Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Kako urediti dom

Bezvremenski dizajn dječje sobe

Objava 04. rujna 2014. 0 komentara 2440 prikaza
Foto: Paidi Moebel
Foto: Paidi Moebel
Bezvremenski dizajn dječje sobe

Od rođenja pa do mladenačke dobi, dječja je soba prostor izložen stalnim promjenama, kako u funkcionalnom, tako i dekorativnom smislu. Kako bi troškovi uređenja ovog prostora bili što manji, preporučljivo je koristiti elemente namještaja neutralnog dizajna.

Dječja je soba prostor ispunjen veseljem, a najbolje će ga prikazati boje. Spretnom kombinacijom boja i bezvremenskog dizajna, moguće je prostor mijenjati i nadograđivati u skladu sa potrebama vašeg djeteta.

Potrebe za bebu, predškolski ili školski uzrast djeteta potpuno su različite. Pametnim odabirom namještaja stvorite bazu za širenje kreativnih mogućnosti. Krevetić, ormar i ladičar trebaju biti osnovni element svake dječje sobe. Odaberite neutralne boje poput toplobijele, svijetlosive ili svijetle strukture drveta, a detalje birajte u bojama koje će odgovarati temperamentu djeteta. Najmanje jedan zid obojite izražajnom bojom ili postavite tapetu, a u detalje namještaja uvedite boje koje ste već odabrali. Detalji poput ručkica, jedne ili više fronti ladica ili leđa polica su odličan odabir za igru bojama. Pri tome pazite na kontraste- na bojani zid  postavite svijetele elemente namještaja, a na svijetle zidove elemente u boji. Dekorativni ili jednobojni tepih upotpunit će ugođaj.

Kako dijete raste, mijenjaju se i njegove potrebe pa će u dogledno vrijeme doći do promjene kreveta. Na tržištu se nude različiti modeli kreveta, ali ono na što treba obratiti najviše pozornosti je čvrsta konstrukcija (poželjno je puno drvo) i dizajn koji će odgovarati postojećem namještaju. Krevet treba biti neutralnih tonova poput osnovnih elemenata sobe ili ga možete naglastiti neobičnim dizajnom, kao naglasak u prostoru. To može biti krevet koji imitira različite predmete ili krevet na kat koji pruža dodatni iskoristivi prostor ispod zone spavanja. Ovaj je odabir dobar, jer u prvoj fazi omogućuje višak prostora za igru i druženje, a u kasnijoj omogućuje smještaj dodatnog kreveta, radnog stola ili spremišta, ovisno o potrebama. Neutralni dizajn možete obogatiti dekorativnim zastorima koji će ponovo biti u vezi sa već postojećim bojama u sobi, a mogućnost čestih izmjena pridonijet će doživljaje sobe.

Odabir neutralnih boja sobe omogućuje uvođene 3-4 različite boje u detalje, što je velika prednost. Kako dijete raste, mijenjaju se i sklonosti ka bojama pa će mogućnost kombiniranja biti vrlo velika. Odaberite radni stol u boji  i dizajnu koji odgovara postojećem stanju sobe. Radna stolica može biti vizualno dinamična, ali svakako ergonomska. Police uz radni stol su obaveze-iskoristite ih kao dekorativni detalj na zidu.

Rana mladenačka dob je vrijeme izražavanja svoje osobnosti pa neutralna baza sobe može predstavljati pravi izazov za kreativnost vašeg djeteta.

Boje zidova, slike, posteri, natpisi ili dekorativni predmeti dat će vrlo snažan identitet prostoru i oslikati karakter vašeg djeteta, a prostor će dobiti potpuno novi izražaj, u odnosu na dosadašnji.

Neka se soba vašeg djeteta mijenja u skladu sa njegovim rastom i razvojem. Pružite mu slobodu u okviru ograničenih financijskih mogućnosti, jer kreativnost i ljepota često ne koštaju, ali traže promišljanje i trud.

Foto: Paidi Moebel

Archi-living

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.