Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera HIR 3 - brodski dnevnik

Treći prelazak Atlantika HIR-a 3: Salvador - Zelenortski otoci

Treći prelazak Atlantika u dvije godine. 2.200 milja od Brazila do Cabo Verde.
Objava 30. lipnja 2020. 0 komentara 503 prikaza
Solarno jedrenje
Solarno jedrenje
Uzaludni pokušaj ubrzavanja plovidbe

U Salvadoru smo proveli gotovo tri tjedna. Jedino mjesto gdje su nas htjeli primiti bio je mali škver u Lobatu, jednom od najopasnijih predgrađa. Popravljali smo brod, opskrbili smo se sa hranom i pićem i dobro smo se proveli kod naših prijatelja Lindiannne i Frana. Bilo je vrijeme za krenuti treći put preko Atlantika.

U Salvadoru je zbog Pandemije zatvorena i Policia Federal, pa smo uz pomoć naše ambasade morali online tražiti izlaz iz zemlje. To je pak uzrokovalo probleme kod odjave u Capetaniji Del Puerto, ali nakon cijelog dana uspjeli smo dobiti sve dokumente.

Krenuli smo s povoljnim istočnim i jugoistočnim pasatnim vjetrovima i dobro smo napredovali, brzo smo prešli ekvator. Ali područje tropskih tišina (Doldrums na engleskom, ili Pot-au-Noir na francuskom) dočekalo nas je malo sjevernije nego što je to uobičajeno. Nekoliko dana su se više puta dnevno izmjenjivale bonace i nevere, a kada smo se uspjeli izvući, dočekali su nas jaki pasati koji na sjevernoj polutci pušu sa sjeveroistoka. Točno iz smjera gdje smo trebali ići.

Jedrenje protiv vjetra i valova, u orcu naporno je i na Jadranu, ali na oceanu je to prava muka. Raspoloženje su nam svakodnevno popravljali delfini, a dva bliska susreta s kitovima i jedan s ogromnom kornjačom bili su posebno lijepi.

Marina se odvažila i okupala se u Atlantiku. Meni nije tako nešto padalo na pamet, usprkos temperaturi mora od 29°C.

Dugotrajna borba s vjetrom sve do Mindela uzrokovala je i malo štete na brodu. Tri rasparana jedra i napuknuti patatac, a da stvar bude gora, frižider je prestao raditi. Nema više hladne pive:(

Hrvatska ambasada u Lisabonu nam je preko zasru isposlovala nam je dozvolu da pristanemo u marinu Mindelo, ali moramo ostai na brodu u izolaciji. Ne smijemo izaći niti na ponton. Na 60.000 stanovnika ima preko 1.000 zaraženih, pa je možda čak i bolje tako. Dostavljaju nam namirnice na brod dok se mi bavimo s popravcima. Nadamo se isploviti što prije...

Praćenje HIRa 3 uživo i detaljan brodski dnevnik, video isječke i fotografije visoke rezolucije možete naći na našoj Patreon stranici. Pridružite se našem jedriličarskom plemenu: https://www.patreon.com/sailingtribe

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.