Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera HIR 3 - brodski dnevnik

Royal Cape Yacht Club - Cape Town, Južnoafrička republika

HIR 3 se našao u dobrom društvu iskusnih jedriličara u Royal Cape Yacht Clubu u Cape Townu…
Objava 29. studenoga 2018. 0 komentara 796 prikaza
Posada HIR-a 3
Posada HIR-a 3
Promjena posade na HIRu 3 u Cape Townu

U Cape Townu i okolici postoji nekoliko jedriličarskih klubova i marina. U samom centru je V & A Waterfront Marina koja je najskuplja i puna je motornih jahti, što nikako nije mjesto za nas, pa smo izabrali Royal Cape Yacht Club koji se smjestio na samom kraju velike luke. U marini su samo jedrilice, a cijena veza za HIR je samo 10 Eura na dan (uključuje struju, vodu, korištenje odličnih tuševa i wifi:).

Najavili smo se e-mailom, a Nebojša se već i prije nego smo Marina i ja stigli sprijateljio s Marina Managerom, pa smo dobili jasne upute gdje da se vežemo, budući da uplovljavamo po noći. Odmah ujutro bude nas i idemo se prijaviti na carinu i imigraciju. Sve prolazi brzo i bezbolno i nakon prve kave u klubu krećemo u akciju. 

Prvo je na redu pranje svega s broda, pa nam je dobrodošlo što je praonica na žetone u marini, ali sušilica ne radi najbolje, pa većinu robe ipak sušimo na konopima koje smo razvukli svuda po brodu. Dogovaramo servis glavnog jedra, riggera da postavi nekoliko zakovica na roll genove i Raymarine servis budući da nam se pokvario pokazivač vjetra (stari biker je nažalost ustanovio da je nepopravljiv, pa tražim isti takav na eBayu…). Trebamo naravno i još puno raznih rezervnih dijelova, pa smo se udomaćili u nautičkom dućanu i servisu u marini.

Svi su vrlo susretljivi, u restoranu se odlično jede po vrlo pristupačnim cijenama za takvo mjesto, samo što internet ne radi uvijek najbolje i rade jako lošu kavu. Ugodno iznenađenje priredila nam je Erica (prijateljica Marininog prijatelja:) koja nam je za dobrodošlicu na brod donijela Južnoafrička vina, šampanjac i cvijeće!? Ne samo to, nego nas i vodi na Boulders Beach da vidimo pingvine:) 

Svaki dan pomalo popravljamo stvari na brodu, spremamo, čistimo, obavljamo kupovine a Marina prije odlaska, drži opsežan tečaj Nebojši o tome gdje je šta na brodu. Ipak, imamo vremena i za turizam i za opuštanje, budući da ne možemo tako brzo krenuti zbog jakog jugoistočnog vjetra koji i u samoj marini puše povremeno i preko 40 čvorova.

 

Na našem pontonu opremaju se novi katamarani koji se proizvode u hali nedaleko od kluba. Najveće charter kompanije, Moorings i Sunsail naručili su preko 200 komada od 40 do 50 stopa, nakon što im je prošlogodišnji uragan uništio većinu flote. Skoro svaki dan u more se spušta po jedan i isporučuju ih 20 komada svaki mjesec. Očito je da kasne s isporukama, jer sezona na Karibima počinje, pa se radi i vikendom, a ljudi koji planiraju uzeti katamaran u charteru bolje je da ne znaju kako se rade, ali nas zabavlja gledanje iz prvog reda, kao Statlera i Waldorfa iz Muppet Showa:)

U marini ima puno zanimljivih brodova. Tako je tu jedrilica ‘Olleana’ koja je preživjela prevrtanje na Golden Globe Raceu, SY Island Pearl II na putu oko Svijeta, velika, po narudžbi izgrađena aluminijska jedrilica ‘UnWind’ s kojom je simpatičan par punih šest godina plovio oko Svijeta i upravo se vratio i puno regatnih jedrilica koje svake srijede popodne sudjeluju na klupskoj regati koja privuče 50ak brodova, ali od kada smo mi u Cape Townu, dva od tri puta regata je otkazana zbog prejakog vjetra.

Upoznali smo i vrlo zanimljive solo jedriličare, Francuza Manua i Talijana Andreu koji su sudelovali na Longue Route 2018, a morali su se zaustaviti u Cape Townu nakon što su južno od rta Dobre Nade jedva preživjeli nevrijeme i vjetar od 80 čvorova. Brzo smo se sprijateljili i navečer svi našli na Andreinom brodu ’Tati’. Manu je donio vino, ja sam pridonio sa sirom, a Andrea nas je ugostio i napravio nam, a što drugo nego paštu:). Dolazi i Nijemac Georg Schimpelpfening koji je također morao odustati od Longue Routea zbog problema s kormilom.

Zanimljiv je i mladi Francuz koji je od Francuske 3.5 godine putovao biciklom po cijeloj zapadnoj Africi do Cape Towna, a sada će se, nakon što rastavi bicikl, ukrcati na jedrilicu koju je pronašao na internetu da traži posadu i ide u Brazil…

Nakon više od dva tjedna u Cape Townu, došlo je vrijeme da krenemo dalje (čim malo stane jak jugoistočni vjetar). Pred nama je Indijski ocean, a pratiti nas možete na trackingu: https://forecast.predictwind.com/tracking/display/HIR3

Svi zainteresirani za primanje HIRovitih mailova s vijestima s oceana mogu se prijaviti na ovom linku: https://goo.gl/forms/3XfflQtMgyyO77RZ2

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.