Blogosfera HIR 3 - brodski dnevnik

Najbolji brodovi

Od Optimista do Swana. Neki od najuspješnijih modela jedrilica svih vremena…
Objava 29. ožujka 2018. 0 komentara 923 prikaza
Brodovi
Brodovi
Jederilice...

Dizajniranje jedrilice je slično kao vođenje ljubavi sa ženom. Pristup je potpuno empirijski, ali na kraju, ukoliko je čovjek bio dobar, obično nema pojma kako je uspio.  – PROF. E.J.RICHARDS

Dizajniranje i gradnja broda kopleksan je i dugotrajan proces koji se stalno usavršava. Svaki je brod kompromis između brzine, komfora i ljepote, a samo rijetki postignu veliki uspjeh. Ovo su neki od najboljih svih vremena:

1. Optimist


Jednostavna i jeftina, prva dječja jedrilica. Optimist je dizajnirao amerikanac Clark Mills 1947. godine na način da se trup može sagraditi od samo 3 komada šperploče. Prva je školska jedrilica za svu djecu koja počinju jedriti u klubovima diljem svijeta. Klasa postoji u preko 120 zemalja, a i danas 30 škverova prozivede preko 3.000 Optimista svake godine.

2. Hobie Cat 16


Hobie Cat 16 prepoznatljiv je po asimetričnim trupovima koji ne trebaju kobilice, pa se s njima bez problema može na plažu. Predstavljen 1971. godine, prvi je sportski katamaran u masovnoj proizvodnji, a do danas ih je proizvedeno preko 130.000 komada.

3. Folkboat


Nordic Folkboat rezultat je natječaja Scandinavian Yacht Racing Uniona 1942. godine koji jetražio jeftin brod jednostavan za jedrenje. Nije bilo pobjednika, ali uzimajući u obzir najbolje od svih, organizatori su zaposlili Tord Sundéna da projektira brod. Folkboat je postao popularna klasa koja i danas broji preko 4.000 jedrilica diljem svijeta.

4. Swan 36


Swan 36 je prvi plastični brod u serijskoj proizvodnji, a zbog odvojenog kormila od kobilice i manje težine od konkurencije postao je najbrži brod legendarne Cowes Week regate. Uspjeh na regatnim poljima u kombinaciji s pristupačnosti značio je stvaranje jednog od najpoznatijih jedriličarskih brandova - Swan.

5. J/24


J/24 dizajniran je 1975. godine, a zahvaljujući jednostavnosti postao je najmasovnija One-Design klasa. I danas, više od 40 godina nakon predstavljanja preko 50.000 ljudi jedri na preko 5.500 jedrilica u 27 organiziranih klasa diljem svijeta.

6. Mini 6.50


Mini 6.50 je klasa jedrilica za solo relazak Atlantika u regati Mini Transat iz kasnih 70-ih godina od kada se konstantno unapređuje. Dugačka je samo 6.5 metara, vrlo široka i lako glisira, a zahvaljujući malim dimenzijama odlična je za testiranje novih koncepata i tehnologija koji se kasnije koriste u većim i puno skupljim jedrilicama.

Legendarni ‘naš’ Elan…


80-ih godina Elan je dominirao na Jadranu. Svi su imali Elanove čamce, glisere ili pasare, a jedriličarima je bio san Elan 19, Express ili 707. Kada se pojavio, Elan 31/33 postavio je nove standarde, a 1985. godine s njim je Dušan Puh osvojio Svjetsko prvenstvo. Jedriličari i danas uživaju ploveći na brodovima proizvedenima tih godina u Begunju.

Brodovi su kao whiskey, svi su dobri. - R.D.(PETE) CULLER

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.