Blogosfera Kako urediti dom

Domotex 2013 trend report

Objava 06. veljače 2013. 0 komentara 101 prikaza
Foto: InterijerNET
Foto: InterijerNET
InterijerNET

Od 12-15. 01.2013. u Hanoveru je održan međunarodni sajam podnih obloga i tepiha, Domotex. Na sajmu je izlagalo 1350 izlagača iz 60 zemalja, a posjetilo ga je 40 000 posjetitelja iz 80 zemalja. Prezentirani su najnoviji proizvodi i trendovi za nadolazeću sezonu u području tepiha i tekstilnih podnih obloga, elastičnih podnih obloga, parketa i laminata, podnih obloga za eksterijer kao i prateća oprema. Sajam je namijenjen trgovcima, arhitektima, dizajnerima, kako bi vidjeli nadolazeće trendove i odabrali nove kolekcije.

 


Ukupna ponuda je pokazala svu važnost podnih obloga u opremanju interijera – njihov izražaj i ljepota postaju dominantni u prostoru te ravnopravno sudjeluju u njegovom izražaju. Dizajnerski iskorak u ovom segmentu stvara i veću bazu proizvoda te širenje ponude i potražnje. Održivost i reciklirani materijali su budućnost u svijetu podnih obloga-stare bačve vina ili viskija, reciklirana plastika, beton, ultratanki slojevi kamena za tvrde podove. Novi drveni podovi od supertankih pruga izrađenih u više slojeva ili pod izrađen od recikliranog drveta starih šupa pravi su hit.

 


U području parketa vidljive su različite površinske obrade koje ovisno o vrsti daju moderan ili rustikalan dojam. Grubo četkane površine ili ručno grebane, ovisno o samoj strukturi parketa odlično će se uklopiti u moderni ambijent. Vraćanje prirodi je u svijetu parketa jako naglašeno. Sve se više naglašava šarenilo i neujednačenost strukture drveta, a mat efekt je imperativ. Čest je vizualni dojam oguljene boje na podnoj oblozi te ispucanog drveta. Uzdužno slaganje i dalje je u trendu, ali prisutno je i slaganje riblje kosti, puzzle, kombinacije uzdužnog i poprečnog slaganja parketa te mozaici koji se mogu odlično kombinirati sa drevnim zidnim mozaicima. I parketi dobivaju boju, bilo da se radi o cijeloj površini ili kombinaciji sa prugastim, cvjetnim uzorkom ili apstraktnom geometrijom u određenoj zoni. U trendu su još uvijek šire letvice, a velika se važnost poklanja i praktičnosti postavljanja parketa. Hrast dominira u svim nijansama, od prirodne do pepeljastih tonova u tamnijim ili svjetlijim nijansama, .

 


Područje laminata doživljava veliki dizajnerski uspon – optički dojam površine je odličan, bilo da se radi o imitaciji drveta ili neke druge teme. Površine su često u izražajnim bojama poput plave, zelene, crvene ili sive. Reljefnost površine, miješanje kolorita boja te mogućnosti kombinacija predstavljat će pravi izazov arhitektima i dizajnerima, a vizualni dojam grube ili fine površine dodatno će obogatiti ponudu.

 


Veliki je izbor kožnih, plutenih i pvc obloga. Životinjski uzorci su u trendu, a pluto i pvc stvara obilje novih motiva koji mogu zadovoljiti potrebe svakog prostora.

 


Vanjske podne obloge se, osim klasičnih nijansi drveta, također počinju izrađivati u živim bojama-plava, zelena, ružičasta, a u ponudi su i podloge od pletenih pvc niti koje stvaraju veliku mogućnost kombinacija kako samih niti, tako i završnog dojma podloge.
U svijetu tepiha trendovi su usmjereni ka intenzivnim bojama i njihovom miješanju, ali često dojmu starog, istrošenog tepiha. Patchwork je također vrlo prisutan. Motivi su apstraktni, cvjetni, životinjski, geometrijski ili etno i često su velikih dimenzija. Print na velika vrata ulazi i u svijet tepiha, stvarajući time nove izražaje. Površine tepiha su glatke ili reljefne, a duge niti sve su manje prisutne.

 


Na sajmu je prikazano i oko 350 novih materijala, različitih proizvođača koji trebaju arhitektima i dizajnerima postati baza za izradu novih proizvoda i širenje mogućnosti uređenja.

 


U organizaciji HGK Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo i Sektora za trgovinu i u suradnji sa Ministarstvom poljoprivrede RH, na sajmu podnih se predstavilo i 8 hrvatskih tvrtki iz područja drvoprerađivačke industrije: DIN Novoselec d.o.o., PPS Galeković, Exportdrvo d.d., Spačva d.d., Pan Parket d.o.o., Parketi Požgaj d.o.o., Drvo proizvod d.d, Monolitinvest d.o.o.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.