Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera HIR 3 - brodski dnevnik

Novčić ispod jarbola

Objava 25. kolovoza 2014. 1 komentara 529 prikaza
Medalja
Medalja
medalja - jelena

Brod je godinama stajao, a gotovo sve što se moglo izvaditi je iznešeno… ali dok sam čistio unutrašnjost, u kaljuži sam uz velike količine istrunute šperploče pronašao novčić prekriven blatom. Na brzinu smo ga očistili koliko smo mogli da vidimo što je to… Bilo je stvarno lijepo u toj gomili smeća vidjeti medalju s Jadranske regate za osvojeno 2. mjesto u kategoriji IV. Napisana je 1950. godina, ali Mladen Šutej kaže da su je osvojili s Hirom 1981. godine.

Brodograditelji i jedriličari su još od davnih vremena stavljali novčiće ispod jarbola, a vjeruje se da ovaj stari običaj dolazi iz doba Rima. Rimljani su vjerovali kako umrli moraju sa sobom imati novčić koji je obično stavljao u usta pokojnika prije pogreba s kojim će platiti lađaru da ih preveze preko rijeke Styx u zagrobni život.

Jedna teorija kaže da je kovani novac stavljan ispod jarbola zbog toga što je plovidba često bila opasna i pogibeljna, pa da posada u slučaju potonuća broda  može prijeći u zagrobni život. Druga teorija pak govori o tome kako je razlog polaganja novca u temelje kuća i u brodove bila žrtva Bogovima za uspješnu gradnju, odnosno molba za zaštitu u budućnosti. Izvor: Wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Mast_Stepping)

Sada je jasno što moramo napraviti s medaljom… Kada uredimo brod, napraviti ćemo malu ceremoniju i postaviti novčić ispod jarbola, jer na moru nema šale s vjerovanjem. Poznati slovenski solo jedriličar, Jure Šterk jednom je rekao: ‘Čovjek može krenuti sam na plovidbu oko Svijeta u maloj jedrilici kao ateist, ali kao takav se sigurno više neće vratiti.’

U našem jedriličaskom klubu ‘Dobro More’ pokazao sam prijateljima što sam našao, a Jelena je obečala očistiti medalju s posebnom kiselinom za broncu… tjedan dana kasnije… rezultat je bio nevjerojatan. Hvala Jelena!!!

  • Avatar Elan19
    Elan19:

    Stvarno interesantno , nego razmišljam kako da ja stavim novčić na mojoj maloj jedrilici kojoj jarbol ne ide do šantine. Jedino da stavim papirnati novac, dali će to funkcionirati?