Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera HIR 3 - brodski dnevnik

Top 10 jedriličarskih filmova

Izbor najboljih filmova o moru i plovidbi
Objava 24. kolovoza 2019. 0 komentara 1634 prikaza
Gospodar i ratnik
Gospodar i ratnik
Master and Commander

Filmova na temu mora i plovidbe nažalost nema puno, barem se tako meni čini. Ne volim gledati u ekran za vrijeme plovidbe, ali na kopnu je dobro pogledati pokoji film. Evo mojeg, subjektivnog izbora najboljih filmova koji se događaju na oceanu.

10. Wind

Film o America's Cupu i o tome kako su Amerikanci nakon gubitka 1983, ponovno pobijedili 1987 u Fremantleu. Iako je tipičan Hollywoodski film pun netočnosti, dugo vremena je bio jedini jedriličarski film.

9. Captain Ron

Zabavan film o jedrenju na Karibima obitelji koja nema veze s morem s potpuno ludim kapetanom Ronom (Kurt Russell).

8. Vodeni Svijet

Film o Svijetu na vodi nakon što su se otopili ledenjaci i poplavili zemlju, a tu se najbolje snašao Kevin Costner koji plovi na maxi trimaranu.

7. Pirati s Kariba

Zabavna visokobudžetna serija filmova s Johnny Deppom kao kapetanom piratskog broda u glavnoj ulozi.

6. Pobuna na brodu Bounty

Legendarni film o pobuni i nevjerojatnom preživljavanju kapetana Bligha u malom otvorenom čamcu na oceanu. Dovoljno je reći da glavne uloge igraju Anthony Hopkins i Mel Gibsonn.

5. The Mercy

Film napravljen po istinitom događaju o nesretnom Donaldu Crowhurstu (Colin Firth) i njegovom neuspješnom pokušaju sudjelovanja u prvoj regati oko svijeta za samce bez stajanja.

4. In the Heart of the Sea

Film snimljen na temelju istoimene knjige o potonuću broda 'Essex' koje je bilo inspiracija za legendarnu knjigu Moby-Dick.

3. En Solitaire

Odlično snimljen Francuski film o izmišljenim događajima na regati oko svijeta bez stajanja za samce - Vendee Globe. Iako su događaji izmišljeni, film se isplati pogledati, jer na njemu su radili skiperi koji su stvarno sudjelovali na toj regati.

2. All is Lost

Fenomenalna gluma Roberta Redforda u filmu o nesrećama koje su ga zadesile na njegovoj jedrilici usred oceana. Nevjerojatno je kako film u kojem Robert Redford osim poziva upomoć preko radio stanice ne progovori više niti jednu riječ može biti napet i zanimljiv.

1. Gospodar i ratnik

Odlična ekranizacija serije od 20 knjiga Patricka O'Briana o kapetanu Jacku Auberyju za vrijeme Napoleonskih ratova s Russell Croweom u glavnoj ulozi. 

I na kraju, još jedan koji je kategorija za sebe...

Twenty Eight Feet
Vjerojatno najbolji krati dokumentarni film o životu na jedrilici...

I mi ponešto snimamo o našoj plovidbi, pa kao zna... možda jednog dana od toga ispadne i neki filmić;)...
 
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.