Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera HIR 3 - brodski dnevnik

Mar Del Plata - Rio Grande: Nije (još) kraj svita

HIR 3 stigao u Brazil. A od korona virusa ne može se pobjeći...
Objava 25. ožujka 2020. 0 komentara 627 prikaza
Atlanski val
Atlanski val
Valovi na južnom Atlantiku

Krenuli smo iz Mar Del Plate dva dana nakon prvog slučaja korona virusa u gradu. Obavili smo carinu, bili na imigraciji i dobili dozvolu za isplovljavanje od Prefecture Naval. Krenuli smo po jakim južnom vjetru koji je na pličinama uz obale Argentine stvorio kratke, neugodne valove koji se prelamaju. Ali jedrili smo brzo u pravom smjeru.

Već sljedeći dan, vjetar je okrenuo i tri dana borili smo se s vjetrom u provu, velikim valovima, jakim strujom i mnoštvom ribarskih brodova ispred La Plate koje smo morali izbjegavati. Uz sve to, dobivali smo vijesti kako je sve više slučajeva korona virusa u Brazilu i kako je moguće da će brzo zatvoriti granice. Morali smo promijeniti plan. Zato smo odlučili skratiti rutu, odustati od Rio de Janeira i skrenuti u petu najveću Brazilsku luku - Rio Grande.

Hrvatsko veleposlanstvo u Brasiliji pomoglo nam je oko naše najave dolaska i mnogobrojnih prepreka na koje smo nailazili. Hvala puno!!!

Nakon dan i pol uzaludnih telefonskih poziva i hodanja po gradu tražeći sanitarnu inspekciju, ipak smo uspjeli dobiti 'Certificado de Livre Pratica', odnosno potvrdu da smo zdravi i legalno smo ušli u zemlju koja kao da se priprema za sudnji dan. Zatvorena je i marina koju sad imamo samo za sebe...

Bliži li nam se stvarno kraj? Moram priznat čudan osjećaj... Al opet dobro da je danas kad sam na brodu: Apokalipsa iz našeg kokpita, rezolucija perfektna, kristalan sound, sorround all arround when it hits the ground!

 

A još uvijek ne virujem sto posto u sve to, možda je neki reallity show, neko pomicanje granica, iluzije i zbilje, neko medijsko izdrkavanje na temu iz Biblije, neko George Orwell sranje, kao ona invazija s Marsa, možda je sve izrežirana farsa...

I baš me briga iman savršenu kompilaciju za kraj koju sam složio sam... Vatre će se pojavit oko pet otprilike, izvadit ću bocu za posebne prilike, lipo se cvrcnit, ubit najmanji strah, iz praha smo nastali i postat ćemo prah, raznit će nas svugdi neki ritam ludi di god mu se svidi, o nama će pričat ka i mi o Atlantidi, a možda i neće, ma jebo nas, nemamo sreće...

- TBF

A možda i ne... Jer ipak...

Nigdar ni tak bilo
da ni nekak bilo,
pak ni vezda nebu
da nam nekak nebu.

- Miroslav Krleža

 

 

Detaljan brodski dnevnik možete čitati na Patreonu: https://www.patreon.com/sailingtribe

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.