Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera HIR 3 - brodski dnevnik

Jedrenje od Čilea do Argentine: Puerto Williams - Mar del Plata

Dva tjedna nevera i oluja uz Patagoniju.
Objava 28. veljače 2020. 1 komentara 967 prikaza
Olujno jedro
Olujno jedro
Nevrijeme na Atlantiku

Dva i pol tjedna proveli smo opuštajući se i popravljajući brod vezani za Micalvi, nasukani brod Armade de Chile koji služi kao marina i jedriličarski klub.

Najjužniji jedriličarski klub na svijetu jedinstveno je mjesto na kojem se okupljaju jedriličari iz cijelog svijeta koji oplovljavaju rt Horn i idu na ekspedicije na Antarktik. Uživali smo u druženju sa 'hard-core' jedriličarima. Jer svi koji doplove do 'kraja svijeta' odmah se prepoznaju i sprijatelje.

Puerto Wiliams je najjužnije naselje na svijetu, a sve izgleda kao iz serije 'Život na sjeveru'. Grad je čileanska mornarička baza s oko 3.000 stanovnika s kućicama od lima iza kojih su velike količine drva za ogrijev, novim zgradama uprave punim birokrata i prijateljski raspoloženim stanovnicima koji srdačno pozdravljaju na ulici. Jedina razlika je što cestama ne luta sob, nego krave i konji.

Nakon obavljanja formalnosti oko izlaska iz zemlje (posjet kapetaniji, imigraciji, carini, pa opet kapetaniji), isplovili smo u kanal Beagle po idealnim uvjetima. Sunčan dan, sjeverni vjetar od 20ak čvorova i jaka struja brzo su nas pogurale na istok.

Na izlazu iz Beaglea sve vrvi od životinjskog svijeta. Oko  nas plivali su delfini i tuljani, iznad nas albatrosi i stotine malih ptica, a malo dalje kitovi koji glasno dišu i izbacuju vodu visoko u zrak.

Okrenuli smo na sjever. U prolazu Le Maire, između Isla Grande de la Tierra del Fuego Isla de Los Estados iznimno jaka struja nosila nas je brzinom od 9 čvorova.

Ubrzo smo izašli iz '50-ih' što znači da smo i službeno oplovili rt Horn. Legendarni rt naime, nije dovoljno samo obići. Potrebno ga je oploviti krećući iznad 50° južno i završiti oplovljavanje sjevernije od 50° južne Beograd širine u Atlantiku ili Pacifiku.

Pilot Charts kažu da uz obalu Argentine uglavnom pušu vjetrovi sa zapada i jugozapada, no mi smo se stalno borili protiv sjevernog vjetra i vrlo polako napredovali. Sve do deset dana nakon isplovljavanja.

Vremenska prognoza je bila loša. Ali ono što je uslijedilo bilo je još puno gore. Južni vjetar je naglo pojačao na 40-45 čvorova. A onda i na preko 50, s udarima od 60+ čvorova.

Skrenuli smo direktno niz vjetar. Jedan val došao je malo više s boka i prelomio se preko broda. Knockdown. Puno vode u brodu i rasparani valobran. Samo dvadesetak minuta kasnije još jedan. Ovaj put još jači. Uspjeli smo malo doći sebi, a onda je došao jedan 'freak wave'. Taj val prelomio se preko kokpita i polagao brod za više od 90°. Skoro pa prevrtanje. Srećom, imali smo brzine, pa smo se uspjeli ispraviti. Ali jedva.


Uzeo sam kormilo i cijelu noć kormilario niz ogromne valove. Za to vrijeme Nebojša je odspojio struju, izbacio gotovo 1.000 litara mora iz broda i napravio nam čaj da se malo ugrijemo. Još cijeli sljedeći dan i noć imali smo vjetar od preko 40 čvorova prije nego se malo vrijeme smirilo.

Štete na brodu je bilo dosta, ali vjerujem da ćemo moći popraviti. Puno je posla pred nama u Mar Del Plati.

Detaljan brodski dnevnik, video i fotografije visoke rezolucije s 'kraja svijeta' možete naći na Patreonu jedriličarskog plemena: https://www.patreon.com/sailingtribe

Olujno jedroFoto: Olujno jedro 1 / 8

  • spremni0:

    ajde fegiću ne kukaj je da ste se skoro prevrnuli,al barem ne buš pobro koronu