Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera HIR 3 - brodski dnevnik

Moj Galebe...

Objava 03. srpnja 2015. 1 komentara 522 prikaza
Galeb
Galeb
Galeb

Galebovi većini predstavljaju lijepe ptice koje ih asociraju na more i naravno legendarnu pjesmu Olivera Dragojevića. Meni su pak od kada sam na porečkom lukobranu postali prvi susjedi. Puno ih je ujutro i navečer, bučni su i iza sebe ostavljaju nered. Kada je netko na brodu, uglavnom ne predstavljaju problem, ali kada nema nikoga, brod se ne smije ostaviti nezaštićen…

Zahvaljujući mojem prijatelju Dadi koji mi je otkrio kako brod obraniti od napada galebova, HIR je netaknut:) Stručno, stvar se zove AGS (Anti-Galeb Sistem), a zapravo treba samo dosta gusto postaviti konope da vise po brodu kako bi im se onemogućilo slijetanje. Zahtjeva malo posla šrije odlaska s broda, ali trud se isplati:)

Galebovi (izvor: http://www.ciopa.hr/galebovi.htm):

‘Galebovi su druževne dugokrile ptice koje žive svugdje u blizini mora, ali isto tako i pored jezera i rijeka. Premda imaju kožne plivaće opne između nožnih prstiju, ne spadaju u prave morske ptice i nikada se previše ne udaljavaju od obale, pa su kroz povijest pomorskih putovanja moreplovcima davali do znanja da su u blizini kopna. Vanjskim izgledom mužjak i ženka su vrlo slični. Gnijezde se u većim ili manjim kolonijama, na liticama ili ravnome tlu uz more i u unutrašnjosti. Većim vrstama treba 3-4 godine do potpune zrelosti. 

Galebovi se velikom lakoćom prilagođavaju okolini i sami utječu na nju. Bučni su i agresivni, kradu plijen i jaja drugih ptica, čak napadaju mladunce svojih “rođaka”, drugih galebova. Mnoge se vrste hrane ostacima hrane i otpacima, pa se često u velikom broju nalaze na deponijama smeća. U nekim zemljama galebovi su i zaštićeni, jer čiste plaže od svakovrsnog smeća. Vrlo su proždrljivi i da bi došli do hrane katkad pokazuju veliku snalažljivost. 

  • Avatar Elan19
    Elan19:

    Da snalažljivi , ljudima iz ruku doslovno ukradu hranu , ako se ne pazi...