Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera HIR 3 - brodski dnevnik

Sami oko svijeta: Vendée Globe - start!

Startala je najekstremnija regata - solo oko svijeta bez stajanja i vanjske asistencije. Pratite Vendée Globe 2020/21...
Objava 08. studenoga 2020. 0 komentara 1089 prikaza
Vendée Globe 2020/2021
Vendée Globe 2020/2021
Ruta regate oko svijeta za samce

Vendée Globe je regata oko svijeta za samce oko svijeta bez stajanja i vanjske asistencije. Jedri se od 1992. svake četiri godine, a ovo izdanje startalo je u nedjelju, 8.11.2020. Više je ljudi bilo u svemiru nego što je završilo ovu regatu.

Rekord regate postavio je 2017. Armel Le Cléac’h, pa će se najbrži vjerojatno vratiti u Les Sables d’Olonne nakon oplovljavanje svijeta već sredinom siječnja 2021. Ali s novim 'letećim' foiling IMOCA Class brodovima, očekuje se obaranje rekorda. Alex Thompson spremio je hrane za samo 67 dana!

Brojke
21,638 milja
33 skipera
9 nacija
6 žena

Niti jedan od 33 skipera ne može se smatrati normalnim jedriličarem. Oni su superljudi. Nemoguće je prognozirati tko će uspjeti završiti regatu, jer u nekim izdanjima bilo je i više od 60% onih koji su bili prisiljeni odustati. Ali evo vam liste koga treba pratiti...

Alex Thompson (46) - Hugo Boss

Ovo mi je peti Vendée Globe. U prošlom izdanju stigao je drugi, a najpoznatiji showman među jedriličarima sada s novim i najekstremnijim brodom ima samo jedan cilj, a to je pobjeda.

Charlie Dalin (36) - Apivia

Jedriličar i arhitekt. Počeo je u Miniju, da bi nakon uspjeha u velikom offshore jedriličarskom centru 'Finistère Offshore Course Pole in Port-la-Forêt' bio izabran u team Macif. Njegov brod je najnovije generacije a foilovima, a nakon pobjede na regati Transat Jacques Vabre, osigurao je mjesto među favoritima.


Jeremie Beyou (44) - Charal

Ovo mu je već 4. Vendée Globe. Nakon dva odustajanja, 2017. je osvojio treće mjesto, a sada s brodom najnovije generacije niže uspjehe i jedan je od najvećih favorita.


Armel Trippon (45) - L'Occitane in Provence

Naučio je jedriti u najpoznatijoj školi - Les Glénans, a karijeru je nastavio u klasi Figaro, la Class 40, a s Multi 50 trimaranom pobijedio je na Route du Rhum 2018. Sada, s ekstremnim brodom kojeg je dizajnirao Sam Manuard je definitivno jedan od kandidata za pobjedu.


Thomas Ruyant (39) - Linkedout

Kasno je počeo s jedrenjem, ali brzo je postigao uspjeh pobijedivši na Mini Transatu. 2009. i na Route du Rhum 2010. Morao je odustati od Vendée Globea 2016. kod Novog Zelanda kada mu se brod raspao. Sada ima potpuno novi brod a foilovima s kojim niže uspjehe i ide na pobjedu.


Sébastien Simon (30) - Arkea Paprec

Najmlađi favorit dobio je mogućnost za sudjelovanje u Vendée Globeu nakon pobjede na prestižnoj Francuskoj regati za samce Solitaire Urgo Le Figaro 2018, a s novim brodom poznatog dizajnera Juana K ide na pobjedu.


A za koga ću ja navijati?

Sam Davies (46) - Initiatives Coeur

Simpatična Engleskinja udana za Francuza Romaina Attanasia koji će isto biti na startu Vendée Globea završila je na 4. mjestu 2009. godine, a 2012. morala je odustati nakon puknuća jarbola. Ima relativno nov brod s dodanim foilovima i ima šanse za dobar rezultat. Osim što je simpatična, njeni sponzori za svaki 'lajk' koji dobije na društvenim mrežama, uplaćuju po Euro za operacije srca djeci iz Afrike. Zato 'Lajkajte':)!!!

Jean Le Cam (61) - Yes We Cam!

Simpatičnom Francuzu ovo će biti peti Vendée Globe. Bio je blizu pobjede 2005. Bio je u vodstvu kada mu se brod prevrnuo nakon Cape Horna, a 2008 brod mu se prevrnuo nakon što je ostao bez kobilice na Južnom oceanu. Zaslužio je malo sreće. Zato, podržite ga:)!

Vendée Globe 2020/2021Foto: Vendée Globe 2020/2021 1 / 9

Regatu možete pratiti na službenim kanalima: https://www.vendeeglobe.org/

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.