Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Kako urediti dom

Međunarodni sajam namještaja i opreme „Salone del mobile. Milano 2018“ - najnoviji trendovi u svijetu interijera

Više od 430.000 posjetitelja iz 188 zemalja svijeta posjetilo je 57. izdanje prestižnog međunarodnog sajma namještaja u Milanu, „Salone del mobile“. Ove su godine uz elemente namještaja za dnevne boravke, blagovaonice, spavaće i dječje sobe predstavljene i najnovije kuhinje, kuhinjska tehnologija i kupaonice, kao i izložbe koje se održavaju svake druge godine.
Objava 24. travnja 2018. 0 komentara 1353 prikaza
Salone del mobile.Milano
Salone del mobile.Milano
Međunarodni sajam namještaja i opreme „Salone del mobile. Milano 2018“

Održana je i međunarodna izložba mladih dizajnera Salone Satelite na kome je hrvatska tvrtka Think Things osvojila značajno drugo mjesto.

Ove je godine, kao nikada do sada, prikazana sva raznolikost stilova, njihova interakcija i nepostojanje jasne stilske smjernice. Moglo bi se reći – sve je dozvoljeno. Dašak minimalizma, pomiješan sa klasičnm stilom, retro, skandinavskim, etno ili prirodnim ugođajem stilske su odlike suvremenog stanovanja. Povratak klasici je vidljiv i kroz pojavu „reizdanja“ elemenata namještaja, što stvara romantičnu nostalgiju pomiješanu sa apstraktnim naglascima drugih stilova.

Važno je naći kvalitetan omjer stila, oblika, boje i pozicije pojedinih predmeta, što je na izloženim prostorima sajma bilo dovedeno gotovo do savršenstva.

Dominantni materijali u ovoj raznolikosti su prirodni - drvo, kamen, metal (bakar, mesing, inox), staklo prozirno, armirano ili u boji, kompozitni materijali koji imitiraju prirodne materijale, cement, beton te plastiku. Kombinacija ovih materijala nema granica ni pravila pa tako drvo i plastika, tkanina i metal čine nove, zanimljive kombinacije. Površine su mat, a reljef je čest dekorativni efekt, u detalju ili kao dominantna tema. Svi ovi materijali su minimalistički u svom izražaju ili su vrlo fino obrađeni, sa mnoštvom detalja, dajući pojedinom elementu namještaja izrazitu osobnost i nametljivost u prostoru.

Bazna boja je siva u svim nijansama, bijela prema hladnobijeloj te crna, a istaknute boje su boja hrđe, zelena boja u nijansi blata, sivoplava, prljavo roza, žuta i crvena.

Metalizirane boje bakra, zlata i srebra također su prisutne u detaljima namještaja i dekorativnih predmeta, a ponekad i do granice kiča, koji je kao primjesa trenda također nužan.

U svijetu kupaonica voda je dominantna tema. Protok vode u smislu njenog korištenja postaje sve interesantniji i maštovitiji, dodatno naglašavajući opuštajuću ulogu kupaonskog prostora. Ovo je zona u kojoj također nema jasnih stilskih odrednica, ali ono što je jasno vidljivo je uvođenje boja u sanitarnu opremu i povezivanje elemenata. Boja wc školjke, umivaonika i tuš kade varira od standardne bijele do trendovskih boja, a kreativna kombinacija sa podnim i zidnim pločicama je efekt koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Ogledala postaju naglašena u svim dimenzijama i obogaćena su led rasvjetom sa direktnim ili indirektnim efektima.

Pločice imitiraju drvo, kamen, cement i beton, ili reinterpretiraju stil između dva svjetska rata. Obogaćene su reljefom ili grafičkom igrom detalja koji od bazne teme stvaraju nove, kreativne kompozicije.

Kupaonski radijatori postaju element dekoracije, a ljepota im je dovedena do razine umjetničkih djela.

Kuhinja je postala prostor smirenog dizajna, sa dominacijom materijala i njihovih kombinacija.

Kompozicije su geometrične, a dominiraju zatvorene površine. Kamen i drvo su naizraženiji materijali, ali prisutan je i metal. Od boja u kuhinji dominiraju siva, bijela i crna te njihove međusobne kombinacije.

Hladnobijele površine su obogaćene kamenom i drvom, koji stvaraju kontrast svojim vizualno toplijim izražajem. Stilska raznolikost kuhinja te integracija tehnike koja intuitivno obavlja zadatke, štedi energiju, vrijeme i autonomna je, čine kuhinju kompleksnom cjelinom koja privlači pažnju i vizualno i funkcionalno.

Svi prostori, od dnevnih, blagovaonskih do kuhinjskih i kupaonskih začinjeni su rasvjetnim tijelima izrazito velikih formata i zelenilom koje je također voluminozno. Zelenilo je integrirano u zidove, stropove, namještaj ili je postavljeno klasično u prostor, ali svakako je neizbježno.

Salone del mobile.MilanoFoto: Salone del mobile.Milano 1 / 15

Salone del mobile.MilanoFoto: Salone del mobile.Milano 1 / 15

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.