Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera HIR 3 - brodski dnevnik

Hirovito ljeto

Objava 26. rujna 2016. 0 komentara 285 prikaza
Orca
Orca
Orca

Hirovito ljeto je iza nas… Napokon smo u lipnju po prvi put uspjeli zajedriti nakon više od dvije godine rada na brodu. Isplovili smo iz Kraljevice s popravljenim jarbolom i novom oputom i krenuli u novu fazu projekta ‘HIR 3 preko 3 oceana’… plovidba, jedrenje i testiranje broda i posade.

Prve ljetne plovidbe prošle su uglavnom u laganom jedrenju po slabom vjetru, nažalost i s previše korištenja motora zbog bonaca, ali nakon nekoliko tjedana pauze u top sezoni, prije svega zbog skiperiranja na charter jedrilicama sa strancima, jer, ipak trebalo je ponešto i zaraditi, nastavili smo s ozbiljnijim plovidbama od Poreča do Splita i nazad, još dva puta preko Kvarnera i sudjelovali smo na festivalu brodova ‘Dani u vali’ i regati ‘La Mula de Parenzo’.

Bilo je tu svega… od bonaca, preko laganog maestrala, pa do jakih bura i nevera s ogromnim količinama kiše, ali sve uvijek u odličnom društvu dragih ljudi koji vole more i jedrenje.

Najgore smo prošli početkom rujna ploveći od Velog Rata do Sali na Dugom otoku po jakom nevremenu uz puno kiše i jak vjetar koji nas je potpuno smočio, a posade u ostavio u neverici zbog činjenice da isplovljavamo i po takvom vremenu. Ipak, rasparali smo staru genovu (opet), pa sam cijelo jedno jutro proveo s iglom i koncem šivajući oko četiri metra poruba, ali ovaj put dosta uspješno, jer jedro se i danas dobro drži:) 

Moram priznati i da sam, odlazeći s rive ispred hotela kod Sali, napravio najgoru početničku grešku stavivši ruku između bitve i konopa kako bi odvezao brod… u krivom trenutku, jer val je svom snagom odvojio brod i meni uhvatio jedan prst koji me još i danas boli…

Najbolji test za mene bilo je solo jedrenje preko Kvarnera, kada je od Unija do Pule puhala bura 25-30 čvorova koja je napravila i dosa velike valove. Bez većih problema uspio sam na vrijeme skratiti jedra i uživao u do sada najbržem jedrenju na HIR-u. Prvih 1000 milja plovidbe prošlo je odlično, bez ozbiljnijih kvarova i lomova, a većinu problema uspjeli smo riješiti… osim onih financijskih:(

Pred nama su sada jesenske plovidbe, regata i treninzi, pa još nije kasno da nam se pridružite… Javite nam se, ispunite prijavu na linku i zajedrite i vi na HIR-u 3!

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.