Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera HIR 3 - brodski dnevnik

Prvi HIR s kojim je sve počelo

Objava 07. rujna 2014. 0 komentara 677 prikaza
jedrenje1950
jedrenje1950
Regata 1950. godine

Djed Mladena Šuteja, inače naš poznati psiholog, dr. Ramiro Bujas počeo je graditi svoju prvu jedrilicu kada je imao već 65 godina, a na pitanja zašto, odgovarao je: ‘To je moj HIR’, pa od tuda i to sada već legendarno ime. 

Medalja koju sam pronašao čisteći kaljužu ima vrlo zanimljivu povijest, a Mladen Šutej kaže: ‘Osvojio ju je moj djed, Ramiro Bujas na regati sa svojim (prvim) HIR-om. On je tada imao već 71. godinu i nije mu baš bilo do regatavanja, ali trebate znati da je 1950. godine plovidba Jadranom bila zabranjena. More je bilo puno mina i JRM je zabranila plovidbu, osim po kontroliranim rutama koje su očistili drveni minolovci. Stoga je za jedriličare bila jedina šansa da jedre na regatama, koje su išle očišćenim putevima i pod kontrolom Jugoslavenske ratne mornarice. Iz tih se razloga i moj djed upustio u takmičenje, i kao što vidite bio uspješan. Uostalom kao i u mnogim drugim stvarima kojih se primio.’

Ramiro Bujas (Budva, 28. kolovoza 1879. - Zagreb, 4. listopada 1959.), hrvatski psiholog. Prvi je profesor psihologije na Sveučulištu u Zagrebu. Utemeljitelj je znanstvene psihologije u jugoistočnoj Europi. U Zagrebu je godine 1920. osnovao prvi laboratorij eksperimentalne psihologije i pokrenuo časopis Acta Instituti Psychologici Unversitatis Zagrabiensis, koji izlazi i danas. Osnivač je Udruženja psihologa Jugoslavije 1953. godine. Radio je na psihofiziologiji sluha i osjeta ravnoteže, na ispitivanju osjećaja pomoću električne provodljivosti kože (preteča detektora laži), te na problemima mišljenja, pažnje i statističke metodologije u znanstvenom radu. (Wikipedia)

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.