Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera HIR 3 - brodski dnevnik

Foiling za sve: Jedrilice koje lete iznad vode!

Jedrilice kojima je samo malo krilce ispod vode, a one zapravo lete postaju sve popularnije.
Objava 20. siječnja 2021. 0 komentara 3756 prikaza
MW40OF
MW40OF
Wilson / Marquinez Naval Architecture

Bilo je samo pitanje vremena kad će se početi raditi na brodovima koji će moći foilati/letjeti, a koje će moći kupiti bilo tko (ko ima viška novaca, naravno). Za sada je taj novi sport još uvijek samo za odabrane. America's Cup i Vendee Globe su pokrenuli trend.

Foilati se može i na raznim malim klasama (npr. Moth), a čak se mogu kupiti i dodaci koji će običan Laser pretvoriti u avion:) Ali niti to nije baš za svakoga. Za takvo jedrenje ipak treba imati dovoljno znanja, iskustva, spretnosti i fizičke snage da se uspije.

Na naslovnoj slici je novi koncept nazvan MW40OF. 12 metara dugačka jedrilica izgledati će kao umanjena kopija najnovije generacije klase IMOCA sa ovogodišnjeg Vendee Globea, a trebala bi moći foilati i offshore sa peteročlanom posadom. Više o ideji se može naći na ovom linku. 

Hoće li letjeti? Vidjet ćemo. Vjerojatno hoće, ali i nezgode će sigurno biti spektakularne. Urednik Sailing Anarchy-ja misli da ako je netko dovoljno lud da kupi OVO, sigurno će i ovo krenuti... (Evo najnovijeg videa prevrtanja Emirates Team New Zealand: OVDJE)

Dizajner Mark Mills sa svojim timom za već poznatog kupca radi na konceptu Mini-Maxi-ja (oko 20 metara) za obalne regate koji će moći foilati (letjeti), a izgledati će zapravo kao kopija brodova s ovogodišnjeg America's Cupa. 

Brodovi su sve brži... Znam da je ljepota subjektivna stvar, ali meni su stari dizajni ipak puno ljepši (iako bih i ja rado probao kako je to letjeti nad morem:). Najbolji je primjer regatnog Swana 36 od prije 50ak godina i novog...

Swan 36 je vjerojatno najekstremnija jedrilica koja je trenutno u serijskoj proizvodnji. Cijena ove igračke je 385.000€ (+PDV), a ACI ih je kupio cijelu flotu, pa se sada foilati može i na Jadranu.

 

Mi s Hirom ne možemo izvoditi takve akrobacije, ali zato možemo opušteno uživati u jedrenju.

Pridružite nam se i zajedrite  s nama... HIR 3 SAILING TRIBE

 

 

MW40OFFoto: MW40OF 1 / 5

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.