Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Kako urediti dom

Kako naglasiti dijelove dječje sobe

Objava 21. svibnja 2014. 0 komentara 169 prikaza
Dječja soba
Dječja soba
Dječja soba naslovna

Dječja soba je prostor odmora, zabave, učenja i spavanja. Sa sigurnošću možemo reći kako niti jedna prostorija doma nije toliko višefunkcionalna kao ova. Stoga je potrebno pažljivo pristupiti uređenju ove sobe. Odmor zahtjeva zamračenje i mir, učenje prostor za rad, zabava tehnički kutak i slobodan prostor. Sve ove funkcije potrebno je uskladiti pravilnim elementima namještaja, ali i bojama i oblicima.

Prostori prepuni detalja i živih boja bit će neugodni za učenje i odmor, a bezbojni i bez detalja-predosadani za zabavu. U uređenju dječje sobe potrebno je naći pravu mjeru odnosa boja i elemenata, kako bi prostor bio ugodan za sve namjene. To znači da pojedini dijelovi sobe trebaju biti naglašeni, a ostali prilagođeni, a ako se radi o izražajnom prostoru u cjelini, on mora biti stilski usklađen.

Kao i u svakom prostoru, prvi dojam je najvažniji – da li je prostor ugodan, „vizualno tijesan“, kreativan ili dosadan.. Kako biste izbjegli ovaj zadnji utisak, unesite boje u prostor dječje sobe. Preporučljive su dvije osnovne boje, a treća može biti u detaljima. U prostorima sa puno boja birajte jednostavne oblike namještaja. Igra previše boja i oblika će stvoriti vrlo nemiran ugođaj, koji nije poželjan u ovom prostoru.

Stilski izražaj sobe je također vrlo značajan. Ukoliko se radi o elementima namještaja koji su vizualno dominantni, poput rustikalnog, svakako odaberite neutralne boje poput bijele, krem ili sive. Detalji mogu biti u živim bojama, jer će stvoriti upravo onakav dojam kakav dječje sobe trebaju imati – kreativan i zabavan.

Ukoliko je soba minimalističkog stila, moguće je kombinirati mirne elemente sa pojedinima koji će svojim dinamičnim oblikom privlačiti pažnju. To može biti radni stol poligonalnog ili organskog oblika ili neobična polica.

Pažnju u prostoru će privući i površinska obrada elementa, neovisno o stilu. Ipak, kod igre frontama se preporučuju jednostavni oblici elemenata namještaja. Ormar sa patchwork kombinacijom vrata, oslikane komode, velike fotografije ili natpisi na frontama ormara su detalji koji će dominirati u prostoru. Nemojte ih opteretiti sa previše detalja, jer će izgubiti svoj izražaj.

Za svu djecu nesklonu živim bojama, ili onima nešto starijima, preporučuje se upotreba zanimljivih uzoraka tkanina koji će sa nekoliko detalja unijeti zanimljivost u prostor. Dovoljno je tapecirati uzglavlje kreveta, radnu stolicu i ručkice namještaja u zanimljivu tkaninu neutralnih tonova koja imitira maskirnu shemu, karirani uzorak i sl. Vrlo je važno da je tkanina dinamičnog uzorka i boje tek nešto tamnije od samog namještaja. Soba će istovremeno izgledati i mirno i dinamično.

Vrlo je moderno kombinirati jednake uzorke na posteljini, tapetama ili zavjesama. Elementi namještaja neka budu u jednoj od boja uzoraka. Ovo je vrlo izražajna igra elementima uređenja, ali skladna i zanimljiva.

Igra tkanina može biti vrlo zanimljiva i u kombiniranju jednakih uzoraka na tepihu i vreći za sjedenje. Ovisno o odabranom uzorku, soba može biti mirnija ili temperamentnija.

Vrlo je jednostavno naglasiti pojedine zone dječje sobe i upravo zato budite pažljivi – vaše dijete treba uživati u skladu, a ne kaotičnoj igri boja i oblika. Kao što mi utječemo na prostor, tako i prostor utječe na nas – neka to bude zabavna i ugodna interakcija!

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.