Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera HIR 3 - brodski dnevnik

Mare Nostrum

Više od 4 godine nakon što sam kupio brod, napokon smo krenuli na toliko sanjani put oko svijeta. 1. dio: Poreč - Pula - Mali Lošinj - Bari - Cagliari - Ceuta
Objava 09. srpnja 2018. 0 komentara 1667 prikaza
Cagliari marina
Cagliari marina
Dolazak u Cagliari

17.6.2018. u 14:00 h isplovili smo iz Malog Lošinja. Posada: Marina, Ante, Bojo, Andrej i ja (Saša:). Idealno vrijeme za kretanje, jer uspjeli smo iskoristiti buru u opadanju da dojedrimo do Palagruže. Dobro napredujemo, ali dio posade se muči s valovima i uglavnom uspjevaju spavati. Dalje bez vjetra s motorom nastavljamo preko trgovačke rute, pa opet jedrimo uz Italiju. Stižemo u Bari oko 23h i nakon malo lutanja po luci, uspjevamo se vezati u marini. Nakon svega, Andrej je jop imao volje i snage napraviti nam i večeru:)! Već u 08:03 h budi nas mornar iz marine i zove da obavimo granični prijelaz. Sve je prošlo brzo i bezbolno, osim plaćanja marine, ali i to je ipak ispalo pola cijene nego što bi platili u hrvatskim marinama. Slijedi nam sređivanje broda i sitni popravci, pa turistički obilazak grada, pizza i sladoled.

21.6. ostavljamo Andreja i nastavljamo polako dalje. Prolazimo Otranto, izlazimo iz Jadrana. Baš u tom trenutku za panulu se zakačila tuna. I to velika, 30+ kg. Uspejvamo ju dovući na par metara do broda, ali nam se otkačila. Bojo je neutješan, a ja se pitam šta bi uopće s njom da smo ju uspjeli izvaditi. Za utjehu,  Ante nas je počastio s palačinkama. Jedrimo, pa motoriramo, pa opet jedrimo… I tako stalno. Povremeno, kada nam se delfini dođu igrati pod provu, sve staje, a počinje uživanje u dobrom društvu, slikanje i snimanje:)

Iza sebe ostavljamo Jonsko more, stižemo u Mesinski prolaz i s idealnim vjetrom u krmu prolazimo između Scile i Haribde (dvije opasne nemani koje su pomorci morali izbjeći ako su se htjeli spasiti za plovidbe kroz Messinski tjesnac. Scila je šesteroglavo morsko čudovište koje živi u dubokoj hridi i proždire prolaznike. Nasuprot njoj u visokoj je stijeni Haribda, koja tri puta dnevno uvlači vodu i stvara poguban vir). Možda je i nas, kao i nekad Argonaute vodila Tetida:)

Tirensko more dočekalo nas je s bonacom, ali nakon prolaska Eolskih otoka vjetra je sve više (grčka mitologija kaže da su dobili ime po bogu Eolu koji je živio na otoku Lipari u pećini iz koje je zapovijedao i upravljao vjetrovima koje je tamo zatočio. Druga legenda govori da je to bio dom grčkog boga Vulkana te dom plemena jednookih divova – Kiklopa).

Prolazimo kroz jednu malu neveru, a sjeverni vjetar i dalje pojačava, pa jurimo, ali život na brodu je sve teži. Valovi preljevaju preko broda, sve je mokro, a ne pomaže činjenica da smo morali popravljati pumpu od WC-a (inače najgori posao na brodu). Sreća je da naš Mishko (autopilot) vozi bez greške, tako da mi samo povremeno trebamo malo namjestiti jedra i pronaći dio broda gdje se bar malo može opustiti.

U 05:30 h vežemo se u marinu Karalis u Caglairiju na jugu Sardinije. Tu radi ‘naš’ Zdenko, pa imamo sve šta nam treba. Odmah se bacamo na posao. Sve iz broda mora van na sušenje, čeka me popravak WC-a, brtvljenje osovine, sidrenog vinča koji pušta more u kabinu kad valovi preljevaju, čišćenje, pranje rublja, shopping…  Pranje rublja je bio jedan od većih problema, jer praonice ovdje imaju neke lude cijene, ali na našem pontonu je jedna megajahta na kojoj se ispostavilo da radi Tihana iz Rijeke, pa smo iskoristili njihovu perilicu:)

Iz Cagliarija smo krenuli s jakim istočnim vjetrom, pa jurimo cijeli dan i noć s vjetrom u krmu niz ogromne valove. Naš Mishko (autopilot na vjetar) vozi bez greške, pa mi zapravo ne držimo gvardije, nego samo pravimo društvo Mishku:)…, ali nakon dobrog početka, slijedi nam nepovoljan, zapadni vjetar i bonaca, pa jako sporo napredujemo, ali su zato Bojo i Ante izvukli tunu od 20ak kg, pa je od sad na dalje na meniju samo tuna…

Svakodnevno srećemo delfine i svaki put nam to digne moral, a uz Španjolsku obalu sreli smo i kitove:)

Nakon 8 dana plovidbe i prijeđenih preko 800 milja, usred noći, u 02:30h uplovljavamo u Ceutu. Sredozemlje je iza nas, ispred nas… Atlantik! Naš napredak možete pratiti na trackingu: https://forecast.predictwind.com/tracking/display/HIR3

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.