Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera HIR 3 - brodski dnevnik

Plovidba HIRa 3 od Madeire do Gibraltara

Povratak u Sredozemlje nakon dvije godine plovidbe oko svijeta.
Objava 12. rujna 2020. 0 komentara 1230 prikaza
Oslikavanje
Oslikavanje
Oslikani zid lukobrana u marini Funchal

Na Madeiri smo se zbog popravka motora zadržali dulje od očekivanog. Nije nam teško palo, jer otok je prekrasan. Cijeli je prekriven gustom šumom, eukaliptusima, bananama i vinogradima. Kao i mnogi prije nas, zaustavljanje smo iskoristili za nabavku poznatog Madeira vina. Kapetan Cook je tu ukrcao preko 15.000 litara vina za časnike na ekspediciji u kojoj su tražili Terra Australis. Nisu ju našli.

Od Madeire do Gibraltara trebalo očekivali smo slabije vjetrove promjenljivog smjera. Umjesto toga, od početka do kraja morali smo se opet boriti protiv vjetra i valova i umjesto 600 milja, prejedrili smo gotovo tisuću. Očekivali smo i gust promet trgovačkih brodova, ali sve do ispred Gibraltara sreli smo ih samo nekoliko, a i u samom prolazu nije bila velika gužva.

Iz Sredozemlja smo izašli prije malo više od dvije godine. Tada smo se borili protiv jakog zapadnog vjetra. Sada nam je pak prognoza bila da ćemo stalno imati jak istočnjak. Ipak, kad smo stigli u prolaz, vjetra je nestalo, pa smo lagano motorom prošli uz samu obalu Španjolske kak bi ostali izvan trgovačke rute.

Ispred 'Stijene' stigli smo po mraku. Uplovljavanje u jednu od najprometnijih luka po noći nije zabavno. Prošli smo između mnogobrojnih usidrenih trgovačkih brodova dok su oko nas (i prema nama) jurili trajekti i peljarski  brodovi.

U marinu koja je smještena tik do aerodromske piste uplovili smo oko ponoći mrtvi umorni. Sada par dana odmora i popravaka, pa nastavljamo prema Jadranu.

RutaFoto: Ruta 1 / 15

Pratiti nas možete na našoj Patreon stranici:

https://www.patreon.com/sailingtribe

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.