Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera HIR 3 - brodski dnevnik

Vremenska prognoza: Prognoza za pomorce

Kakvo će biti vrijeme je uz to što ćemo jesti (i piti:) najvažnije pitanje na svakom brodu.
Objava 15. travnja 2020. 0 komentara 2128 prikaza
Vremenska prognoza
Vremenska prognoza
Kako saznati kakvo će vrijeme biti

Točna vremenska prognoza do koje je moguće doći u svakom trenutku bilo gdje na moru je u zadnje vrijeme, uz GPS i satelitsku komunikaciju najveći napredak koji olakšava plovidbu.

Kakvo će biti vrijeme je uz to što ćemo jesti (i piti:) najvažnije pitanje na svakom brodu. O tome nam ovisi ne samo brzina, nego i sigurnost plovidbe, ali i to da li ćemo uživati u plovidbi ili se mučiti da dođemo do cilja.

Sjećam se kada sam počinjao jedriti u ranim 90ima (meni se čini da nije tako davno:), svakodnevno smo slušali Hrvatski radio. Ne zbog dobre glazbe, nego da saznamo kakvo vrijeme nas čeka. Odslušali bi cijelu Jutarnju kroniku, a navečer Kroniku dana, pa 'nornalnu' prognozu i onda još i vodostaje rijeka, da bi na kraju čuli prognozu za pomorce.

Sada na našim jako pametnim telefonima svi imamo razne aplikacije koje nam govore ne samo koliko jak vjetar i iz kojeg smjera će zapuhati, nego nam i računaju najbolju rutu kojom da jedrimo kako bi najbrže došli do cilja.

Postoje dva glavna meteorološka modela koja se koriste za sve vremenske prognoze u svijetu. Američki GFS (Global Forecast System) i europski ECMWF (European Centre for Medium-Range Weather Forecasts) . Sve aplikacije ih koriste, pa se sve razlikuju samo po tome kako će ih prikazati, odnosno sve se te aplikacije razlikuju samo po izgledu, jer koriste podatke od istih prognostičkih modela, pa za obalnu navigaciju gdje nam je internet stalno dostupan imamo i previše izbora kako pratiti prognoze. Ali za jedrenje oceanima, nema dileme. Predictwind je trenutno jedina mogućnost.

Predictwind je jedina mobilna aplikacija koja je prilagođena oceanskom jedrenju. Može se odabrati područje za koje da se skine prognoza i za koliko dana unaprijed (do 14 dana) u kojem intervalu (3, 6 ili 12 sati) i mogu se odabrati koji podaci nas zanimaju (vjetar, tlak, naoblaka, oborine...), te koji prognostički model. Sve to grafički je prikazano na karti u koju je ucrtana i pozicija broda. Može se skinuti i Weather Routing koji nam preporuča koji kurs jedriti kako bi najbrže stigli to cilja i izbjegli nevrijeme.

Najvažnije je što se može odabrati način na koji će aplikacija skinuti prognozu. U luci, kada imamo brzi internet koristi se WiFi, a jednom kad isplovili možemo odabrati da se prognoza skine preko Iridium GO satelitskog routera, Globalstara, Optimizera, satelitskog telefona, ili pak da se pošalje na e-mail.

Ja koristim Predictwind u kombinaciji s Iridium GO satelitskom routerom. Imam najskuplju pretplatu koja uključuje i live tracking broda u koji svaki dan upisujem online logbook i koji se može pratiti preko naše stranice na Patreonu: https://www.patreon.com/posts/35816172

Najčešće gledam ECMWF prognostički model za koji moji prijatelji meteorolozi kažu da je točniji. Kada je najavljeno pogoršanje vremena, skinem i GFS model. Ukoliko se razlikuju, niti jedan zapravo ne zna što će se dogoditi. Ali ako se modeli podudaraju, nema sumnje u prognozu.

Treba se samo naviknuti na jako sporu vezu, pa skidanje prognoze na oceanu zna potrajati i pola sata. Ali bar na oceanu imamo vremena;)

Na Južnom oceanu sve prognoze za više od četiri-pet dana unaprijed su vrlo nepouzdane i mijenjaju se iz dana u dan. Ali za sljedećih tri dana su uvijek do sada bile vrlo točne. Znati kakvo vrijeme dolazi neprocjenjivo je. Mogućnost pravovremene pripreme za nevrijeme može spasiti brod i posadu.

Trenutno smo u Rio Grande. Sve smo već spremili za isplovljavanje. Ali kad sam vidio najnoviju prognozu za nekoliko dana unaprijed koja najavljuje jaku ciklonu, ipak smo odlučili pričekati povoljnije uvjete, jer nema smisla bespotrebno mučiti sebe i brod i riskirati. Ponekad treba samo biti strpljiv.

HIR3 je primljen i u Predictwind affiliate program, pa sada pretplatom na njihove prognoze, pomažete i projektu HIR3across3OCEANS

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.