Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera HIR 3 - brodski dnevnik

Potraga za Nemom

Mjesto na oceanu najudaljenije od bilo kojeg kopna…
Objava 31. siječnja 2018. 0 komentara 901 prikaza
U potrazi za Nemom
U potrazi za Nemom
Fotografija: Volvo Ocean Race

Točka Nemo nije mjesto, niti mala plava riba, to je jedna od točaka na našoj ruti Južnim oceanom između Novog Zelanda i rta Horn.

Točka Nemo dobila je ime po kapetanu Nemu iz knjige Julesa Verna ’20.000 milja pod morem’ i jedno je od mjesta na zemlji do kojih je najteže doći, a nalazi se na koordinatama S48°52.6′, W123°23.6′.

To je točka na Južnom oceanu koja je udaljena 2.688 kilometara (1.450 nautičkih milja) od najbližeg kopna, odnosno najudaljenije mjesto na Zemlji od bilo kojeg kopna, što praktično znači da ćemo prilikom prolaska biti bliže austronautima na Svemirskoj stanici (koji su udaljeni 400 km, ali prema gore:), nego bilo kome drugome. Prevedeno s latinskog ‘nemo’  znači nitko, što potpuno dočarava koliko je pusto.

 

1992. godine, Hrvoje Lukatela pronašao je točku Nemo koristeći poseban kompjuterski program krenuvši od pretpostavke da najudaljenija točka na oceanu mora biti jednako daleko od tri najbliže obale.

Područje Južng oceana oko točke Nemo poznato je i kao ‘groblje svemirskih brodova’, jer tamo se stotine satelita i raketa ‘odbacuju’ nakon ponovnog ulaska u atmosferu kako bi se minimizirao rizik od udara na naseljena mjesta.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.