuli s brušenjem podvodnog dijela trupa, a ekipa iz servisa krenula je s promjenom svih ventila ispod vodene linije, skidanjem i čišćenjem osovine i propelera, savljanjem novog ležišta osovine i bukule. Nakon brušenja, Elvis je zabrtvio spoj kobilice i trupa, stavili smo temeljnu boju, dva sloja antivegetativne zaštite, postavili nove cink anode na kobilicu osovinu i propeler i ispolirali trup iznad vodene linije.

Puno smo radili, ali smo se i počastili odličnim tatarkim biftekom za ručak u marini i mojitom navečer u Poreču. Puno smo toga napravili u četiri dana, pa smo valjda i zaslužili :)

Brod je opet u moru. Jedan veliki posao je odrađen, a nastavak slijedi…

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.