Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera HIR 3 - brodski dnevnik

Jedrenje oko rta Horn

Južni ocean i rt Horn: Plovidba HIRa 3 od Aucklanda, preko Južnog oceana oko rta Horn.
Objava 26. siječnja 2020. 0 komentara 1503 prikaza
Val
Val
Val na Južnom oceanu

18.11.2019. u 9:00 h u Westhaven marinu došla nam je na brod carina. Brzo smo obavili formalnosti oko izlaska iz Novog Zelanda i isplovili s jakim zapadnim vjetrom i povoljnom strujom koja nas je gurala na istok. Već do navečer smo izašli iz Hauraki zaljeva, a do sljedećeg jutra smo bili na Tihom oceanu.

Krenuli smo prema jugoistoku i nakon što smo prešli 40. paralelu i ušli u 'Roaring Forties' (urlajuće 40te) krenuli prema istoku.

Područje južnije od 40. paralele poznato je po jakim zapadnim vjetrovima i ciklonama koje se brzo premještaju na istok. Mi smo imali sreće s vremenom, i osim nekoliko dana bonace, uglavnom smo dobro napredovali zahvaljujući jugozapadnim vjetrovima.

Kada smo prešli 180°, prešli smo datumsku granicu (International Date Line) i 20.11. je najednom postao 19.11. Pomladili smo se za jedan dan:)

Prošli smo samo oko 200 milja sjevernije od točke Nemo, najudaljenije točke na zemlji od bilo kojeg kopna.

U doba jedrenjaka, kliperi su plovili ovom rutom na putu za Europu, ali danas osim oceanskih regata, gotovo nitko ovuda ne prolazi. Trgovački brodovi uglavnom ne idu oko Horna, a jedriličari ga izbjegavaju. Ove godine nema niti jedne regate, a maxi trimaran Spnidrift 2 odustao je od pokušaja obaranja rekorda u non-stop jedrenju oko svijeta za manje od 40 dana brzo nakon starta. Bili smo sami na oceanu. To je značilo da moramo biti oprezni i još više paziti kako jedrimo, jer u slučaju bilo kakve nezgode, nitko nam ne bi mogao pomoći.

Kad smo stigli do 96W, bilo je vrijeme za krenuti još više na jug, u ‘Furious Fifties’ koje su opravdale reputaciju. Jedna ciklona za drugom su nas stizale i stvarele jake vjetrove i ogromne valove. Puna dva tjedna bili smo u ‘survival mode-u’. Jedrili smo samo s najmanjim olujnim flokom, a i to nam je bilo ponekad previše jedara. Rekordna brzina izmjerena GPS-om niz jedan 8-metarski val bila je 11.5 čvorova.

Na stotinjak milja od zloglasnog rta se Pacifik stješnjava na ‘samo’ 800 milja Drakeovog prolaza, a dubina s 4.000 metara dolazi na manje od 100 metara što je u kombinaciji s jakim zapadnim vjetrom od 50 čvorova i morskom strujom stvorilo vrlo neugodne, kratke i visoke valove. Bila je to najteža situacija u kojoj smo bili. Srećom, naš autopilot ‘Mishko’ uspjevao je držati kurs niz vjetar i valove.

Rt Horn oplovili smo 22.1.2020. u 13:30 h po lokalnom vremenu. Vjetar je oslabio, kiša je prestala i imali smo sreće uslikati se na ovom jedriličarskom Mt. Everestu.

Detaljan brodski dnevnik možete pročitati na Patreonu (a možete dobiti i razglednicu s Horna;):
https://www.patreon.com/sailingtribe

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.