Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera HIR 3 - brodski dnevnik

Jedriličarski brzinski rekordi -tko će biti najbrži?

Jedriličarski brzinski rekordi stoje netaknuti već neko vrijeme. Ali stvari su se opet pokrenule i samo je pitanje vremena kada će neki značajni jedriličarski brzinski rekordi opet biti oboreni.
Objava 05. veljače 2021. 0 komentara 1954 prikaza
Vestas Sailrocket 2
Vestas Sailrocket 2
Rekord - preko 120km/h

2012. godine u Walvis Bay u Namibiji Paul Larsen je s plovilom Vestas Sailrocket 2 postavio brzinski rekord od 65.45 čvorova (121.21 km/h), a od tada nitko nije niti pokušao oboriti ga (objašnjenje tog koncepta može se naći na stranicama Yachting Worlda).

 

Rekord u jedrenju oko svijeta bez stajanja koji je 2016. postavio Francis Joyon s posadom maxi trimarana IDEC Sport koji iznosi 40 dana i 23 sata i dalje je neoboren, rekord Armel Le Cleac'ha Vendee Globea od 74 dana solo jedrenja oko svijeta u ovom izdanju regate također je ostao netaknut. Ali stvari se ipak kreću. 

Nekad magična granica od 50 čvorova je probijena, pa ju na America's Cupu timovi dostižu i u regatama, a ne više samo u pokušajima obaranja brzinskih rekorda.

Četverostruki svjetski prvak u koji drži brzinski rekord u Ktesurfu (prvi čovjek koi je bio brži od 100 km/h!), Alex Caizergues s timom Syroco u Marseillesu radi na plovilu koje bi trebalo juriti brže od 80 čvorova (150 km/h). Jurilica će biti zapravo 6 metara dugačka kapsula za dvočlanu posadu s foilom koju će pogoniti kite.

Istovremeno, Švicarski SP80 predstavio je koncept jurilice (također pogonjene kite-om) kojoj je također cilj postići brzinu od preko 150 km/h. Na dizajnu radi vise od 40 inžinjera i studenata Swiss Federal Institute of Technology u Lausannei, a trenutno na Ženevskom jezeru testiraju prototip koji je upola manji od finalne verzije plovila.

 

Zanimljivo je da i Hrvatska tvrtka FIVE u suradnji s iskusnim Slovenskim meteorologom, Jurom Jermanom radi na razvoju potpuno novog softwarea za 'weather routing' koji će računati idealnu rutu u cloudu na moćnim uređajima na kojima će raditi iskusni meteorolozi koristeći povijesne podatke s regata i podataka koji se dobivaju u 'real-timeu' s broda, a biti će dostupno svima 'on-demand' (na zahtjev). Software je na ovom izdanju Vendee Globea koristio i Charlie Dalin na brodu Apivia.

 

Sve jedriličarske rekorde ratificira World Sailing Speed record Council kojeg je osnovao Svjetski jedriličarski savez 1972. godine

 Jedriličarski rekordi:

Prelazak Atlantika (zapad-istok):, 3 dana, 15 sati - Pascal Bidegorry (FRA), Banque Populaire V (2009)

 

Non-stop oko Svijeta: 40 dana, 23 sata - Franis Joyon (FRA), IDEC Sport (2016)

 

Brzinski rekord (na 500 metara): 65.45 čvorova - Paul Larsen (AUS), Vestas SailRocket 2 (2012)

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.