Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera HIR 3 - brodski dnevnik

Početak jednog divnog prijateljstva

Objava 27. lipnja 2014. 0 komentara 335 prikaza
Prijatelji
Prijatelji
Prijatelji na Hiru

Kupnja broda je tek početak… sada tek predstoji prava avantura. Za vikend sam odlučio otići u Vrsar na brod i krenuti sa sređivanjem Hira. Maja je odmah ponudila pomoć, kao i Tomislav koji su sa mnom krenuli iz Zagreba, a Andrej koji nam je domaćin u Poreču zajedno s Jelenom nam se također bez razmišljanja pridružio.

Kada smo stigli, činilo mi se da izgleda još gore nego prije mjesec dana kada sam prvi puta bio pogledati brod… što znači da je vrijeme za baciti se na posao! Prvo smo skinuli genovu koja je očito godinama tako stajala. To je prošlo začuđujuće lako zahvaljujući činjenici da je bila namotana na prvoklasni roll napravljen od inoxa. Nakon toga maknuli smo sve istrunule podigače, škote i konope s palube, a Andrej se prihvatio pranja s mini-washem kojeg nije više dao nikome sve dok se nije umorio oko dva sata kasnije.

Prvu pauzu napravili smo kako bi popili kavu u obližnjem kafiću, a drugu popodne za ručak. U dućanu smo kupili sve što nam treba i kao u dobra stara vremena napravili si sendviče (istina, nekada bi nam sendviče napravile tete u dućanu) i pojeli ih uz pivo ispred broda. Čisti užitak :)

Ja sam bio jedini koji sam se usudio početi nešto raditi u unutrašnjosti koja je izgledala strašno. Uz pomoć ususivača koji mi je posudio Marko, Maja i ja smo izbacili preko 300 litara vode. Nakon toga iz kabine smo izvadili sve što se dalo (ladice, vrata ormarića, podnice…), pa se ekipa bacila na čišćenje na pontonu, a ja u brodu u kojem su bili nemogući uvjeti. Morao sam cijelo vrijeme imati masku za disanje zbog užasnog smrada koji je bio kombinacija vlage, trulog drveta i plijesni.

Radili smo cijeli dan, a htjeli smo nastaviti i u nedjelju, ali jugo i kiša su nas spriječili u naumu, pa smo se umjesto toga nagradili, ili bolje rečeno naši domačini Andrej i Jelena su nas nagradili spavanjem, kavom, doručkom i obiteljskim ručkom u Poreču.

To je bilo sve za prvi put. Posla će biti jako puno, ali od nekud se mora početi…

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.