Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera HIR 3 - brodski dnevnik

Zanimanje - Skiper

Objava 26. travnja 2017. 0 komentara 3 prikaza
Skiper
Skiper
skiper

Skiper je po definiciji zapovjednik, odnosno kapetan malog broda. 

Ova titula zapravo znači da ima apsolutnu vlast na svom brodu, ali isto tako i veliku odgovornost. Kapetanova zapovijed je zakon na brodu i svi članovi posade moraju napraviti sve što je u njihovoj moći kako bi se sprovela u djelo, pa makar se ne slagali s njim, jer u slučaju bilo kakve nesreće, kapetan je odgovoran za sve što se događa na brodu. Tu činjenicu treba uvijek imati na umu, pogotovo kada gosti od vas traže da isplovite po lošem vremenu ili ako prihvatite posao na ‘party brodu’ na kojem je većina posade po cijele dane pod utjecajm alkohola i/ili opijata. Nitko neće postavljati pitanja ukoliko sve prođe u redu, ali ako dođe do bilo kakve nezgode, samo skiper će odgovarati…

Vremena starih kapetana su ipak prošla i moramo prihvatiti činjenicu da svi mi radimo za novac, pa goste ne smijemo tretirati kao što je to nekad bilo (kao robove;), nego s poštovanjem i pokušati ispuniti što više njihovih želja. 

Skiperu je najčešće upravljanje brodom najlakši dio posla, a puno je teže raditi s ljudima i stalno biti dobre volje i na raspolaganju. Svima čini da je cijena od 100+ Eura na dan previsoka… ali kpokušajte to podijeliti na 24 sata koliko ste zapravo na usluzi, jer dežurni ste i kada se gosti vraćaju iz noćnog izlaska, pa ih treba prevesti s gumenjakom na brod i kada ne spavate mirno na usidrenom brodu po lošem vremenu.

5 razloga zašto je dobro imati iskusnog skipera na brodu:

  • Možete puno naučiti o trimanju jedara, pristajanju, sidrenju i upravljanju brodom,
  • Dobar skiper isplanirati će rutu tako da posjetite najbolja mjesta,
  • Naći će vez i usidriti će se tamo gdje vi to ne bi mogli sami
  • U slučaju kvara, moći će ga popraviti ili naći nekoga tko to zna
  • Možete se u potpunosti opustiti i uživati znajući da ste u sigurnim rukama

…i zato, ako trebate skipera, slobodno se javite;)… sasa.fegic@gmail.com

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.