Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera HIR 3 - brodski dnevnik

Salvador de Bahia

Kratki vodič kroz Salvador...
Objava 27. rujna 2018. 0 komentara 1105 prikaza
Uplovljavanje u Salvador
Uplovljavanje u Salvador
Uplovljavanje u Salvador nakon prelaska Atlantika

Stigli smo u marinu Bahia u Salvadoru oko 11h po lokalnom vremenu (5 sati prije hrvatskog) nakon pokušaja kontaktiranja marine na svim mogućim VHF kanalima koji pišu u peljarima, na kraju smo uspjeli na jednom koji ne piše (kanal 69) koji nam je rekao glas iz neke druge marine na 68 kanalu. Dočekala su nas čak trojica mornara na čamcu koji su nam pokazali put do veza i još dvojica na pontonu. Veliki doček:)

Nakon obaveznog pća dobrodošlice, krenuli smo u akciju, jer moramo proći carinu, policiju i ostale formalnosti kojih ovdje u Brazilu ima dosta… Znamo već da moramo usprkos vrućini i vlazi u sve urede ići u dugim hlačama s cipelama i bez sunčanih naočala i kapa. Na recepciji marine smo dobili letak s uptama kojim redoslijedom gdje moramo ići, zovu nam taksi i prvo je na popisu Policia Federal.

Nakon traženja ulaza, teta na porti čim nas je vidjela, pita:’ Velero?’ Si! Zove nekoga telefonom, silazi klinika koja malo zna engleski i objašnjava da moramo prvo u drugu Policiu koja je u komercijalnoj luci. Drugi taksi, drugi krivi ulaz, pa onda i treći. Napokon dolazimo do prave porte i nakon lutanja po zgradi, uspijevamo uz pomoć tete čistačice naći pravi ured. Teta tamo je jako ljubazna i rješava sve i dobivamo pečate u putovnice. Dalje moramo dobiti zdravstvenu potvrdu. Šalje nas u drugi dio komercijalne luke gdje opet nakon lutanja nalazimo ured. Ali, to se tamo više ne radi, objašnjava koja ulica, ali krivo.

Nalazimo tetu za kompjuterom u nekom auto servisu koja ni uz pomoć Googlea Street viewa ne nalazi to što tražimo, ali šef se sjeti koja je to zgrada. Ulazimo, ali ljubazna teta tamo kaže da moramo prvo na cijepljenje na drugi kraj grada. Treći taksi, ogromna gužva na ulazu, ali uspjevamo doći do ordinacije koja nam treba. Došli s ceste, dali putovnice i bez pitanja besplatno dobili cijepljenje protiv Žute groznice. Četvrti taksi, opet nazad i nakon što nam je teta ponosno dala potvrde, dalje s taksijem jurimo do prve policije. Mala od jutros uzima sve dokumente, nestaje, vraća se, pa zajedno s njom ispunjavam formular na ekranu.

Sve ok, gotovo, ali opet odlazi i nema je dugo. Ipak se pojavljuje i daje novi papir s kojim jurimo u Kapetaniju. Tamo klinac u bijeloj maršalskoj uniformi uzima sve dokumente, opet popunjavam formular i nakon desetak minuta je gotovo, i to točno pet minuta prije kraja radnog vremena! Uspjeli smo!!! Nakon cijelog dana imamo sve dokumente i službeno smo u Brazilu!

Birokracija je luda! Ali sve je besplatno i iako nitko ne priča ništa osim portugalskog, svi su nevjerojatno simpatični, dobronamjerni i žele pomoći. Njima je super. Možda je problem u nama. Ipak, nakon ovakvog dana, odmah se poželite vratiti nas more… Za izlazak iz zemlje nas čeka obrnuti redoslijed, osim cijepljenja:)

Drugi dan uspjevemo doći do riggera, Marcela koji kaže da može popraviti prednji štraj. Veliko olakšanje s jedne strane i još veći trošak s druge strane, ali nema izbora, to se mora, inače ne možemo dalje. Sutra počinje raditi… Mi imamo posla cijele dane, jer treba oprati rublje, očistiti sve, ima dosta sitnih (a i ne tako sitnih) popravaka za napraviti, promijeniti ulje u motoru, očistiti trup ispod vodene linije, kupiti goriva i nekih rezervnih dijelova…

Marina Bahia u centru grada je najskuplja (još uvijek pola cijene nego u Hrvatskoj), ali jedina ima security 24h na dan i sve servise koji nam trebaju, a puna je glisera i motornih jahti. Preko tjedna po pontonu prolaze samo svi koji se bave s pranjem, održavanjem ili servisima, a vikendom ovdje dolaze oni bogatiji, krcaju brodove s pivom, žene nose i torte i cvijeće, sluša se glasna muzika i juri po ogromnoj uvali Baia de Todos Santos. Mi smo vezani na samom ulazu, pa svi prolaze pokraj nas. Kraj broda su stali i upoznali smo se s Francuzima koji su s jedrilicom dva puta oplovili svijet, a bili su u Vignju na Prvenstvu u Windsurfu i Brazilcima koji su svoju jedrilicu prije dvije godine poslali sa skiperom na Medoteran i bili su u Hrvatskoj.

Do broda dolazi Hamilton, Brazilac hrvatskih korijena kojem je naša ambasada javila da dolazimo (lijepo od njih:). Njegov djed stigao je u Brazil 1921. godine s Krapnja, a Hamilton je ponosan na činjenicu da je uspio dobiti Domovnicu i da ima dvojno državljanstvo. Lijepo nas je primio i proveo po gradu, pokazao gdje je šta, a nama je super što imamo lokalnog vodiča, jer puno je ulica po kojima je bolje ne hodati po noći. Svi nas stalno upozoravaju na sigurnost, pa se vozimo taxijima i koristimo Uber. Promet je ovdje lud, na vozne trake se nitko ne obazire, svi skreću kad god i gdje god žele, a crveno svjetlo na semaforima očito ovdje ne zači da se mora stati. 

Centar grada od službeno preko 2.5 milijuna stanovnika, a neslužbeno i preko 4 milijuna, Pelourinho (centar) utorkom i subotom navečer pun je ljudi i na svakom koraku je živa muzika i ples, a Rio Vermelho mjesto je gdje svi izlaze. Pije se uglavnom pivo, i to tako da se naruči veliko od 600ml u boci koje se dobije u plastičnom držaču temperature i rastače se u male čaše od 1dl, a čim se popije, stiže novo. Capirinha je svugdje odlična i jeftina:)

Dan kasnije, još jedan Hrvat nas je našao:) Fran se oženio s Brazilkom u Zagrebu, ali je shvatio da je u Brazilu bolje, pa je od travnja u Salvadoru. Poziv na večeru kod njih u kuću nismo mogli odbiti, jer koji normalan mornar bi odbio jastoge na žaru nakon prelaska oceana!?:) Svaki dan isprobavamo nova jela u restoranima i na ulici, jer u Brazilu se fino jede i kad god je prilika slušamo odlične bandove po kafićima i na ulicama.

Ovdje sezona, odnosno ljeto počinje kad kod nas počinje zima. Nama je ovdje super u ovo doba godine (početak proljeća na južnoj polutci), ne samo zbog dobre klime i manje gužve, nego i puno lakše se dolazi do majstora za popravke na brodu. Marcelo ovdje jedini radi rigging (popravke jarbola i opute) i vidi se da zna šta radi, ali nažalost nije jeftin, pa su se ciifre za sve naravno popele u nebo, ali nemamo izbora, a račun smo djelomično uspjeli kompenzirati sa štapom za pecanje… Važno je samo da se sve dobro pripremi da možemo dalje, jer čeka nas južni Atlantik…, a pratiti nas možete na ovom linku:
https://forecast.predictwind.com/tracking/display/HIR3

Svi zainteresirani za primanje HIRovitih mailova s vijestima s oceana mogu se prijaviti na ovom linku: https://goo.gl/forms/3XfflQtMgyyO77RZ2

Salvador s moraFoto: Salvador s mora 1 / 7

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.