Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Kako urediti dom

Kamini za svaki dom

Objava 09. prosinca 2016. 0 komentara 1183 prikaza
Kamini za svaki dom
Kamini za svaki dom
Kamini za svaki dom, naslovna

Iako se ljubitelji kamina neće odreći ugođaja klasičnog kamina, koji se loži drvetom, nove generacije kamina na biogoriva predstavljaju odlično rješenje za sve one čiji stambeni prostori nemaju dimnjake i mogućnost ugradnje klasičnih kamina. Raznovrsni dizajn kamina, pruža mogućnost odabira željenog modela i stila, koji će se uklopiti s načinom uređenja postojećeg interijera – klasičnog ili modernog.

Biokamini se lože bioetanolom, a produkti izgaranja su takvi da ne otpuštaju nikakve mirise, dim, čađ ili pepeo u prostor. Nije potreban dimnjak niti bilo kakva druga instalacija. Jednostavno se postavljaju na zid ili uz zid, a kada se ne koriste u funkciji kamina, izgledaju vrlo dekorativno u prostoru. Proizvode se u različitim oblicima i dimenzijama, pa su kao takvi prikladni i za vrlo male stambene prostore.

Biokamini se izrađuju od vatrootpornih materijala, a prilikom kupovine kod ovlaštenih prodavača dobit ćete i potrebne certifikate o sigurnosti takvog proizvoda. Najčešće se izrađuju od obojanog, nehrđajućeg i brušenog nehrđajućeg čelika bojanih odabranom bojom iz RAL palete, vatrootpornog stakla te drveta, koje se koristi za dekorativne fasadne detalje.

O dimenziji kamina ovisi kapacitet spremnika za bioetanol, a time i vrijeme gorenja. Kapacitet je najčešće do 2 litre, a vrijeme gorenja 3 sata što je sasvim dovoljno za ugodno večernje druženje. Postoje i veći spremnici, koji vrijeme gorenja produžavaju do 6 sati. Ovakvi kamini ne zagrijavaju prostor, poput klasičnih, već imaju isključivo dekorativnu ulogu. Svaki model kamina ima definiranu minimalnu površinu prostorije u koju se može smjestiti, pa prilikom odabira obratite pažnju na ovaj važan detalj.

Kamini na bioetanol mogu biti za vanjsku i unutarnju upotrebu. Ovisno o modelu, ne moraju biti fiksirani na zidu već slobodnostojeći, pa se mogu premještati u različite dijelove prostora ili različite prostorije. Obzirom da su mobilni i ne griju prostor, poseban efekt stvaraju na terasama, vrtovima ili balkonima u vrijeme kada se još može sjediti vani. Na taj način u proljeće ili ranu jesen, kada klasični kamini najčešće još nisu u upotrebi, možete uživati u plamenim ugođajima na otvorenom ili u zatvorenom prostoru.

Bioetanol je gorivo koje sagorjevanjem ne proizvodi štetne produkte. Ono otpušta toplinu, paru i ugljični dioksid, koji se ne pojavljuje u većoj količini nego što ga proizvodi ljudsko disanje. Osim toga, iz ovog razloga su propisane minimalne kvadrature prostorija za smještaj kamina na bioetanol. On nema mirisa i potpuno je biološki proizvod, koji se dobiva iz obnovljivih sirovina. Gotovo sve zemlje Europske unije znatno su povećale proizvodnju bioetanola u posljednjih deset godina, koji svoju primjenu ima i u drugim područjima. On je potpuno bezopasan i praktičan za kućnu upotrebu goriva za biokamine.

Kamini na bioetanol mogu biti različitih oblika - u potpunosti izgledati kao klasični kamini ili biti moderni i inovativni u svom načinu oblikovanja i korištenja u prostoru. Pojedine modele možete premještati i postavljati kao dekoraciju na klub stolić, komodu ili druge elemente u prostoru. Na taj način kamin postaje postolje plamena, koje može biti otvoreno, dekorativno ograđeno žicom ili drugim materijalima te djelomično ili u potpunosti ograđeno staklom. Modeli s plamenikom zaštićenim vatrootpornim staklom preporučljiv su odabir za obitelji s malom djecom.

Neobični modeli kamina djeluju skulpturalno u prostoru, pa svoju aktivnu ulogu imaju i u vremenu kada se ne koriste kao kamini. U to vrijeme se mogu dodatno dekorirati kamenjem, cvijećem ili suhim granama te tako dobiti novi izražaj u prostoru.

Kamini su postali dostupni svima. Iako je klasični kamin nenadmašan u stavranju ugođaja u prostoru, biokamini stvorit će romantične i tople ugođaje i u vašem domu.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.