Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera HIR 3 - brodski dnevnik

Jedrenje oko svijeta: nekad i sad

Promjene: Puno toga se promijenilo u svijetu jedrenja zadnjih 50 godina.
Objava 26. studenoga 2020. 0 komentara 843 prikaza
Bernard Moitessier
Bernard Moitessier
La Langue Route


Nekad i sad - Alex Thomson Vs Bernard Moitessier


1968. veliki Bernard Moitessier odlučio je odustati od prve regate za samce oko svijeta bez stajanja 'Golden Globe Race' Bio je u vodstvu nakon što je oplovio rt Horn, ali je umjesto povratka u Englesku i osvajanja velike novčane nagrade okrenuo brod i nastavio bez stajanja odjedriti do Tahitija i nikada se ne vratiti u civilizaciju.

Moitessier je poslao poruku praćkom na trgovački brod koji ju je prenio dopisniku u London Times u kojoj je u jednoj rečenici objasnio svoju odluku: 'parce que je suis heureux en mer et peut-être pour sauver mon âme' ('zato što sam sretan na moru i možda zato da spasim svoju dušu')

52 godine kasnije, Alex Thomson na svom hi-tech foiling jurilici 'Hugo Boss' regatava solo oko svijeta iz unutrašnjosti crne karbonske kabine pune kamera, senzora i monitora koji zajedno s njim guraju brod do krajnjih granica. Bio je u vodstvu kada je primijetio 'strukturalni problem' (puknuće uzdužnih rebra broda) što ga je primoralo da uspori zbog popravaka.

Njegovi rivali bili su nemilosrdni i brzo ga ostavili iza sebe. Romantika je odavno izgubljena. Show je nesumnjivo nevjerojatan i uzbudljiv za praćenje. Njihovo jedrenje je ludo i na granici mogućeg. Ali sumnjam da će itko od njih spasiti svoju dušu...

 

Pridružite se našem jedriličarskom plemenu i pratite Vendee Globe, Jules Verne Trophy i America's Cup s nama...

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.