Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera HIR 3 - brodski dnevnik

Plovidba HIRa 3 Sredozemljem od Gibraltara do Hrvatske!

Gibraltar - Cagliari - Brindisi - Manfredonia - Mali Lošinj
Objava 21. listopada 2020. 0 komentara 1075 prikaza
HIR 3 u Malom Lošinju
HIR 3 u Malom Lošinju
Vezani na Lošinjskoj rivi

U Gibraltaru smo proveli tjedan dana popravljajući brod. Ali morali smo i otići na stijenu ('The Rock') i vidjeti majmune. Kažu da dok god je majmuna u Gibraltaru, Britanci će vladati tom strateški važnim stijenom.

Isplovili smo nakon što smo dopunili rezervoar najjeftinijim duty free gorivom (manje od 4 Kune za litru).

Dočekali smo zapadni vjetar, pa smo.bapokon jedrili brzo, opušteno i u pravom smjeru. Ali prognoza je najavljivala jako nevrijeme na cijelom Sredozemlju kroz 3 dana. Odlučili smo požuriti i potražiti zaklon na Sardiniji.

Plovili smo najbrže što smo mogli s jedrima i motorom duž prometne trgovačke rute sve do ispred Cagliarija. Vjetar je okrenuo na sjever i za posljednjih 10 milja trebalo nam je punih osam sati borbe s morem.

Stigli smo u zadnji tren. Sljedeće jutro vjetar je divljao i u marini. Vezali smo brod sa šest konopa. Jedan za drugim su pucali od siline valova. Cijeli dan smo pazili i osiguravali brod. Navečer smo se ipak uspjeli počastiti pravom talijanskom pizzom.

Isplovili smo po mirnom i sunčanom vremenu, ali nas je opet uz sjevernu obalu Sicilije uhvatio vrlo jak južni vjetar i kiša. Uspjeli smo stići do Mesinskog tjesnaca u pravo vrijeme. Vjetar u krmu i struja koja baš je ekspresno pogurala na drugu stranu.

Mirno jedrenje jugom Italije prekinulo je jako grmljavina ko nevrijeme koje je na sreću brzo prošlo.

Stigli smo do jugoistočnog rta Italije po noći. I baš kada smo prolazili Santa Maria di Leuca, veliki brzi gliser nam je prišao s krme i osvijetlio nas jakim reflektorom. Stali smo. Uslijedila su uobičajena pitanja: ime broda, naša imena, zadnja luka, sljedeća luka. Pohvalili su naš talijanski, a prije nego su krenuli dalje, Marina je viknula: 'E voi, chi siete?' Odgovor: 'Guardia di Finanza. Buon viaggio!'

Povoljni uvjeti nisu potrajali. Vjetar je okrenuo na sjever i pojačao. Opet smo se borili protiv valova koji su nas zaustavljali. Oko 3h ujutro, prilikom jednog okreta puca nam boom. Ostajemo bez glavnog jedra i mogućnosti jedrenja u vjetar. Moramo se okrenuti i potražiti zaklon u Brindisiju gdje nam u brodogradilištu privremeno popravljaju boom.

Krećemo dalje, ali samo do stotinjak milja udaljene marine del Gargano u Manfredoniji da se ponovno sklonilo od najavljene jake bure. To je i jedino mjesto u blizini gdje se mogu obaviti formalnosti oko ulaska i izlaska iz Schengena.

Isplovili smo po bonaci. Ali lijepo vrijeme nije potrajalo. Već navečer zapuhalo je jako jugo. Cijelu noć i dan surfali smo niz valove samo s olujnim flokom. Bilo je naporno, ali bar smo išli u pravom smjeru.

Prešli smo trgovačku rutu po sredini Jadrana. Vjetra je nestalo, a počeli su se stvarati crni oblaci. Cijelu noć prolazili smo kroz grmljavinska nevremena da bi subotnje jutro svanulo sunčano.

Ispred Lošinjske uvale Čikat dočekali su nas loger 'Nerezinac' i prijatelji s jedrilicama koji su nas dopratili do rive gdje nam je grad Mali Lošinj organizirao lijep doček.

UplovljavanjeFoto: Uplovljavanje 1 / 20

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.